İsmi azam dairesi
eazim ulema havâstan imam(el harezmi) rahme allah duyurur:
İsmi azamı bulmag arzusuyla yedi sene seyehat ettim.Birçok cihat ve beladi dolaştım.Nihayet ehil havastan ve esrar esmai ülemasından ihtiyar bir zâta mülagi¹ oldum.Elini 3 keren sıkarak magsadı ziyaretimi arz ettim bana cevaben dediki
-evladım esmaül hüsnanın cümlesi azamdır.
-evet agdim öyledir. lakin ben ondan dert tabayin mevcud olduğu ismi cami istiyorum dedim².
Bunun üzerine beni bazı esrar derce ve kof ve malumatım hakkında isticvab etti³.Alim havasda sahib malumat⁴ olduğuma ve buna ehil ve layıg bulunduğumu akladıktan sonra bir çekmece açıb içinden bir kağıt çıkarıb bana verdi ve dedi:
-İşte sana ismi azam dairesini veriyorum.ismi azam ve cami⁵a lafzai-celaldir.Bu daire bir sır mahzun olduğundan onu hıfz ve siyanet⁶ et.Onunla ömür hayriye ve hasnede istane eyle.Zinhar eğer meşrua ve ibadillaha mazur hususatda istal eyleme.katiyyen layık olmayan kimselere bu sırrı tudia(?) etme.Aksi takdirde büyük ir kinahe görür ve azim bir cinayete irtikab etmiş olursun.
mezkûr kağıdı alıb açdım.Mahrur bulunan daireyi istinsah eyledikten sonra yine kendine iade eyledim. işte o dairei şerifedir
1-suret ve adab tehrir ve tanzimi berucu atidir
2-tahareti kamile ve itifad tame ve niyet hasle öyle olmak
3-gül suyunda ezilmiş misk, safran ve kafur ile yazılmak
4-beyaz ipek kumaş veya ceylan derisi üzerine tahrir olunmak
biadaltehrir misk,anber ve ud ağacı gibi güzel kokulu bir şeyle tencir(?) etmek
cuma ertesi günü şems e mensub said bir saatte intihab et
abdest al [gusul eder isen nuru ala olur ] temiz çamaşır giy. Taharet bir mahalde iki rekat namaz kıl ve iki diz üzerinde olduğun halde altmış altı defa lafzai celal zikret.bade 11 kere salat ve selam okuyarak eline kalemi al.ölçe ihzar edilmiş olan mürekkeb ile tahrire başla.tahrirde kalmanın yazısına ve galbinin lafzai celal ile meşgul olsun.
tabiî daire evvelce ihzar edilmişolucakdır.
bu suretle yazmak hatem bulunca daireyi önüne goy ve üstüne üç defa salat ve selam oku ve biade(?) bir muşambaya sar.
havası celilesi
1-hasan kabul ve isaf rica-işbu daireyi şerifi hamel⁷ olan kimse malının ve seladının emri ve hükkamın,Ekbair⁸ ve eazimin nezdine girse onlardan fevkalade hürmet ve ikram görür.He ne arzu ve murad var ise Kabul ve ricası isaf olunur.
Bu daireyi şerifinin hameli bütün nas⁹ indinde makbul ve mahbub olub onu her gören sever, takdir ve hürmet eder.kendisine kimse der giden biğaz ve adavet edilir
diğer havasları yazamadım çok yoruldum çevirmekten
1:yüzyüze gelmek karşılaşmak
2:ben onda bütüm hallerin toplandığı ismi istiyorum olarak günümüz türkçesine çevrilebilir.
3:bilgi derecemi yokladı
4:havas ilminde bilgi sahibi
5:toplama
6:korumak saklamak
7:taşımak
8
evlet büyüğü
9:insan
orjinal metin