Alıntı:
RabiaN Nickli Üyeden Alıntı
Allah’ın selamı üzerinize olsun kıymetli büyüklerim ve kıymetli kardeşlerim.
Bu hayatta hayallerimden biri hafız olmak.
Çevremden gördüğüm kadarıyla, dümdüz ezberleme süreci 18 aylık bir eğitimden geçiyor. Bu mevlidlerde, dualarda çağrılan hoca hanımlardan bunu duyuyoruz.
Bu usulle yetişmiş kişilerde şunu fark ettim ; x surenin y âyetini sorarsanız cevap veremez ama x sûresini oku derseniz otomatiğe bağlı olarak okur. Yani bloklaşmış bir ezber sistemi var anladığım kadarıyla.
Bir de çekirdekten yetişenler var ; x sûrenin y âyetini oku derseniz düşünmeden okur. Bir de mana bilenler var tabi... Rabbim dilden çıkan her âyeti akıl ve kalb ile anladığımız günlere kavuştursun...
Açıkçası ben her türlü seviyeye razıyım ama kendimi bildim bileli ezberim rezalettir, sözeli sevmem, sadece sayısal içerikleri kodlayarak ezberleyebilirim, onu da işim bitince kafadan silerim hatta
Allah yolunda verilen mücadele söz konusu olunca belki yetenek, kapasite sınırları ortadan kalkıyordur diye umarak sizlere soruyorum.
Yaşım 27, Kur'anı Kerim'i okumayı öğreneli ortalama 3 ay oldu (çocukluktan tecvidsiz de olsa temelim vardı). Haliyle henüz seri şekilde , tamamen doğru ses, vurgu, uzatma, kesme ile, adablarıyla okuyamıyorum. Elbette önce okumayı pişirmek gerek, kanadım çıkmadan uçayım diyemem, bunu kabul ediyorum. Bu nedenle önceliğim okumayı ilerletmek. Ardından neler yapmak gerektiğini de sizlerden öğrenmek isterim.
Sizlerin bu yoldaki deneyim ve süreçlerinizi öğrenmeyi çok isterim. Bu yaştan sonra bu yola girersem nasıl bir yol izlemem gerekir? Nasıl bir disiplin gerekir? Eğitim almak şart mıdır? Şart değil ise kendi kendimize nasıl bir yol izleyebiliriz?
Yorum, öneri ve bu yoldaki hikayelerinizi bu başlıkta toplamak isterim. Belki benim gibi hayali olup adım atamayan her yaştan, her kesimden kardeşimizin yoluna ışık tutulur.
Selam ve dua ile...
|
Daha önce araştırmıştım. Öğrendiklerimi size aktarayım. Öncelikle Alim esmasini okuyun ve niyet ederek başlayın. Hafıza probleminiz varsa b vitamini takviyesi alabilirsiniz.
Ezberlemek için önce okunuş üzerine çalışma yapmanız lazım daha sonra ezbere geçmeniz gerekiyor. Telafuz için ayrı bir çalışma gerekli yani. Karıştırdığınız telafuzlari birazdan belirteceğim gibi uygulayabilirsiniz.
Telafuz kısmını hallettikten sonra ezbere başlayabilirsiniz. İster sayfalara bölün ister ayetlere fark etmez bir günde ne kadar ezberleyebileceksiniz o kadarlık kısımlara ayırın. Ezberlemeye başlayın. Burada önemli olan örneğin 1. Gün 2 sayfa ezberlediniz 2. Gün çalışırken önce ilk günün sayfasını ezberden okuyup daha sonra 2. Sayfanın ezberine çalışıyorsunuz. Bu şekilde ilerliyorsunuz. Eğer benzer ya da karıştırdığınız kelimeler çıkarsa, ki ilerleyen dönemlerde çıkacaktır. Onları bir deftere geçen ayetiyle birlikte not alıyorsunuz. Her haftanın 1 günü boş geçecek dinlenmek ve eksiklik gidermek için. 1 günde tüm haftanın tekrarı için. Kolay gelsin. Allah muvaffak etsin.