Çocuğunuzun iştah problemleri nasıl çözülür?
Günümüzdeki çocukların ailelerine yarattıkları en büyük problemlerden biri de İŞTAHSIZLIK. Obezite kadar zor bir problem olan iştahsızlık, genelde bütün ailelerin dert yandığı bir konudur.
Günümüzde birçok aile çocuğu fazla yemek yediğinde, diğer çocuklara göre daha toplu olduklarında mutlu olmaktadır. Çocuklarının toplu bir vücut yapısına sahip olduklarında, ailelerde "çocuğum sağlıklı" düşüncesi belirmektedir. Çocukları yemediklerinde, komşunun çocuğuna göre daha zayıf olduklarında ise kiloyu bir kıyaslama aracı olarak kullanmakta ve çocuklarına yemek yemeleri adına daha çok baskı yapmaktadırlar.
Günümüzde bir moda zayıf olmak, her bayanın hatta artık erkeklerin bile istediği bir olgu. Ama bu modanın bile yaş ortalaması ülkemizde düştü. Artık 12-13 yaşındaki çocuklar bile dikkat ediyorlar kilolarına ve kilo almamak için az yiyorlar. Tabi bunda en büyük etkenlerin başında televizyon gelmektedir. Televizyonda hafif kilolu bayanların eleştirilmesi, çok zayıf bayanların ise kilo verdiği için övülmesi, ister istemez çocukları da bu yöne doğru yönlendirmektedir.
Bu durumda çözümünüz çocuğunuza zorla yemek yedirmek değil, onunla konuşarak doğru yola yönlendirmektir. Çocuğunuzun bulunduğu psikolojik durum yeme davranışını fazlası ile etkilemektedir. O anda mutlu veya mutsuz olma durumu iştahını etkilemektedir.
O dönemdeki en büyük iştahsızlık nedenlerinden biride yemek seçmedir. Daha küçük yaşlardan beri edinilen alışkanlıklar, ileride çocuğun bazı besinleri reddetmesine neden olmaktadır. Anne ve babanın tüketmediği veya sevmediği bir yemeği çocuğun çok iştahlı bir şekilde tüketilmesi beklenilemez. İlk olarak siz o besinleri tüketin ki daha sonra bunu çocuğunuzdan bekleyin.
Son dönemlerde çocuklarda ve adolesanlarda anoreksia nervosa ve bulimia gibi besin reddi hastalıkları sayısı artmıştır. Çocuğunuzun bu tür rahatsızlıklara yakalanmaması için ailelerin çok dikkatli olması ve çocuğunun besin alımını yakından takip etmesi gerekmektedir.
Bu dönemde yapmanız gereken çok basit fakat çocuğunuzun sağlıklı besin tüketmesini sağlayacak yollar vardır;
-Çocuğunuzun sevmediği besinleri onların tüketebileceği bir hale dönüştürebilirsiniz. Örneğin sütlü tatlıyı sevmeyen çocuğunuzun, tatlısının üzerine ev şekilleri yaparak veya çocuğunuzun sevdiği besinleri üzerine eklemek olabilir.
-Yemek yeme saatlerini zevkli hale getirmek
-Yemeği birlikte yemek ve çocuğunuzun yanında ben o yemeği sevmiyorum dememek
-Yemeğinizi televizyon olmayan bir yerde sohbet havasında geçirmek
-Yemek sırasında hiçbir şekilde tartışma yaratmamak
-Çocuğunuzun çok sevdiği ve tükettiği (örneğin patates kızartması gibi) sağlıksız besinleri masanızdan mümkün olduğunca az bulundurun. Mümkün olduğunca sağlıklı besin tüketmesini sağlayın.
-Masa örtülerini renkli olması, kullanılan peçetelerin renkli ve parlak olması bile işe yaramaktadır.
Çocuğunuzun ileriki yaşlarda çok fazla sağlık problemlerine yakalanmamasını istiyorsanız ve dirençli bir vücut yapısına sahip olmasını istiyorsanız kesinlikle sağlıklı besinleri ona tükettirmelisiniz. Yoksa ileride üzülebileceğiniz birçok sağlık problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Unutulmaması gereken konulardan biride beslenme alışkanlıklarının çocuk yaşta kazanıldığı ve daha sonra bunu değiştirmenin çok zor olduğudur. Türkiye'de çeşitli bölgelerde farklı besinlerin daha çok sevilmesi de bunun en iyi kanıtıdır. Ege bölgesinde bireylere rahatça zeytinyağlı besinleri tükettirebilirken, doğu bölgesindeki bireylerde etsiz yemekler yemek olarak bile görülmemektedir. Bu sebeple besin çeşitliliğini çocuğunuza küçük yaşlarda kazandırmak sizin elinizde…
|