Alıntı:
Omt Nickli Üyeden Alıntı
Allah razı olsun kardeşim güzel cevap çok hoşuma gitti lakin şu hususta bir görüşümü ve duyduğum bişeyi söyleyeyim zahiri ve bâtınî olmak üzere ilim ikiye ayrılır doğrudur lakin zahiri ilimleri tahsis etmemiş biri batıni ilimleri alamaz yani hocası vermez, diyelim ki aldı tahsis etti bazı şeylere vakıf oldu yoldan sapması muhtemeldir çünkü ilk bilmemiz gereken bilgilerin arasında şeriat vardır kuranı hadisi güzel bilmeyen kişi sapmaya müsaittir...
|
Zahiri alim olmadan batini alim kimseler çoktur. Genelde bunlar ümmi olan zatlardır. Zahiri alim olan kimsenin 4 mezhep alimi olması gerekmektedir zira zahiri alim sayılamazlar.
Seyyid Abdulhakim Arvasi Hz.leri, Ali Haydar Efendi Hz.leri gibi zâtlar aynı zamanda da zahiri alim kimselerdir. Çünkü ikisi de 4 mezhep alimidir.. Said Nursi Hz.leri mesela batıni alimdir. Genelde batıni alimler ümmi gibi kitap medrese görmemiş kimselerden olur.
Burada yanlış anlaşılmasın onların zahiri ilmi yoktur şeklinde anlaşılmasın.. Sadece onda yetkili değillerdir. Bir şeyi bilmek ile o konuda yetkili olmak farklı şeylerdir.