Alıntı:
Intruder Nickli Üyeden Alıntı
ve aleyküm selam..
Cahil, ilme sınır koyan kimsedir. Mesela bir kimse bir ayete baksa ve bu ayetten şunu anlıyorum derse o kimse o ayetin diğer manalarını örttüğü için hem kafir olmuş olur hem de ayeti kendi ilmiyle sınırlandırdığı için cahillerden sayılmış olur.
İlim iki türlüdür. Zahiri ve Batıni.. Zahiri ilimler dünyevi ilimler olabileceği gibi tefsir hadis ve fıkıh gibi ilimlerde olabilir. Batıni ilimler ise Hakikat ve Marifet ilmine giren ilimlerdir.
O halde alim de iki türlüdür. Zahiri alim ve batıni alim.. Bir de üçüncüsü vardır ki Hem zahiri hem de batıni alim.. Bunlar kibriti ahmerdir yani yok denecek kadar azdır..
Şeytan, zahiri alimler içerisinde en bilginidir. Bir başka deyişle, hiç bir zahiri alim, şeytanın ilmi ile boy ölçüşemez..
Bununla ilgili bir yaşanmış bir olay anlatayım..
(Zahiri) Alim bir kimseye sekarat halindeyken şeytan gelir ve o kimse ayıldığında şunu söyler.. Allah'ın varlığına dair 100 tane delilim vardı. Şeytan bunlardan 99'unu çürüttü. O kalan bir tanesi ile iman ediyorum. O da sallantı da diye de ekler..
Bu şeytanın ilmini anlatan en iyi örnektir.. Bir delile istinaden Allah'a inanan kimse, korkulur ki son nefesinde şeytan o delilini çürütecektir.. Ancak gayba iman etmişler müstesna..
Aşık, maşuk ve aşk birdir denilmiştir. Aynı şekilde Alim, muallim ve ilim de birdir. Bilen ve Bilinen kendisinden başkası değildir.
|
Allah razı olsun kardeşim güzel cevap çok hoşuma gitti lakin şu hususta bir görüşümü ve duyduğum bişeyi söyleyeyim zahiri ve bâtınî olmak üzere ilim ikiye ayrılır doğrudur lakin zahiri ilimleri tahsis etmemiş biri batıni ilimleri alamaz yani hocası vermez, diyelim ki aldı tahsis etti bazı şeylere vakıf oldu yoldan sapması muhtemeldir çünkü ilk bilmemiz gereken bilgilerin arasında şeriat vardır kuranı hadisi güzel bilmeyen kişi sapmaya müsaittir...