Deri beyazlaması hayra alamet değil
Vücuttaki renk yapan hücrelere karşı vücudun yıkıcı hücrelerinin aktive olmasıyla başlayan ve kişilerde diyabet, anemi, kanser, tiroit bezi hastalıkları ile beraber görülebilen Vitiligo, günümüzde en ciddi cilt hastalıkları arasında yer alıyor.
Vitiligo, deride renk kaybına uğramış beyaz plaklarla seyreden kronik bir hastalık olduğu gibi, genelde ilerleyici kozmetik problem oluşturan bir deri hastalığı olarak biliniyor.
Kalıtsal olabiliyor
Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanlarından Dr. Ayşe Özboya, Vitiligo’nun ciltte bölgesel beyazlamalara yol açan ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, “Vitiligo, kimi zaman bir nokta kadar küçükken, kimi zaman el ayası kadar büyük ve hatta tüm deriyi etkilemiş olabilir. En sık etkilenen bölgeler ise yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el sırtlarıdır. Vitiligo’nun kimi zaman kalıtsal yollarla da kişilerde görülebilen yayılmaya eğilimli bir hastalıktır. Ailede Vitiligo hastalığının bulunması, kişide görülme ihtimalini artırabilir” diyor.
Işınla tedavi ediliyor
Vitiligo’nun tedavisinde öncelikle hastaların güneş ışınlarından korunması gerekiyor. Hastaların, güneşe çıkış saatlerinin kontrol altına alınması ve 15 faktör üstü koruyucu krem kullanmaları gerekiyor. Vitiligo, Puva ışını ile etkin bir şekilde tedavi edilebiliyor. Puva (320- 400 nm) dalga boyundaki ışınlar, kısa tedavi aralıklarıyla özel kabinlerde cilde veriliyor.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|