Kavak polenleri hakkında uzman görüşleri
Uzmanlar, alerjiye neden olduğu düşünülerek kesilen kavak ağaçlarının, sanıldığı kadar alerjik olmadığını söylüyor.
Yapılan araştırmalarda kavak ağacı poleni alerjisine çok nadir rastlandığını belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, alerjik hastalıkların bahar mevsiminde sık görüldüğünü söyledi.
Polenlerin neden olduğu alerjilerin nezle, burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırık, göz kızarması, kaşıntı gibi şikayetlerle kendini belli ettiğini belirten Prof. Dr. Baki, ''Polenler havada bulutlar halinde rüzgarın da etkisiyle yüzlerce kilometre öteye taşınabilirler. Kişi 'ben ağaçlı bölgede yaşamıyorum' diyebilir, ancak polenler sadece ağaçlı alanlarda bulunmaz'' dedi.
Astım, nefes darlığı gibi şikayetleri bulunanlarla alerjik hastalıkları olanların bahar mevsiminde daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Baki, şöyle devam etti:
''Hastalar bu mevsimde ilaçlarını düzenli kullanmalılar. Özellikle evde kaldıkları sürede camlar çok açık tutulmamalı. Bu, polenlerin ortama girmesini engelleyecektir. İlaçlar düzenli alınır ve çevresel faktörlere de dikkat edilirse, hastalarımız bu dönemi şikayetsiz ya da en az şikayetle atlatabilirler.''
EVDE YETİŞTİRİLEN ÇİÇEKLERDE POLEN YOKTUR
Polen yaydıkları gerekçesiyle çiçeklerin evden çıkarıldığına dikkati çeken Baki, ''Evlerde yetiştirilen çiçeklerde hemen hemen hiç polen yoktur. Bu nedenle aileler ev çiçeklerini dışarı çıkarılmamalı. Bunun alerjilerle ilgisi bulunmamaktadır'' diye konuştu.
Kavak ağacı poleninin alerjiye neden olduğu düşünülerek kesildiğini belirten Baki, şunları söyledi: ''Bölgemizdeki kavak ağaçlarını kesmesinler. Yapılan araştırma ve testlerde, kavak ağacına alerjinin çok nadir olduğu görülüyor. Polen alerjisi konusunda kavak ağaçları suçlanmamalı. Esas kızılağaç ve fındık ağacı poleni çok alerjiktir. Huş ağacı poleni de alerji konusunda etkilidir. Bunlarla karşılaştırıldığında kavak ağaçlarının bir suçunun olmadığı tespit edilmiştir.''
Prof. Dr. Ali Baki, ev tozu akarlarının da alerjilere neden olabileceğini, bu nedenle evlerdeki halıların kaldırılması, yünlü kıyafetlerin kullanılmaması ve ortamın en azından haftada bir kez detaylı şekilde nemli bezle temizlenmesi gerektiğini kaydetti.
|