Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphe ediliyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Yine yeni bir cinsel ilişkiye başlamadan önce veya aktif cinsel yaşam içinde zaman zaman cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramalarının yapılması gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerinin öğrenilmesi gerekir. Aşağıda cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri sıralanmıştır. Herhangi birinden şüphelenince hemen doktora başvurulmalıdır.
- Genital bölgede (cinsel organınızın etrafındaki bölge) yanma
- Genital bölgede kaşıntı
- Penis (kamış) veya vajinadan (hazne) akıntı
- Genital, anal(makat) veya ağız çevresinde yara oluşumu
- Genital veya anal (makat) etrafında siğillerin olması
- Genital veya anal bölgede kitle fark edilmesi
- Genital bölgede kötü koku
- Ağrılı dışkılama (bağırsak hareketleri)
Unutmamalıdır ki çoğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar belirti ve bulgu vermezler. Bu nedenle aktif cinsel yaşamı olanların düzenli kontrolleri gerekir.
Çoğu belirti ve bulgu zaman zaman geçer. Bu hastalığın iyileştiği anlamına gelmemelidir. Çoğu virüs ara ara uykuya dalar ve daha ileri dönemde tekrar hastalığa neden olabilir.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TANISI İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?
Dikkatli bir fizik muayene şarttır. Bireyin muayenesinde genital bölge ile birlikte ağız boşluğu ve anal bölgede kontrol edilmelidir. Anal ve oral (ağız boşluğu) cinsel temasta bulunanlarda bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar buralara yerleşirler.
Yara ve akıntılardan örnekler alınır. Kadınlarda jinekolojik muayene ve vajinal (hazne) örnekleme gerekir. İdrar ve kan örnekleri alınarak AIDS hastalığı ve sifiliz araştırması yapılır.
Eğer sizde cinsel yolla bulaşan hastalık varsa derhal cinsel ilişkide bulunduğunuz kişilere bu bilgiyi aktarmalısınız. Böylece onlara tedavi imkanı sunmuş olursunuz. Eğer bu bilgiyi paylaşmazsanız karşı cinsteki hastalık ilerleyeceği gibi siz de tekrar bulaşabilir.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR VE GEBELİK Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamilelerde aşağıdaki durumlara neden olabilir.
- düşük tehdidi
- düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğması
- erken doğum (prematüre bebek)
- bebekte kalıcı nörolojik kusur
- enfeksiyonun çocuğa geçme olasılığı.
Bunlara ek olarak;
Gonore ve klamidya hastalıklarının her ikisi de bebekte sağlık sorunları yapabilir. Göz iltihabından pnömoniye (zatürre) kadar bir çok soruna neden olabilir.
Sifiliz düşük veya ölü doğuma neden olabilir
HIV infeksiyonu bebeğe geçebilir ve bebek AIDS olabilir
Hamile bir kişinin cinsel yolla bulaşan hastalıklı olma olasılığı varsa veya cinsel yolla bulaşan hastalık geçirilmiş veya geçirilmekte ise doktorun bu konuda uyarılması gerekir. Anneye doğumdan hemen sonra, bebek ile temas öncesinde hastalık ile ilgili tedavi başlatılabilir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|