Kadınların X kromozomlarındaki genler
Kadınların X kromozomlarındaki genler erkeklerden farklı hareket ediyor
Kadınların X kromozomlarındaki genlerin erkeklerinkinden daha farklı hareket ettiği tesbit edildi. Bunun cinsiyetler arasındaki biyolojik farklılıkların açıklanmasına yardım edebileceği belirtiliyor.
Kadınların X kromozomundaki bazı genlerde görülen farklı faaliyet seviyesi erkeklerde görülmüyor. Üstelik bu faliyet seviyesi bir kadından diğerine de değişiklik gösteriyor. Bu yeni bulgu ile kadınlarla erkeklerin yanı sıra kadınlar arasında görülen farklılıkların da anlaşılabileceği düşünülüyor.
ABD’deki Duke Üniversitesi öğretim görevlisi Huntington Willard ile Pennsylvania Üniversitesi’nden Laura Carrel yaptıkları araştırmada kadınlarda 200 ila 300 geni içeren etkin olmayan X kromozomunda genlerin yüzde 15’inin bir ölçüde fonksiyon göstermeyi sürdürdüğünü ortaya çıkardıklarını belirtti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada ilk bulgudan sonra X kromozomundaki genlerin bir diğer yüzde 10’luk bölümündeki faaliyet seviyesinin de bir kadından diğerine değişiklik gösterdiği görüldü.
Willard ve Carrel kadınların X kromozomundaki bazı genlerde görülen farklı faaliyet seviyesinin erkeklerde görülmediğini aksine erkeklerde bu seviyenin tutarlı bir seyir izlediğini kaydetti.
Araştırmanın sonuçlarının kadınların bazı proteinlere hastalıkta ve sağlıkta cinsiyetler arasında farklılıklarda rol oynayacak biçimde erkeklerden daha yüksek dozlarda sahip olduğu anlamına geldiği bildirildi.
Bu bulgunun kadınlarla erkeklerin yanı sıra kadınlar arasında görülen farklılıkların anlaşılmasını sağlayacağı belirtiliyor.
KROMOZOMLAR
İnsanda 22 çift otozom ve bir çift eşey kromozomu bulunuyor. 2 X kromozomu taşıyan bebek kız olurken Y kromozomunu erkeklik cinsiyetini belirliyor.
Kromozomlarda yer alan ve sayıları 25 bin ile 100 bin arasında olduğu tahmin edilen genlerin oluşturduğu zincir kişinin göz renginden boyuna yaşam süresinden yakalanacağı hastalıklara kadar pekçok şeyi programlıyor.
|