Prostat Büyümesi ve Cinsellik
Prostat büyümesi ve cinsellik
Üroloji Profesörü Melih Çulha bu soruyu "Bu bir şehir efsanesi tam tersi prostat ameliyatından sonra cinsellik daha güzel yaşanıyor ilişki sıklığı artıyor" diye cevaplıyor.
Muayene şekli ve hastalıklarının cinselliği bitirdiğine yönelik kanı nedeniyle erkeklerin canını sıkan prostat üremeyle ilgili salgı yapan bir organ. Prostat salgısı spermin ikinci büyük bileşeni meninin oluşumunda etkili ve üreme için gerekli. Üreme fonksiyonu azaldığında veya bittiğinde ise büyüyerek erkeklerin başına iş açıyor sık sık tuvalete gitmeler idrar yaparken yanma ve sızılar başlıyor. 50'li yaşlardan itibaren erkeklerin en çok odaklandığı konulardan biri idrar problemi oluyor tabi beraberinde gelen cinsel sorunlar...
Kocaeli Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Çulha "Prostat oldum cinselliğim bitti' veya 'prostat cinselliği öldürüyor' gibi sözler duyuyoruz ancak bunlar tamamen spekülatif şeyler. İdrarından başka bir şey düşünemeyen kişi tabi ki cinsel sorunlar yaşar ama iyi bir tedavi durumu tamamen değiştirir hatta cinsellik eskisinden bile daha doyurucu yaşanır" diyor.
Prostat büyümesinin her üç erkekten ikisinde görüldüğünü ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Çulha prostat hastalıklarının erkeğin cinsel yaşamını nasıl etkilediğini ntvmsnbc'ye anlattı.
BÜYÜME SERTLEŞME SORUNUNA NEDEN OLABİLİR
"Prostat büyümesi ameliyatlarında prostatın hepsi değil sadece idrar yolunu tıkayan kısmı alınır. Ameliyattan sonra oluşan tek sekel meninin mesaneye kaçmasıdır ki bu da herhangi bir cinsel fonksiyon bozukluğu yaratmaz. Başka da bir sekel kalmaz. Dolayısıyla prostat büyümesinin cinselliği bitirdiğine dair kanı şehir efsanesinden ibarettir tam tersi prostat büyümesi ameliyatlarından sonra cinsellik daha güzel yaşanıyor. Prostat büyümesinden dolayı hastanın cinselliğinin geri gidiyor çünkü hasta sık sık tuvalete gitmek zorunda kaldığından sürekli idrarını düşünüyor o yüzden cinsel foksiyonları geriliyor. Prostat ameliyatınden sonra bu tür sorunlar ortadan kalktığı için cinsel forksiyonlar ileri gitmeye başlıyor hastalarımız ameliyattan sonra cinsel ilişki sayılarının arttığını söylüyor."
Prostat büyümesine bağlı şikayetlerin cinsel isteksizlik ve sertleşme sorununa neden olabileceğini vurgulayan Prof. Çulha bu sorunların ameliyat kompilkasyonu olarak da gelişebileceğini söyledi.
İDRARINI DEĞİL CİNSELLİĞİ DÜŞÜNMEYE BAŞLIYOR
"Kapalı veya açık prostat ameliyatlarında oluşabilecek bir olumsuzluktan dolayı böyle bir durum yaşanabilir ama bunun oranı yüzde 1 kadardır. Bu ameliyatlarda bunun dışında cinsellikle ilgili herhangi bir sorun yaşanmaz aksine hasta prostat sorunundan kurtulunca idrarını değil cinselliği daha çok düşünmeye başlıyor ve cinsel isteği artıyor bunu bir çok hastamda gözlemledim."
PROSTAT 35 YAŞINDA DA BÜYÜYEBİLİR
Prostat nadir olarak genç yaşlarda da büyüyebiliyor. "35 yaşında prostat büyümesi olan hastam oldu. Ama yüzde 90’lık yaş grubu 50 ile 60 yaşından sonradır" diyen Prof. Çulha erkek cinselliğini etkileyen en önemli prostat hastalığının ise kanser olduğunu vurguladı.
PROSTAT KANSERİ CİNSELLİĞİ ETKİLİYOR
"Prostat kanseri başka bir hastalık. Organ ve isim benzerliğinden başka aralarında hiç bir bağ yok prostat büyümesi ve kanseri birbirinin devamı da değil çünkü prostat kanseri prostat büyümeden de oluyor. Prostat kanseri tedavisi bir kaç yönden cinselliği etkileyebilir. Bir kere kanser dolayısıyla hastanın genel durumu bozulacağı için cinselliği olumsuz etkileyebilir. Prostat kanserinin ileri evre tedavisinde erkeklik hormonunun baskılayıcı ilaçlar kullanılıyor. Testosteronu engelleyen bu ilaçlardan sonra hastada cinsel isteksizlik ve fonksiyon bozukluğu gelişebilir.
Erken dönemde yakalanmış ve ameliyat olmuş hastaların yüzde 90’ında ereksiyon kaybı yaşanıyor. Yani istek olsa dahi ereksiyon olmuyor. Her hasta prostat kanseri oldum demiyor 'Prostat ameliyatı oldum ve ereksiyonumu kaybettim' diyor. Yani hastalar prostat ameliyatlarının hepsini aynı kefeye koyuyor. Bu da halk arasında prostat ameliyatlarının cinselliğin sonu olduğu düşüncesini yaygınlaştırıyor."
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ EREKSİYON KAYBI
Peki prostat kanseri tadevisinden sonra gelişen ereksiyon kaybının geri dönüşümü var mı? Prof. Çulha'nın cevabı:
"İlaç almadan kanser tedavisini tamamlamış hastalardaki ereksiyon kaybı geri dönüşümlü bir kayıptır. Ancak ilaç tedavisi gören hastalar biraz daha şanssız oluyor. Çünkü ilaçla tedavi erkeklik hormonunun baskılanmasına yönelik hormon tedavisidir. Erkeklik hormonunun engellenmesiyle hastada hem cinsel hem de genel durumla ilgili sorunlar yaşanıyor. İlaçlar kemik erimesine ve vücuttaki bazı dengelerin bozulmasına neden oluyor. Çünkü erkeklik hormonu tam da o yaşlarda vücudun bir çok dengesinin sağlanması için gerekli bir hormon. Etrafa yayılmış prostat kanserini tedavi ederken vücudun bir çok dengesini de bozuyoruz ama yapmak zorunda kalıyoruz.
'MUTLULUK ÇUBUĞU' İLE ÇÖZÜM
Prostat kanseri ameliyatlarının ortalama yüzde 90'ında ereksiyon sinirleri de alınıyor tedaviler ereksiyonu bitiriyor ama sonuçta hasta kanserden kurtuluyor burada öncelik kanserdir. Ancak hasta isterse daha sonraki dönemde ereksiyon kaybının da tedavisini yapıyoruz halk arasında ‘mutluluk çubuğu' denilen protezlerle sorunu gidermeye çalışıyoruz. Sorunlar çok büyük olduğu için cinsel terapiler veya piyasada kullanılan bazı ilaçlar bu hastalarda çok etkili olmuyor protezler daha etkili oluyor."
|