Tatla Gelen Tehlike: Şeker
Çoğu insan tarafından günlük yaşamda çok sık tüketilen şekerli yiyeceklerin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini ve hangi hastalıklara neden olduklarını biliyor musunuz?
Vücudumuzun enerji ihtiyacı temel besin öğeleri olan karbonhidrat protein ve yağlardan sağlanır. Yenilen karbonhidratlı gıdalar sindirim sisteminde glikoza (şekere) dönüştükten sonra emilerek kana geçer. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir enerji kaynağıdır.
Vücudumuzun ihtiyacı olan bu maddeler doğal olarak meyvelerde bulunan meyve şekeri (fruktoz) süt şekeri (laktoz) bal gibi "rafine edilmemiş" basit şekerler içeren gıda maddelerinden veya sindirimleri yaklaşık 3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olan tahıllardan (ekmek kepekli pirinç kepekli makarna bulgur mısır un gibi) kuru baklagillerden (kuru fasulye nohut barbunya mercimek gibi) ve bezelye patates gibi karbonhidrat bakımından zengin bazı sebze türlerinden karşılanır. Rafine edilmemiş şekerler tüketildiğinde besinin içerdiği basit şekerin sağladığı enerji yanında vücut için gerekli protein vitamin mineraller ve posa gibi başka maddeler de alınmaktadır. Bu nedenle şeker şekerli besin ve çikolata gibi ürünlerden yiyerek şeker ihtiyacını karşılamaya çalışmak gereksizdir. Çünkü bu gıda maddeleri aşırı tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Beyaz Şekerin Vücuda Hiçbir Faydası Yoktur
Beyaz şeker şeker pancarı veya şeker kamışının rafine edilmesiyle oluşan kristalize bir gıda maddesidir. Enerjisi yüksektir fakat vitamin ve madensel tuzlar bakımından fakirdir. Bu nedenle beyaz şekerin vücuda hiçbir faydası yoktur. Çünkü pancardan çıkan tatlı özsu önce kireçle sonra da karbonik asitle işlemden geçer ve içindeki değerli mineraller bu işlem sırasında kaybolur. Ayrıca birçok kimyasal işlemden geçirilerek ağartıldığı için çoğu doktor şekeri bir numaralı kalsiyum düşmanı olarak kabul eder.
Meyve suları ve asitli içeceklerin yapımında çay ve kahvenin içiminde; tatlı kek pasta çikolata reçel gibi besinlerin hazırlanmasında kullanılan rafine şekerler "boş enerji kaynağı" olarak adlandırılırlar.
Şekerin Vücuda Zararları:
Şişmanlık ve buna bağlı olan kalp damar hastalıkları ile diyabet (şeker hastalığı) riskini artırır
Şeker tüketimiyle birlikte çok fazla miktarda enerji alınır. Örneğin günde iki kesme şekerle içilen 5-6 bardak çay 150 kalori bir şişe meyve suyu 160 kalori kazandırır. Fazla şeker tüketimi ise vücutta yağ depolanmasını hızlandırarak "şişmanlık ve buna bağlı kalp damar hastalıkları ve diyabet riskini" arttırır.
Arada yenen şekerli bir madde mesela çikolata metabolizmanın hızlanması yüzünden ani bir canlılık hissi verir ama kısa bir süre sonra kan şekeri aniden düştüğü için büyük bir yorgunluk hissedilir. Ayrıca şekerin yanı sıra içeriğinde yağ da bulunan çikolata kolesterol ve diğer kan yağları yüksek kişiler için oldukça zararlıdır.
Tek başına tüketildiğinde kan şekerini aniden yükseltip çok kısa sürede bu değeri normalin altına düşürür
Vücudun ihtiyaç duyduğu şeker meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Meyve şekeri normal beyaz şekerden farklıdır. Çünkü meyve şekeri olan fruktoz vitamin ve minerallerle birlikte bulunur. Buna karşılık beyaz şekerde bulunan sakkaroz vücuda yabancı bir maddedir ve vücut bu şekeri doğal meyve şekerlerinden daha çabuk alır. Çünkü sakkaroz vücudun glikoza çevirdiği kan şekerine çok benzediği için sindirilmesinde gerekli işlemler yapılmaz. Vücut şekerin böyle ilerlemesini engellemek için vitaminlerini madenlerini ve asitlerini kullanmak zorunda kalır. Bu hızlı emilim kandaki şekerin düşmesine neden olur. Kan şekeri düşünce insan çabuk yorulur. Zihni iyi çalışmaz. Çabuk sinirlenir ve hastalıklara kolay yakalanır.
Diş çürümesine neden olur
Aşırı şekerli gıda tüketimi dişlere de zarar verir. Çünkü dişteki mine tabakasına yapışan şekerler burada bakteriyel salgıları artırarak asit oluşturup dişleri çürütür.
Diyabeti hızlandırır
Rafine şeker kana hızlı karışır ve aşırı insülin salgılanmasına neden olarak pankreası zorlar. Bu da diyabet (şeker) hastalığının başlamasını hızlandırır.
Beyaz şeker ve mamulleri yerine meyve şekerinden ya da rafine esmer şekerden faydalanmak daha sağlıklıdır. Ayrıca hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
Şekerin Vücudumuza Verdiği Diğer Zararlar:
Gastro-intestinal hastalıklar (mide-bağırsak hastalıkları)
Kalp-damar hastalıkları (en başta hipertansiyon)
Belde boyunda dizlerde ağrılar
Hormonal hastalıklar
Katarakt
Vücudun Ayrıca Şekere İhtiyacı Yoktur
İnsanın tatlı veya şeker ihtiyacı bulunmamaktadır. Halihazırda yenen her ekmek ya da pilav karaciğer tarafından vücudun ihtiyacı olan şekere çevrilmektedir. Böylece düzenli olarak karbonhidrat alan bir kişide kan şekeri düzeyi sabit tutulur.
Herhangi bir tatlı isteğinin hurma kuru incir ve kuru kayısı gibi doğal ve daha sağlıklı seçeneklerle giderilmesi sağlıklı bir vücut için daha uygundur. Ayrıca unutulmamalıdır ki gün boyunca hatta yemekten önce bile meyve yenerek doğal şeker olan fruktozdan da faydalanılabilir.
|