Obez olmanın nedenleri..
İnsanların çoğu, bedenlerinin ihtiyacı olandan daha fazla gıda tüketmelerin*den ya da bedenin harcaması gereken enerjiden daha az enerji harcamalarından dolayı obez olurlar. Bu, çok fazla yemek, çok az egzersiz yapmak ya da ikisinin birleşiminden meydana gelir.
Kalıtsal ve genetik etkenler
Az sayıda kişi için şişmanlamada kalıtsal ve genetik yapının da rolü vardır. Genetik yapıdaki bozuklukların nedeni, insan metabolizmasının olması gereken*den daha yavaş çalışması anlamına gelen ve az çalışan tiroit bezinden dolayı hor-monal sorunlar olabilir. Ancak birçok insanın hormonal bir problemi olduğuna inanmayı istemelerine rağmen, bu çoğu kez kuraldan ziyade bir istisnadır. Obezitenin genetik olarak aileden geçmesi seyrek görülen bir durumdur. Ancak yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları gibi etmenlerin işin içine girmesiyle genetik özellikler de ön plana çıkar.
Çevresel etkenler
Bir kişinin çevresi de obeziteye neden olabilir. Bir birey, ağır öğünler ve hareketsiz yaşamın olduğu bir evde yaşıyorsa alışkanlıkları da aynı şekilde olur. Elbette, toplam ölçünüz fazla kilo alımında bir etken olabilir. Bazı insanlar genetiközelliklerinden dolayı kısa boylu olmaya eğilimlidir. Bu bireylerin besleyecekleri beden kütleleri daha küçüktür ve sonuç olarak onlar, daha uzun ve daha iri olan*lar gibi sık sık yemek yerlerse bu, kilo sorunlarına yol açabilir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|