Seröz otitis media
Effüzyonlu Otitis Media (Seröz Otitis Media, Sekretuar Otitis Media) : Östaki tüp disfonksiyonu ve buna sekonder olarak oluşan mukoza metaplazisi neticesinde orta kulakta non-pürülan sıvı birikimidir, lokal ve sistemik inflamasyon bulguları olmaksızın iletim tipi işitme kaybı gelişir.
Adenoid vejetasyon, nazofaringeal neoplazi, östaki ağzının adenoidektomi sırasında kürete edilmesi ile iyatrojenik tubal obstrüksiyon, üst solunum yolu infeksiyonu, allerji, sinüzit, yarık damak, Down sendromu gibi nedenler söz konusudur.
Hafif otalji, kulakta tıkanıklık hissi, otofoni, iletim tipi işitme kaybı semptomlarını gösterir. Otoskopide timpanik membranda retraksiyon, matlaşma, radyal damarlarda ve manubrium malleide belirginleşme, pnömatik otoskopide timpanik membranın mobilitesinde azalma bulguları görülür.
Tedavi:
Nazal konjesyon veya akıntı, adenoidler, orta kulak, sinüsler ve farinksde enfeksiyon varsa tedavi edilir. Effüzyonlu Otitis Media vakalarının %40-45inde effüzyon kültüründe mikroorganizma ürediğinden antibiyoterapi (Ampisilin, Ampisilin +Klavulonik asit, Sefaklor gibi) yapılır.
Allerji varsa tedavi edilir, antihistaminler verilir. Östaki yolu ile kulağa hava vermek için sık Valsalva manevrası veya Politzerizasyon yapılır, çiklet çiğnenilir.
3 ayı geçen Effüzyonlu Otitis Media durumunda çoğunlukla adenoidektomi ile beraber kulak zarlarına ventilasyon tüpü takılır. Ventilasyon tüpü çocuklara genel anesaaai altında bir miringotomi yapıldıktan sonra tüp kulak zarına takılır. Ventilasyon tüpü postero-süperior kadran dışında diğer tüm timpanik membrane bölgelerine takılabilir.
Postero-süperior kadranda timpanik membranın hemen arkasında inkudostapedial eklem, inkusun uzun bacağı ve fasiyal sinir olabileceği için bu kadrana ventilasyon tüpü takılmamalıdır. En sıklıla antero-inferior kadran tercih edilir. Ventilasyon tüpünn görevi, ilk 1 hafta orta kulaktaki birikimin drenajını daha sonra orta kulağın havalanmasını ve mukozal yapıların normale dönmesini sağlamaktır.
Ventilasyon tüpü takılmış olan hastalar kulaklarına su kaçırmaktan sakınmalıdırlar. Tedavisi ihmal edilen hastalarda ortalama 25-30dB iletim tipi işitme kaybı, rekürran supuratif otitis media, kemik zincir erozyonu, timpanosklerozis, kolestatom gelişimi, özellikle küçük çocuklarda lisan, konuşma ve zihinsel faaliyetlerde yaşıtlarından geride kalma olabilir.
Evde büyüklerin içtiği sigaranın siliar fonksiyonlar üzerine paralitik etki yapması çocuklarda effüzyonlu otitis media gelişmesine predispozisyon oluşturur. Effüzyonlu otitis media esas olarak 6ay-8 yaşları arasındaki çocuklarda sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.
İleri yaşlarda tek taraflı seröz otitle gelen hastalarda nazofaringeal malignensiyi ekarte etmek amacıyla mutlaka nazofaringeal muayene yapılmalıdır.
|