Kalp ritim bozukluğu açıklaması
'Ritim bozukluğu, düzensiz kalp atışı anlamına gelir. Ritim düzensizliği, kalbin ritmik çalışmasındaki bozulma sonucunda meydana gelen hastalıkların genel ismidir. Kalpte doğuştan olan bozukluklara bağlı olabileceği gibi sonradan gelişen hastalıklarada bağlı olabilir. Doğuştan kaynaklanan ritim düzensizliklerinin çoğunluğu kalbin Atriyumu (kulakçık) ve Ventrikülü (karıncık) arasındaki normal iletim sistemine ilaveten aktif halde bulunan başka bir iletim yolunun bulunması sonucunda meydana gelmektedir.
Bunlar arasında en fazla görülenleri WPW Sendromu ve AVNRT'dir. Bu bozukluklar hayati tehlike doğurabileceği gibi hiçbir tedavi gerektirmeyen bir durum olarak ortaya çıkabilmektedirler. Kalp hızıyla ritim bozukluğunun bir ilişkisi var mıdır?
Kalp hızı, kalbin dakikadaki atım sayısıdır. Normal bir kalp hızı dakika 60-100 arasındadır. Kalp Ritim düzensizliği ve anormal kalp hızı birlikte meydana gelmek zorunda değildir. Kalp Ritim düzensizlikleri, normal, yavaş (bradiaritmiler; dakikada 60 atımdan az) veya hızlı (takiaritmiler; dakikada 100 atıştan fazla) kalp hızıyla birlikte meydana gelebilir. Kalp Ritim düzensizliğindeki nabzın kendi içinde bir düzeni olabileceği gibi (1 normal 1 ekstra atım veya 2 normal 1 ekstra atım gibi) tamamen düzensiz de olabilir (örnek: atrial fibrilasyon).''
Kalp Ritim düzensizliği'nin nedeni nedir? sorusuna verilen cevapta ise, ''Koroner arter hastalığı (kalp damar hastalığı), Kandaki elektrolit dengesizlikleri (sodyum ve potasyum gibi), Kalp kasındaki değişiklikler, Kalp krizi sonrasında oluşan hasarlar, yaşlılığa bağlı olarak Kalp ileti sisteminde görülen bozukluklar. Kalp ameliyatından sonraki iyileşme süreci. Düzensiz kalp ritimleri, normal ve sağlıklı kalplerde de görülebilir. Kalp Ritim düzensizliklerinde ne gibi şikayetler olur?
Kalp Ritim düzensizlikleri sessiz ve şikayetsiz olabilir. Doktor muayene sırasında kalbinizi dinleyip, nabzınızı kontrol ederek veya elektrokardiyogram (EKG) sayesinde düzensiz kalp atışını tespit edebilir. Bazen ise değişen derecelerde şikayetler olabilir:
Çarpıntı (kuş kanat çırpıyormuş gibi, motor tekliyormuş gibi tarif edilebilir), Göğüste veya boyunda vuruntu hissi,
Baş dönmesi, Bayılma, Nefes darlığı, Göğüste rahatsızlık hissi, Güçsüz veya yorgun hissetmek.
Kalp Ritim düzensizliği nasıl teşhis edilir? Kalp ritim düzensizliklerini ve nedenlerini teşhis etmek için yapılan testler şunlardır:
Elektrokardiyogram (EKG), Ritim Holter, Anlık ritim kaydı (Event Recorder), Efor Testi, Ekokardiyogram, Kardiyak kateterizasyon, Elektrofizyolojik çalışma (EPS),
Kalp Ritim düzensizliği nasıl tedavi edilir? Tedavi, aritminin çeşidi ve ciddiyetine bağlıdır. Başlıca tedavi yöntemleri:
Yaşam tarzında değişiklikler, İlaç (antiaritmik ilaçlar), Kardiyoversiyon veya defibrilasyon (elektrik şoku ile tedavi), Pacemaker (kalp pili), Kateter ablasyon, Cerrahi.
Bazı aritmilerde tedaviye gerek olmaz. Kalp Ritim düzensizliğinde ne gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır? Düzensiz kalp ritmi belli aktiviteler sırasında ortaya çıkıyorsa bunları yapmaktan kaçınmak gerekir, Sigara bırakılmalı,
Alkol tüketimi sınırlandırılmalı, Kafein kullanımı sınırlandırmalı ya da bırakılmalı (Bazı insanlar kafeine duyarlıdır ve çay,kahve, kola gibi kafeinli ürünler kullanırken daha fazla şikayet ortaya çıkabilir.)
Nezle ve öksürük ilaçlarından uzak durulmalıdır, çünkü bunlardan bazıları düzensiz kalp ritmini teşvik eden maddeler içermektedir. Kalp Ritim düzensizliklerinin tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır? Kalp ritim düzensizliklerinin tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur: Antiaritmik ilaçlar: Bu ilaçlar kalp hızını kontrol altında tutarlar ve kalp ritim düzensizliğini baskılarlar.
Kan sulandırıcı ilaçlar: Bu ilaçlar, atrial fibrilasyon gibi aritmilerde kan pıhtısı riskini azaltırlar Kalp pili (Pacemaker) nedir?
Pacemaker, uygun bir kalp hızı sağlamak için kalp kasına küçük elektriksel uyarılar gönderen bir alettir. Kalp pilleri öncelikli olarak kalbin çok yavaş atmasını önlerler. Kalp pilleri elektriksel uyarı üreten bir jeneratör ve elektronik bir ünite ile bu uyarıları kalp kasına ileten elektrodlardan oluşur.
Yeni kalp pillerinin kalp hızını ve kalp ritim düzensizliğini kontrol etmeye yönelik olarak oldukça gelişmiş özellikleri vardı.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|