Göz Altı Torbaları
GÖZ ALTI KIRIŞIKLIK VE TORBALARI NEDİR , NASIL TEDAVİ EDİLİR
SABAH uyandığınızda gözleriniz akşamkinden daha mı yorgun görünüyor?
Olduğunuzdan daha mı yaşlı görünüyorsunuz?
Eğer cevabınız evet ise büyük ihtimalle sizde göz altı kırışıklığı veya torbalanması başlamış demektir.Bugünlerde 20-30 yaşlarındakilerde bile artık bu sorunla karşılaşmaktayız ve zamanla sadece daha da kötüye gitmektedir.
YORGUN olmadığınız halde etrafınızdakilerin yorgun gözüktüğümüzü söylemesi hepimiz için çok sıkıcıdır.Bu yazımızda göz altı kırışıklık ve torbalarının nasıl ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edileceğinden bahsedeceğiz.
GÖZ ALTI KIRIŞIKLIK VE TORBALARI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
GÖZ altında kırışıklıklarının oluşmasına pek çok durum sebep olmaktadır.Bu konuda ilk sebep vücüdümuzdaki normal yaşlanma sürecidir.Göz çevresindeki bölgede normal olarak bir miktar yağ bulunur.Bu yağ dokusu yüz derisini alttan desteklemekte ve dolgun görünmesini sağlamaktadır.Zaman içinde bu yağ dokusu azalır ve bunun sonucunda deride sarkmalar ortaya çıkar.Göz çevresindeki deri tabakasında olduğu gibi göz arkasında göz küresini çevreleyen,destek olan bir yağ tabakasını daha vardır.Bu yağ tabakasını göz kapaklarından bir zar tabakası ayırmaktadır.Bu zar tabakasının yaşlanmaya bağlı olarak gevşemesiyle göz arkasındaki yağlar öne yer değiştirmekte ve kırışıklık ve torbalara neden olmaktadır.Bunun yanında bir diğer sebep olarak derimizde bulunan lifler azalmakta,deri daha da bollaşmakta ve kırışıklık oluşmaktadır.
Bu konuda yerçekimi etkisiyle göz çevresindeki yağ tabakasının cilt,ligamentler ve kaslara basınç yapmasına bağlı olarak torbalanmalar oluştuğu da düşünülmektedir.Bu şişlik daha sonra daha da büyür ve derinin elastikliğinin kaybolmasına sebep olur ve göz altı torbaları oluşur.
Göz etrafındaki deri esnemesiyle de bu şişlik ve torbalar ortaya çıkabilir.Bazı durumlarda da göz kapağındaki kasların kalınlaşmasıyla şişlikler oluşmaktadır.
Göz altı şişlikleri başlangıçta genellikle çok küçüktür.Sadece göz kapağın hemen altında zorlukla görebildiğimiz bir kabarıklık şeklindedir.Tedavi edilmezse daha da artar ve zamanla çok belirgin bir şekil alır.
GÖZ ALTI ŞİŞLİKLERİ VE TORBALARININ SEBEBİ NEDİR?
ANNE ve babalarımızda ne kadar torbalanma olmuşsa ve ne zaman bu sorunlar başlamışsa bizlerde de benzer şekilde ve zamanda bu değişiklikler görülmesi beklenmelidir.Bu nedenle bu problemin çoğunluğunda kalıtsal faktörler önemlidir bununla birlikte yapısal,anatomik ve kalıtsal faktörlerin hepsi bir araya gelerek bu sorunu başlatmaktadır.
KALITSAL faktörleri de tek başına suçlamamak lazımdır.Günlük yaşamdaki diğer faktörler de tabii ki etkili olmaktadır:Ne kadar uyuyorsunuz? Yemeklerinizde ne kadar tuzlu yiyorsunuz?Yeterli hareket ediyormusunuz?
SİNÜZİT hastalarında veya allerjik hastalığı olanlarda da göz şişlikleri olmaktadır.Sürekli göz kapaklarında oluşan şişmeler ve sonra geri düzelmelere bağlı olarakta derinin elastik yapısı bozulmakta ve sonunda torbalanmaya yol açmaktadır.Burun tıkanıklığı,alın veya yanakta ağrı veya gözlerinizde,burnunuzda sulanma kaşıntı oluyorsa dikkatli olmalısınız.Bu problemlerin tedavi edilmesiyle göz altı şişlikleri belirgin şekilde azalabilir.
Bunun yanında uyurken başın yüksekte tutulması göz çevresindeki akımı artırıp ödemi azaltarak sorunun çözülmesine katkıda bulunabilir.
GÖZ ALTI ŞİŞLİK VE TORBALARININ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
SOĞUK KOMPRES UYGULAMASI
Göz altı şişliklerin için yapılan pek çok uygulamaları zaman zaman duyarız.Soğutulmuş çay poşetleri,dilimlenmiş salatalık veya soğuk yemek kaşığı uygulandığında gerçekten şişlikler azalabilir ve biraz rahatlama sağlanabilir.Bu uygulamalarda esas olarak işe yarayan SOĞUK uygulanmasıdır.Soğuk uygulamanın etkisiyle şişlikler geçici olarak azalmaktadır.
Yeşil çay uygulaması özellikle işe yarayabilir çünki yeşil çay içinde bulunan özel bir madde iltihabı azaltmakta ve göz kapağında şişlik oluşturan su birikimini azaltmaktadır.
ESTETİK DOLGU YAPILMASI
Soğuk uygulamalardan daha uzun etkili bir tedavi düşünüldüğünde kırışıklık azaltan hyaluronik asit enjeksiyonları yapılabilir.Dolgu uygulaması şişlik olan bölgenin tam altına yapılmalıdr.Bunun sonucunda şiş bölgenin altındaki alan şiş alanla aynı seviyeye gelmekte,şişlik altında kalan alan düzleşmektedir.Bu uygulama çok erken dönem,başlangıç kırışıklık ve şişliklerde işe yaramakta ve 8-9 ay kadar sürmektedir.
LAZER TEDAVİSİ
Lazer veya cerrahi müdahale daha kalıcı sonuçlar vermektedir.Genç hastalarda göz altı şişlikleri sadece lazerle tedavi edilebilir.Lazer tedavisinde göz kapağı iç kısmından girilerek kapaktaki yağ fazlalıkları temizlenmektedir.
CERRAHİ TEDAVİ
Ameliyatla tedavide göz kapağındaki yağ fazlalıkları ve ciltteki katlantılar çıkarılmaktadır.Erken yaşlarda sadece fazla yağların alınması,yeterli olabilirken ileri yaşlarda elastikliği kaybolmuş deriye de müdahale gerekebilmektedir.
Op.Dr.M.Erman Emre
GÖZ HASTALIKLARI UZMANI
|