Güneş Lekelerinden Kurtulmanın Yolu
Yakıçı güneş ışınları insan cildini erken yaşlandırıyor. Uzun saatler güneş altında kalınmaması gerektiğini belirten Uz. Dr. Ayfer Aydın, "Güneş ışınlarında zararlı etkilere neden olan Ultraviyole (UV) ışınları, deri kanserinin ve deride düzensiz lekelerin oluşmasına da yol açıyor” dedi.
Dr. Aydın, güneşten koruyucu, en az 50 faktör olan kremler sürülerek güneşe çıkılması gerektiğini söyledi. Yüzü ve vücudu kaplayacak şekilde sürülmesi gereken kremlerin, denize girip çıktıkça etkisini kaybettiğini belirten Aydın, "Bu kremler gün içinde birkaç kez sürülmeli. Ancak bu koruma faktörlerini kullanmak bizlere yine de tüm gün ve özellikle güneş ışınlarının daha dik geldiği ve daha zararlı olduğu öğlen saatlerinde güneşte uzun süreli kalma hakkını vermez. Koruyucu kremlerin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğü kullanarak, gölgede ve 11.00- 16.00 saatleri dışında güneşlenmek gerekiyor" diye konuştu.
GENiŞ KENARLIKLI ŞAPKA KULLANMALI GENiŞ KENARLIKLI ŞAPKA KULLANMALI
Açık renkli ve koruyucu tarzda giyinilmeli.
Geniş kenarlıklı şapkalar kullanılmalı.
UV ışınlarının en yoğun olduğu 11.00- 13.00 saatleri arasında gölgede kalmaya özen gösterilmeli.
Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu krem sürülmeli.
6 aydan küçük bebekler uzun süre güneşte bekletilmemeli.
Güneşten korunmaya erken çocukluk yaşlarında başlanılmalı.
Deri kanserinin riskini azaltmanın ve deri yaşlanmasını önlemenin en doğru yolu bilinçli güneşlenmektir.
======== ==========================
Güneş lekesinden nasıl kurtulmalı
Yaz aylarında bronz tene sahip olurken çeşitli lekelere sebep olan güneşten nasıl korunuruz
Yaz aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünden herkes bol miktar yararlanmak ister. Özellikle de güneşten. Ancak vücudumuz için son derece yararlı olan güneşin istenmeyen yan etkileri de olabilir. Bunlardan en önemlisi de güneş lekeleri. Kadıköy Şifa Kaliteli Yaşam Polikliniği'nden Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş güneşin bedenimize verebileceği zararları ve güneş lekelerinden nasıl kurtulabileceğimizi anlatıyor.
Fazlası zarar
Ruh ve beden sağlığımızda önemli bir yere sahip, dünyamızın enerji kaynağı olan güneşin kaliteli yaşam için faydaları şüphesiz tartışılmaz. Ancak her şeyin fazlasının zararlı olabileceği gibi, güneşin de fazlası vücudumuza pek çok zarar verebilir. Bunlardan en önemlileri şunlar:
•bağışıklık sisteminin zayıflaması,
•katarakt ve göz kanseri,
•A vitamini eksikliği,
•cilt kanseri, ciltte kırışıklık, hücre yenilenmesinde aksama, melanin pigmentinin aşırı çalışması sonucu dengenin bozulması ile meydana gelen güneş lekeleri, ciltte savunma mekanizması olarak kalınlaşma ve nem kaybı-kuruluk, çiller, sivilcelerde artma (Sivilcelerin güneşin ve deniz suyunun etkisiyle tedavi olduğunu ve azaldığı düşünülebilir ama gerçekte öyle değildir. Ultraviyole ışınları cildi kurutup, yağ üretimini düzenler fakat iklimin değişmesiyle sivilcelerde artış görülebilir. Önce aşırı bir kuruma, sonra da çok fazla yağlanma hissedilen sivilceli ciltlerde, tedavi uygulanmazsa problem daha da artabilir),
•kılcal damar genişlemeleri, varis,
•cildin elastikiyetini kaybetmesi ve sarkmalar,
•saçlarda kuruluk ve matlaşma, çabuk kırılma, kepeklenme (Güneşin yaydığı ultraviyole ışınları ile deniz suyundaki tuz ve havuzlardaki klor bunda önemli etkenlerdir),
•tırnaklarda incelme ve sararma gibi erken yaşlanma belirtilerini de aynı güneş ışınları yapmaktadır.
Erken yaşlanma kaçınılmazdır
Yaşınız kaç olursa olsun solar yaşlanma; güneşe karşı teslim olmuş tüm savunmasız ciltlerde moleküler düzeyde gelişen bir dizi olaydır ve serbest radikallerin açığa çıkışı ve oksidasyon denen olay sonucu gerçekleşir. Erken yaşlanma kaçınılmazdır. Tatilde kumsal, havuz, deniz, güneş derken bunların cildimize, saçlarımıza ve vücudumuza verdiği zararları unutuveriyoruz ve güneşe teslim oluyoruz. Gerçek şu ki, insan cildinin yazın gördüğü bütün zararlar sonbahar aylarında ortaya çıkıyor ve bronz tenin pırıltısı giderken bu kez kendimizi kısa sürede toparlanmanın ve sağlıklı görünüme kavuşmanın planlarını yaparken buluyoruz.
Cildimize kaybettiği nemi kazandırmak, cildimizi güneş lekelerinden kurtarıp tekrar homojen bir görünüme kavuşturmak için; yararlanabileceğiniz uygulamalar şöyle sıralanabilir:
1)Cilt bakımları; soruna yönelik ve cilt yapısına uygun ürünlerle yapılan cilt bakımları cilde kaybettiği nemi kazandırır,
2)Oksijenterapi; fotoyaşlanma belirtilerinde, cilt neminin azaldığı her durumda, hassas, etkili ve güvenli bir yöntemle canlı ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlar,
3)Kimyasal peeling; cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla üst tabakasının uzaklaştırılması işlemidir. Cilt lekeleri, kırışıklıklar ve akne izlerinin giderilmesinde, cildin nem ve yağ dengesini kontrolde faydalıdır. Cildin canlı ve homojen bir görünüm almasını sağlar,
4)Mezolifting; yüze; nem, dolgunluk, gerginlik, renk ve ışıltı vererek, anında diri ve genç bir görünüm sağlar,
5)Dolgu ve botoks uygulamaları; yüzün dinamik çizgilerinde ve derin çizgilerinde daha sağlıklı bir görünüm sağlar,
6)Lazer ile cilt yenileme, leke tedavisi, sivilce tedavisi ve kılcal damar tedavisi; kısa zamanda cilde gerginlik ve homojen bir görünüm verir, kılcal damar ve güneş lekelerinin tedavi olmasını sağlar,
7)Saçlı deri mezoterapisi; saça ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin enjeksiyonu ile kısa zamanda saç dökülmesi, kırılmalar ve mat- kuru saçlara tedavi imkanı sağlar,
8)Vücut uygulamaları; güneşe bağlı elastikiyet kayıplarında kişiye özel tedavi programları uygulanarak engel olmak mümkün,
Unutulmamalıdır ki güneş sadece yaz aylarında tatilde veya kış sporları yaparken değil günlük hayatımızda kışın da korunulması ve zararlarına karşı önlem alınması gereken bir tehlikedir. Kaliteli yaşamın vazgeçilmezi olan güneşe karşı koruyucu önlemler özellikle ozon tabakasındaki incelmenin olduğu son yıllarda daha da önem kazanmıştır.
==========================
Güneş Lekeleri
Güneşlenirken aşırıya kaçıldığında küçük kahverengi lekeler başımıza bela olur.
Yaşamın kaynağı olan güneş, ondan doğru oranda faydalandığımız sürece vücudumuza birçok yarar sağlar.
Ama aşırıya kaçıldığında cildimiz için tehlike oluşturduğu gibi, zararlı olmayan, ama görüntüsü rahatsız eden küçük kahverengi lekelerin oluşmasına da yol açar.
Yaz geldiğinde çoğumuz saatlerce güneşin altından ayrılamıyoruz. Fakat güneşin yararlarının yanında bir takım zararlarının olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Çünkü ondan bilinçsiz bir şekilde faydalandığımız takdirde vücudumuzda bazı lekelenmeler meydana geliyor. Güneş lekeleri olarak adlandırılan bu görünüm, derinin güneş gören yerlerinde kahverengi izler şeklinde beliriyor. Genç yaşlarda kanser öncüsü olarak nitelendirilmeyen bu lekeler, özellikle kadınlarda kozmetik bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.Genellikle 5 ile 10 mm çapında olan bu sorun, derisi açık renkli, sarışın kişilerde ve yaşlılarda daha sık görülüyor. Keskin ve düzenli bir sınırı olmayan lekelerin görüntüleri çillerden daha büyük boyutta oluyor.
İlk adım önlem almak
Elbette güneş lekelerini nasıl yok edeceğimizi öğrenmeden önce, nasıl korunacağımızı bilmeliyiz. Örneğin; 3 yaşın altındaki çocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka gölgede oturmaları gerekiyor. Ayrıca açık tenli ve güneşe hassas ciltlerin de önlem almaları özellikle sağlık açısından çok önemli. Vücudunda deriden kabarık, kenarı düzensiz görünümde koyu renkli beni olanların da bu bölgeyi güneşten korumaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşten korumak için seçeceğiniz ürünün hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olmasına dikkat edin ve özellikle ilk günlerde daha yüksek koruma faktörü olanları tercih edin.
Lekelerden kurtulmak mümkün
Güneş lekelerini tedavi eden birçok yöntem bulunuyor. Bunların ortak noktaları; derinin yüzeysel tabakasını yenileyerek izleri yok etmek.
İşte en sık kullanılan yöntemler
Kriyoterapi (dondurarak tedavi)
Kriyoterapi bir dondurma işlemidir. Bu işlemde cihaz, derinin altına çok ince buz kristelleri gönderir. Daha sonra da bu kristaller cihaz tarafından geri emilir.
Uygulama alanları
Güneş lekelerinin giderilmesinin dışında çatlak ve ameliyat izleri, gebelik, siğil ve derinin damarsal oluşumlarının tedavisinde kullanılıyor.
Nasıl uygulanır
Uzmanlar kriyoterapi cihazını çatlakların ya da izlerin üzerinde gezdirerek uygulama yapıyor. Tedavi esnasında herhangi bir acı hissedilmiyor. Ama işlem sonrasında hafif bir kızarıklık oluşuyor.
Kaç seans sürüyor
İzlerin derinliği veya meydana gelen lekelerin çokluğuna bağlı olarak seans süresi ve sayısı belirleniyor. Genellikle 15 seans, yeterli olabiliyor.
Lazer tedavisi
Özel lazer ışınlarıyla cildin üst tabakasını soyan ve izlerin hafiflemesini mümkün kılan bir yöntemdir.
İki bölümden oluşuyor
1- Kimyasal peeling: Bazı soyucu kimyasallarla derinin yüzeysel tabakasının yenilenmesidir. Piyasada satılan leke yok edici kozmetik ürünleri de bu temele dayanır.
2- Işın tedavisi: Özellikle derinin yüzeysel tabakalarında oluşmuş lekeler için soyma ve yenileme tedavileri ile yapılabilir.
Uygulama alanları
Lazer uygulaması daha ciddi bir girişim ve diğerlerinden farklı olarak mevsimsel bir uygulamadır. Vücudumuzda meydana gelen güneş lekeleri ve çatlaklar bağ dokusu hastalığıdır. Ancak cildin soyulması için tek başına yeterli değildir. Bu bağları onarıcı ürün ve kremlerin emilmesini artırmak için ultrason yöntemi de mutlaka uygulamaya eklenmelidir.
Nasıl uygulanır
Uzman tarafından izlerin ve lekelerin üzerine uygulama yapılır. Kulağımızın duyamayacağı şiddetteki ses dalgaları karın içine doğru gönderilip bilgisayar ekranına yansıtılır. Seanslar sırasında acı hissedilmez, ancak sonrasında izlerin üzerinde hafif bir kızarıklık ve kabuklanma görülür.
Kaç seans sürüyor
15 gün ve 3 hafta aralıklarla 6 - 8 seans arasında yapılır. Bu işlemlerin süresi ve sıklığı, problemin sebebi, bu problemin ne kadardır sürdüğü ile bağlantılı olarak değişir.
Güneş Lekeleriyle Mücadele Etmenin Yolları
Bronzlaşmanın bedelini yıllar geçtikçe ağır bir şekilde ödemek zorunda kalabiliriz.
Güneşin zararlı ışınlarından nasibinizi almak istemiyorsanız, savaş açmalı ve güneş lekeleriyle mücadele etmenin yollarını bilmelisiniz. Aksi takdirde cildiniz tehlike sinyalleri verebilir
Yaşam kaynağınız olan güneş, olumlu etkileri yanında olumsuz etkiler de taşımaktadır. Güneş, kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar, güneş sayesinde derimizden D vitamini sentez eder, bronzlaşınca kendimizi daha güzel hissederiz.
Ancak bronzlaşmanın bedelini yıllar geçtikçe ağır bir şekilde ödemek zorunda kalabiliriz. Konuyla ilgili görüştüğümüz Özel Lifemed Tıp Merkezi'nden Dr. Şerife Günel, merak ettiğiniz soruları yanıtladı.
Güneş lekesi nedir
Yüzde, gövdede, kollarda, ellerin üzerinde ve hatta bacaklarda açık kahverengi ile koyu kahverengi arasında tonlarda çok sayıda olabilecek cilt lekeleri olarak tarif edilebilir. Genellikle çocuk yaşlarda yeterince güneşten korunmamış olanlarda daha fazla görülür. Açık tenli, çilli, açık renk gözlü, güneşte hemen kızaran ve yanık oluşan kişilerde risk daha fazladır.
Güneş cilde nasıl bir etki yapıyor
Güneş yanığı, cildin yaşlanması ve kanser başta olmak üzere ciltte gördüğümüz değişikliklerin
başlıca nedenidir. UV ışınlarının ciltteki melanin, hemoglobin ve DNA gibi kromoforlar tarafından emilmesi (özellikle DNA'nın UVB' yi emmesi) ve sonuçta bu kromoforların hasar görmesidir. UVB üst derideki melanin ve DNA tarafından emilir ve güneş yanığına yol açar.
UVA ise alt derideki damarlardaki hemoglobine bağlanır. Burada oluşan kimyasal maddeler kolajen ve elastik liflere zarar vererek cildin yaşlanmasını hızlandırır. Su toplamalarının ve soyulmalarının görüldüğü güneş yanıklarında hasar daha fazla oluşur.
DNA'nın gördüğü hasar büyük oranda tamir edilir ama bazı kalıcı bozukluklar yaşanabilir. Bu bozukluklar, zamanla birikirve yavaş yavaş cildin yaşlanmasına veya kontrollü büyümeyi etkileyen bir bozukluksa cilt kanserine yol açabilir. UV ışınları en çok açık tenlileri, çilli ve kızıl saçlıları etkiler.
Güneş lekeleri tedavi edilmeli mi
Hasta, görüntüsünden dolayı rahatsız değilse, tedaviye gerek yoktur. Ancak yine de bu tip sorunu olanların bir dermatoloji uzmanına ciltlerini muayene ettirmelerinde fayda vardır. Çünkü güneş lekeleri beraberinde başka problemleri de getirebilir. Bu tarz sorunlar yaşamamak için yılda bir kez dermatolojik kontrol yaptırılması, ileride doğabilecek cilt hasarlarını önlemek için faydalı olacaktır.
Güneş lekeleri nasıl tedavi edilir
Güneş lekelerinin tedavisinde IPL ve çeşitli lazer sistemleri, kriyoterapi, dermabrazyon, peeling ve renk açıcı etkisi olan ilaçlar kullanılabilir. Bunlar içinde en çok etkisi olan yöntem IPL ve lazer işlemleridir. İki veya üç hafta aralıklarla 1 ila 3 seans arasında sonuç alınabilmektedir. Acısız ve ağrısız bir işlemdir. Bu lekeler bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve karışabilecek olan bazı ben kanseri ve ben kanserine dönüşme potansiyeli taşıyabilecek benlere bu tip işlemler uygulanırken dikkat edilmelidir.
Güneşe bağlı cilt hasarlarının belirtileri
Güneşe bağlı cilt hasarlarının pek çok belirtisi vardır
• Kuru ve mat bir cilt
• Derin kırışıklıklar
• Elastikiyet kaybı
• Gözeneklerde açıklık
• Düzensiz kahverengi lekeler
• Kılcal damarlarda artış
• Ciltte incelme
• Morarma
• Üzerinde pütürler olan kızarıklıklar
Lekelerden korunma yöntemleri
• Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (11.00 -15.00 ) dışarıda uzun süre kalmamalısınız.
• Güneş koruyucu bir ürünü güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmeli ve her iki saatte bir tekrarlamalısınız.
• Şapka, koruyucu giysiler ve UV korumalı gözlük kullanmalısınız.
• Kış aylarında en az 15 SPF, yaz aylarında cilt tipine göre 30 – 50 SPF içeren bir ürün kullanmalısınız.
• Günde en az 8 bardak su içmelisiniz.
• Her mevsimde UV ışınlarına karşı önlem almalısınız.
• Antioksidan içeren nemlendiriciler kullanmalısınız.
• Antioksidan, vitamin ve mineraller içeren besin destekleri almalısınız.
Ciltte oluşan güneş lekelerinden kişiye özel uygulamalarla kurtulmak mümkün. Lazer, peeling, ve oksjienterapi bu işlemlerden birkaçı.
Yaz aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünden herkes faydalanmak ister. Ancak vücudumuz için son derece yararlı olan güneşin istenmeyen yan etkileri de olabilir. Bunlardan en önemlisi ise güneş lekeleri ve nem kaybı... Kadıköy Şifa Kaliteli Yaşam Polikliniği'nden Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş güneş lekelerinden nasıl kurtulabileceğimizin ipuçlarını verdi.
NEM KAYBINA SON
İşte cildimize kaybettiği nemi kazandırmak, cildimizi güneş lekelerinden kurtarmak için yapılan uygulamalar:
Cilt bakımı: Soruna yönelik ve cilt yapısına uygun ürünlerle yapılan cilt bakımları cilde kaybettiği nemi kazandırır.
Oksijenterapi: Fotoyaşlanma belirtilerinde, cilt neminin azaldığı her durumda, hassas, etkili ve güvenli bir yöntemle canlı ve sağlıklı bir cilt yaratır.
Kimyasal peeling: Cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla yapılan işlemdir. Güneş lekeleri, kırışıklıklar ve akne izlerinin giderilmesinde, cildin nem ve yağ dengesini kontrolde faydalıdır.
Mezolifting: Yüze; nem, dolgunluk, gerginlik, renk ve ışıltı vererek, anında diri ve genç bir görünüm sağlar.
Dolgu ve botoks uygulamaları: Kırışıklık ve derin çizgilerin yok edilmesinde çok etkili bir yöntemdir. Cildin daha sağlıklı görünmesi için en çok kullanılan yollardan biridir.
Lazer ile cilt yenileme: Kısa zamanda cilde gerginlik ve homojen bir görünüm verir, kılcal damar ve güneş lekelerini tedavi eder.
Saçlı deri mezoterapisi: Saça ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin enjeksiyonu ile kısa zamanda saç dökülmesi, kırılmalar ve mat-kuru saçlara tedavi imkanı sağlar.
Vücut uygulamaları: Güneşe bağlı elastikiyet kayıplarını, kişiye özel tedavi programlarıyla engellemek mümkün.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|