Yüksek kolesterol ve çörekotu
Kolesterol vücuda çok yararlı bir maddedir. Ancak düşük yoğunluklu (LDL) tipi damarlara sıvanıp daralttığı için, kanda fazla olması çok ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kolesterol ile birlikte yağların ( Trigliserit) miktarının kanda normal seviyenin üzerine çıkmamasına özel önem verilmesi gerekir, çünkü kalp, damar ve diğer hastalıklar için uygun şartları hazırlamaktadır.
Her 100 kişinin 20 sinde görülme nedeni alkol, fazla kilo, şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve bazı ilaçların ( Thiazid, östrojen, retinoid, glukokordikoid ve b-blokerler) kullanılmasıdır.
Alman kanunlarına göre modern tıbbi tedavide sınır değerlerde bitkiler başarıyla kullanılmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları tehlikesi yük....e destek tedavi olarak kimyasal-sentetik ilaçlarla birlikte uygulanmaktadır.
Toplam yağ miktarının düşmesini sağlayarak kalp ve damar sisteminin korunması için sarımsak kullanılması önemlidir. Enginar yaprağı ve soya fosfolipidleri yağların sindirilmesi ve vücutta harcanması yönünde karaciğere destek olmaktadır. Sarı ve siyah karnıyarık tohumu ve tohum kabuğu barsak hareketlerini düzenleyerek katkı sağlamaktadır.
Çörekotu kolesterolü azaltır, kandaki hücrelerin çökmesini önleyerek kanın rahat akışını sağlayıp damarları ve kalbi rahatlatır, bileşimindeki omega-3 ile beslenme dengelerini düzenleyerek sağlıklı kiloya kavuşulmasında destek olur.
Tedaviye destek olmak amacıyla içki içilmemeli, bitkisel sıvı yağ yenmeli, hayvansal katı yağlardan kaçınılmalı, fazla kilolar verilmeli, yeşil ve siyah çay ( Fermente olmamış) içilmeli, yeterli vücut hareketi sağlanmalı ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilmelidir.
Enginar yaprağı: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı enginar yaprağı fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenip süzülür. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden önce içilir.
Sarımsak: Günde 4 gr sarımsak ( Diş), bir defada 1 gr olmak üzere 4 defada yenir. Sarımsak havanda dövüldükten sonra, 4-5 dakika havanda bekletilir, yoğurda veya yemeğe katılarak yenir.
Sarımsak kokusunu bastırmak için maydanoz yenir, kakule çiğnenir, naneli sakız veya şeker kullanılır. Eşinize kokuyorsa yemesini öneriniz.
Siyah karnıyarık tohumu,
Sarı karnıyarık tohumu,
Sarı karnıyarık tohum kabuğu: Yemeklerden önce 1 yemek kaşığı tohum 1 bardak suyla içilir, sonra 2 bardak su daha içilir. Veya; 1-2 yemek kaşığı sarı karnıyarık tohum kabuğu yemeğe katılarak yenir. Şeker hastaları tohum kabuğunu tercih etmelidir.
Soya fosfolipidleri: Zenginleştirilmiş fosfolipidler hazır ilaç olarak tarifine göre kullanılır.
Çörekotu: Günde toplam olarak 15 gr çörekotu yenir. Bu miktar 2 veya 3 e bölünerek yemeklerden 30 dakika önce öğütülüp, az suyla yenir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından haftalık kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler. Dişleri sağlam olanlar çiğneyerek yerlerse diş eti bakımı da yapılmış olur. Uygulamaya 8-10 ay devam edilir.Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu alınmamalıdır, çok zararlıdır.
Not: Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.
Kaynaklar:
1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, İstanbul 2009,
2- Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, İstanbul 2008.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|