Pica Hastaligi
Yiyecek olmayan maddelerin ( Xylophagie (Tahta), Trichophagie (saç), Plumbophagie (kurşun,kurşun içeren boya maddeleri), Stachtophagie (sigara külü), Pagophagie (buz, kar), Amylophagie (nişasta), Geophagie (toprak, kil), Saliphagia (Tuz), Koniophagie (toz), Geomelophagie (patetes kabuğu), Kömür, Sabun, Kireç, Pudra, Kağıt )
sürekli tüketilmesi biçiminde tanımlanan pika ülkemizde halen ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir.
..kelime manası latince saksagan ( eng : magpie)..
Demir eksikligi nin en onemli nedenlerden oldugu düşünülmektedir.Bazı arastırmacılarda Demir eksikliginin pica nın bir sonucu oldugunu dusunmektedirler.Yapılan bazı arastırmalardaysa picaya baglı olarak demir emiliminin azalmadıgı gösterilmiştir..
..Ortak varılan sonuc ise demir suplemasyonunun pica semptomlarını ortadan kaldırdıgı yönündedir. demir desteğinin, aneminin düzelmesinden bile önce, bu aşırı yiyecek dışı madde yeme isteğinin düzelmesini sağladığının bulunması pikanın demir eksikliğinden kaynaklandığını düşündürmektedir. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk hastalıkları bölümünce yapılan bir çalışmada başvuran 837 hastanın % 9.1'inde pika saptanmış. Demir tedavisi % 93 olguda başarılı oldugu bildirilmiştir
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|