Somatotrop Hormonun Görevleri Nelerdir
Somatotrop Hormon: Bu hormona Growth Hormon (GH) da denilmektedir. Büyüme ile ilgili olan bu hormon vücutta metabolik fonksiyonları, özellikle protein yapımına etki ederek vücudun büyümesini ve gelişmesini sağlar. Protein yapısında bir hormondur. Bu hormonun faaliyetleri sonucu, hücreler deki protein sentezi artış gösterir. Vücutta karbonhidrat kullanımı azalır, yağların metabolizması ve enerji kaynağı olarak kullanılması artar.
Tüm bu işlevler sonucu kas, kemik ve diğer dokuların hücre sayısı ve ara madde sayısı artarak büyüme gerçekleşir. Büyüme dönemlerinde bu hormonun kandaki yoğunluğu normal düzeyde olması gerekir.
Büyüme dönemlerinde bu hormonun yeterince salgılanmaması halinde cücelik, normalin üstünde salgılanması halinde devlik (gigantizm) denilen durum ortaya çıkar. Devlik durumunda vücuttaki dokular süratle büyümeye başlar. Kemikler büyüdüğünden boy anormal derecede uzar.
Büyüme döneminden sonra STH normalden fazla salgılanırsa vücuttaki büyüme boyuna uzama şeklinde olmayıp, yumuşak dokuların büyümesi, el, ayak ve yüz kemiklerinde kalınlaşma, burunda anormal büyüme, parmaklarda kalınlaşma, ellerde aşırı büyüme, ayaklarda boyuna ve enine büyüme, omurlarda kalınlaşma ve kamburluk, dil, karaciğer ve börek gibi yumuşak dokularda büyüme görülür. Alt çene de büyüme ve alın bölgesinde şişlik, öne doğru meyil söz konusudur. Bu duruma agromegali denir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|