Geniz Etiyle İlgili Herşey
Geniz eti, burunla boğaz arasına yerleşen bademciklere benzer şekilde göre yapan lenfoid bir dokudur. Görevi ise, burundan giren bakteri ve virüs tarzı mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardım eden maddeler olan antikor üretmektir.
Geniz Eti Belirtileri Nelerdir
Geniz etinin büyümesi durumunda farklı belirtiler görülebilmektedir. Geniz eti durumunda aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı bulunabilir ;
1- Burun tıkanması ve buna bağlı olarak ağızdan soluma
2- Küçük çocuklarda belirgin olan beslenme zorluğu
3- Burun tıkalı gibi genizden konuşmak
4- Hırıltılı solumak ve horlamak
5- Gece terlemeleri
6- Huzursuz uyuma
7- Uyku apnesi rahatsızlığı
8- İştahsızlık ve gelişme bozukluğu
Geniz Eti Tanısı Nasıl Konur
Geniz eti tanısı, genellikle semptomlar ve indirekt muayene bulgularına dayanılarak klinik olarak konulabilmektedir. Endoskopik muayenede tipi adenoid dokusunun görülmesiyle kesin tanı konulabilmektedir. Bunlar yapılamıyorsa, şart olmamakla beraber yumuşak doku dozunda çekilen lateral boyun grafisi tanı koymaya yardım edebilir.
Geniz Eti Tedavisi Nasıl Yapılır
Geni eti iltihaplıysa öncelikle antibiyotiklerle tedaviye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, bir süre beklenir. Çünkü geniz eti büyümesi normal bir durumdur. Zamanla geniz eti kendi kendine de küçülebilir. Aşağıda vereceğimiz durumlardan bir yada birkaçı varsa geniz eti ameliyatı yapılabilir ;
1- Nefes almada zorluk
2- Uyku apnesi rahatsızlığı
3- Sürekli tekrarlayan geniz eti iltihabı
4- Orta kulak iltihabı
5- Rekürrent yada kronik sinüzit
Geniz Eti Ameliyatı Sırasında Neler Olur
Geniz eti ameliyatında, genel anestezi verilip ortalama 20 dakika süre ile uyutulur. Operasyon ağız içinden yapılır ve geniz eti ağzın içerisinden alınır. Geniz eti ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına herhangi bir gerek yoktur.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|