Alıntı:
westsilwer Nickli Üyeden Alıntı
Namazı ilk kılan nesil ashabı kiram toprak ve çakıl üzerinde namaz kıldılar. Halı ve seccade bilmediler. Allah onlardan razı olsun. Yani namazın aslı çıplak zemin üzerinde kılınmasıdır. İlk nesil öyle kılmıştır.
Hatta eminimki bir çok kişi seccadelerin kenarlarındaki çerçeve çizgisini neden koyduklarını bile bilmiyorlardır...O çizgilerin olmadiği seccade yok denecek kadar azdir belkide yoktur
Secdede alnınızın toprağa değmesi lazımdır diyenler bile var
|
kimmiş o diyenler ?
1-Bir hadis-i şerifte Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Yer yüzü benim için mescid ve temiz kılınmıştır" (Buhari, Salat, 56).
2-Bunun yanında şiddetli sıcaktan korunmak için Ashabın elbiseleri ve sarıkları üzerine secde ettikleri rivayet edilmektedir (Nesaî, Tatbik, 59; Buharî, Solat, 23).
3-Enes b. Malik, yerdeki yatağın üzerine namaz kılmış ve Rasûlüllah (s.a.s) ile namaz kılarken aralarından birinin elbisesi üzerine secde ettiğini söylemiştir (Buhârî, Salat, 22).
4- Ayrıca, Rasûlüllah (s.a.s)'in hasır üzerinde namaz kıldığı da rivayet edilmektedir (Buhârî, Salat, 207; Ebu Davud Salat, 91).
5-Buharî'deki bir hadiste de (Salât, 21), Rasûlüllah (s.a.s)'in bir "humra" üzerine secde ettiği rivayet edilmektedir. Buradan hasır ile humranın aynı şeylerden yapılmış olmaları yanında ebad bakımından birbirinden farklı oldukları anlaşılmaktadır. Hasır, en az seccade büyüklüğünde, humra ise, secde edilecek kadar büyüklüktedir (İbnül-Esir, en-Nihaye fi Ğaribul-Hadis, Beyrut 1979, II, 77).
6-Cabir (r.a) ve Ebu Sa'id (r.a) gemide namazlarını hasır üzerinde kılarlardı (Buhari, aynı bab). Muğire b. Şu'be tarafından rivayet edilen bir hadiste de: "Rasûlüllah (s.a.s)'in hasır ve tabaklanmış hayvan postu üzerine namaz kıldığı" (Ebu Davud, Salat, 92)
bu kaynaklara bakınca ehli sünnet seccadeye benzer şeylerle namazlarını ihya etmişlerdir toprakda kılınmasında sorun olmamakla bereaber zorunlu olmadığı da anlaşılabilir