Bermuda Şeytan Altılısı(Diyet Üzerine)
Belki deliler gibi diyet yapmıyorsunuz ama çok abartarak yediğinizi de düşünmüyorsunuz. Oysa kurtulmayı delice arzuladığınız kilolar bir türlü gitmediği gibi ne yapacağınızı da bilmiyorsunuz. Peki neden kilo veremiyorsunuz?
İşte kilo verememenizin ardında yatan 6 şaşırtıcı neden...
Zayıflama düşmanı #1: Kanepeniz
Avustralya'daki Deakin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, günde 1 ila 2,5 saat televizyon seyredenlerin aşırı kilolu olma riskleri günde bir saatten daha az TV seyredenlere oranla yüzde 93 daha fazla. Yetişkinler televizyon seyrederken büyük ölçüde hareketsiz oluyorlar ve araştırmalar, televizyon seyereden bir kişinin nabız, tansiyon ve metabolizma hızının, hiçbir şey yapmadan sandalyede oturan birine göre daha fazla yavaşladığını gösteriyor. Ortalama kiloda bir yetişkinde, bu metabolik düşüş saatte 20 ila 30 daha az kalori yakmaya sebep oluyor. Bunun anlamı, günde 5 saat TV seyretseniz, her ay yarım kilodan fazla alacağınız. Tabii televizyon seyerederken atıştırıp aldığınız fazla kalorileri de buna eklemeyi unutmayın.
Zayıf kalma yöntemi: Aslında çok basit: TV mi seyretmek istiyorsunuz? En sevdiğiniz programı seyredin ve TV'yi kapatın. Ayrıca TV seyrederken atıştırmayın. Çiklet çiğneyin, örgü örün, ya da bir egzersiz yapın.
Zayıflama düşmanı #2: Mutlu bir evlilik
Birçok umut ve hayalle evlenirsiniz ama muhtemelen bunların arasında kilo almak yoktur. Ancak Minnesota Üniversite'nce yürütülen bir araştırmaya göre, insanlar evlendikten sonraki iki sene için ortalama olarak 2,5 kg alıyorlar. Bunun sebebi, bekarken pek çok kişinin öğün atlaması, ya da akşam yemeğinde mükellef bir sofra yerine salata gibi daha hafif şeylerle yetinmesi. Ancak evlendikten sonra, daha çok ve daha büyük öğünler tüketilmeye başlanıyor.
Zayıf kalma yöntemi: Birlikteliğinizin gücünü avantaj olarak kullanın ve beraberce egzersiz yaparak, aldığınız kilolardan kurtulun. Indiana Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, bir egzersiz programına birlikte katılan eşlerin bir yıldan sonra programı bırakması, programa bireysel olarak katılan evlilere oranla yüzde 95 daha az oluyor. Yemeğe gelince... Haftada birkaç gece sevdiğiniz yemeklerin daha hafif olanlarını yemek için bir anlaşma yapabilirsiniz.
Zayıflama düşmanı #3: Sürekli yaşanan stres
Fazla telaşlı ve yoğun geçen günlerin daha çok kalori yakmanıza sebep olabileceğini düşünebilirsiniz. Oysa stres, vücudun kalori tutmasına neden olan ve bunu daha ziyade karın bölgesinde depolayan kortisol adlı hormonun salgılanmasına sebep olur. Göbeğin yağlanması en kötüsüdür; çünkü diyabet, yüksek kolesterol ve diğer sağlık problemleri riski artar. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, kortisol aynı zamanda iştah açar, canınızın özellikle de sizi rahatlatan tatlı ve yağlı besinleri istemesine sebep olur. Stresle ortaya çıkan bu arzuya ke ndinizi koyverirseniz, kısa zamanda birkaç kilo almanız işten bile değildir.
Zayıf kalma yöntemi: Öncelikle değiştirebileceklerinizi değiştirin ve değiştiremeyeceklerinizden vazgeçin. Ardından, kendinizi gergin hissettiğinizde, ya da stresli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, zihninizi açmak için bir mola verin. 5 dakika yürüyün, lavanta ya da vanilya kokulu bir mum yakın ve yatıştırıcı kokusunu içinize çekin. Gözlerinizi kapatıp, derin nefes alarak hoşunuza giden bir şeyi de hayal edebilirsiniz, tropik bir ada, açık deniz, ya da dağlar gibi. Bunu 10 dakika kadar yapın. Bu, stresinizi azaltır ve stresle gelen iştah duygusunu ve yağın depolanmasını azaltır. Ayrıca strese karşı tatlıdan çok daha etkili bir silah elde etmiş olursunuz
Zayıflama düşmanı #4: Dışarı çıkma gecesi = içki gecesi
Sadece dışarı çıktığınız geceler alkol alarak erdemli davrandığınız sanıyor olabilirsiniz ama eğer bunu fazla yaparsanız, bel çevrenizde kısa sürede bir yağ tabakasıyla karşılaşabilirsiniz. Mekanizmanın nasıl işlediği tam olarak anlaşılamasa da, Buffalo Üniversitesi'nce yapılan bir araştırmada, sık içki içmeyen ama içtiğinde de 4 veya daha fazla bardak/kadeh içenlerin -haftada sadece bir kez bile yapıyor olsalar- düzenli olarak az miktarda alkol tüketenlere oranla karın bölgesinde daha fazla yağ biriktirdikleri ortaya çıkmış.
Zayıf kalma yöntemi: İçmeye gelince, işin sırrı kararında içmektir (kadınlar için günde 1 içki ya da daha azı), ama eğer birden fazla içmeniz gerekiyorsa, o zaman şarabı tercih edin. Buffalo'daki araştırmaya göre şarap içenlerde böbek yapma riski, ispirtolu içki tüketenlere oranla çok daha az.
Zayıflama düşmanı #5: Karanlık kış günleri
Araştırmalar çoğu kişşinin kış aylarında birkaç yüz ila 1500 kalori daha fazla aldıklarını gösteriyor Bu, özellikle, fazla enerjinin olmaması, alınganlık/huysuzluk veya yorgunluk gibi semptomları olan mevsimlik ortaya çıkan moral bozukluğu (SAD) durumunu yaşayanlarda görülüyor. Günlerin kısa olması, seratonin ve dopamin seviyelerinin azalmasına sebep olup, tembellik hissi yaratabilir ve canınızın karbonhidrat ve tatlı çekmesine neden olabilir.
Zayıf kalma yöntemi: Bu durumda, güneşin en fazla olduğu saatlerde çıkıp 15 ila 30 dakikalık yürüyüş yapıp güneşlenmeye bakın. Bu işe yaramıyorsa, ışık tedavisi görebilirsiniz. Ayrıca egzersiz de güneşin yaptığı etkiye benzer bir etki yaratır, üstelik fazladan aldığınız kalorileri de yakmanıza yardımcı olur. Eğer en az iki haftadır bezgin ve bitkin hissediyorsanız, normalde yerine getirdiğiniz işlevleri yerine getirmekte zorlanıyorsanız, o zaman bir doktora görünün.
Zayıflama düşmanı #6: Az uyumak
Şikago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, uykusuz kalmak metabolizmaya büyük zarar vererek yağların vücuda yerleşmesini kolaylaştırıyor. Uykudan mahrum kalmak insülin direncini (vücudun kan şekerini düzgün kullanamamasından doğan ve şeker hastalığı riskini artıran bir durum) arttırıyor ve leptin (tokluk hissini yaratmada önemli rol oynayan bir hormon) seviyelerinin düşmesine sebep oluyor. Bu hormonal değişiklikler kilo artışına sebep olabiliyor. Kronik uykusuzluk problem teşkil ederken, zaman zaman gerçekleşen uykusuzluk bir sorun yaratmıyor. Öte yandan uykusuz kalmanın olumsuz sonuçları çok kısa zamanda kendini gösteriyor. Örneğin sadece 5 gündür az uyuyan (günde 4 saat gibi) bir kişide bu hormonal değişikliklerin etkisi görülebiliyor.
Zayıf kalma yöntemi: Uykusuz kalmaktan vazgeçin. Gecenin bir vakti çamaşır yıkayacağınıza ertesi güne bırakın. Gece gezmelerini hafta sonunda yapmayı tercih edin. Çoğu kadın günde 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunu hayatınıza uyarlamak için sabah kalkış saatinizi belirledikten sonra bir hafta boyunca 15 dakika daha erken yatmaya başlayın ve yavaş yavaş uykunuzu düzene sokmuş olun.
Evinizin de sizi şişmanlatabileceğini biliyor muydunuz?
Bu durumdan kaçınmak için şu stratejileri deneyin:
Işığı ayarlayın. Araştırmalar aşırı kilolu kişilerin fazla aydınlatılmış mekanlarda, loş ortamlara göre daha fazla yemek yediklerini gösteriyor. Bunun sebebi parlak ışıkların kişiyi daha fazla uyarması ve daha hızlı yiyerek daha çok kalori almalarına sebep olmasıdır. Öte yandan diyet yapanlar da daha loş ışıkta daha çok yiyorlar; çünkü bilinçlerini yitiriyorlar.
Yiyecekleri gözden uzak tutun. Yemekler ne kadar ortada olursa, o kadar fazla yersiniz. Araştırmalar alt raflarda yer alan gıdaların üst raflarda yer alanlara oranla daha fazla tüketildiğini gösteriyor. Ayrıca yemeğin servisini yaparken ocağın üzerinden değil de, tencereyi masaya alarak yaparsanız gene tüketim daha fazla oluyor.
Müzik setini, radyoyu kapatın. Araştırmalar insanların müzik dinlerken, sessizken olduklarına oranla daha fazla yediklerini gösteriyor. Televizyonun da aynı tür bir etki yarattığını unutmayın.
|