Çalışanlar İçin 8 Basit İpucu!...
Kariyerinizin büyük kısmında masa başında vakit geçiriyorsunuz. Ağrıyan bilekler, bilgisayar ekranından yorgun gözler, kambur sırt da bunun doğal bir sonucu... Peki, kariyer hedeflerinize ulaşmaya çalışırken bedeniniz acı çekmek zorunda mı? Hareket etmeye yönelik tasarlanmış bedenlerimiz, 8 saati aşkın süre boyunca masada sabit oturmaya alışık değil. Masa başı işin getirdiği tekrar eden hareketler ve duruş sorunları müsküloskeletal bozukluklara sebep olabiliyor.
1. Yorgun gözler için 20/20 kuralını uygulayın:
20 dakikada bir bilgisayar ekranınızdan gözünüzü çevirip, 20 saniye süreyle 20 feet (6 metre) uzaklıkta bir objeye bakın. Bu gözünüze rahatlama fırsatı verecek. Sürekli olarak bilgisayar ekranına bakmak, dakikadaki göz kırpma sayımızı yarıya indirebiliyor; ki bu da gözlerde kuruluğa, yorgunluğa ve kızarıklığa yol açıyor.
2. Mouse’u kolunuzun tamamını kullanarak hareket ettirin:
Mouse’unuzu kullanırken sadece bileğinizi değil, mouse’u havada tutar gibi kolunuzun tamamını kullanarak hareket ettirin, böylece kolunuzun üst kısmı rahatlayacaktır.
3. Fiziksel çalışma alanınızı doğru biçimlendirin:
Sağlıklı bir çalışma alanı için; bilgisayar ekranınız tam göz hizanızda olmalı; ayaklarınız, dizleriniz 90 derece olacak şekilde yere düz basmalı; klavyeniz masanızdan daha aşağıda, dizlerinizin üzerinde durmalı; sandalyenizin arkası sırt kavisinizi kavrayacak şekilde olmalı. Ayrıca otururken doğru vücut duruşunuzu korumaya özen gösterin.
4. Mikro molalar alın:
Mikro mola, her yarım saatte bir alınan 30-60 saniyelik molalar olarak tanımlanabilir. Bu mikro molaların en güzel yanı masanızdan kalkmanıza gerek olmaması. Ayrıca yorgun olduğunuz zaman, bu molalarda bazı basit egzersizler yapmak size yeniden hayat vermeye yardımcı olabilir. Mikro molalarınızda yapmak için farklı basit ofis içi egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Unutmayın, sık sık hareket etmek çok önemli.
5. Ofisten dışarı çıkın:
Yapılan bir araştırmaya göre, çalışanların yüzde 25’i öğle yemeğini her gün masasında yiyor; ki bu da öğle yemeği molasının amacını tamamen ortadan kaldırıyor. Öğle yemeği için ofisten çıkmak, gün içerisinde bir ara vermek, nefes almak ve yeniden enerji toplamak için çok iyi bir fırsat. Güneş ışığı ve temiz hava, florasan ofis aydınlatmalarının aksine hepimiz için gerekli. Her gün minimum 20 dk yürüyüş yapmaya çalışın. Bu enerji seviyenizi yükseltecek ve stresinizi azaltacaki; böylece sizi verimli kılacak.
6. Masabaşında hareketsiz oturduğunuz süreleri hareket ederek dengelemeye çalışın:
Masa başı iş, fiziksel olarak hareketli olduğumuz saatlere denk geliyor, bu sebeple zaman içerisinde kilo almaya, obeziteye ve müsküloskeletal bozukluklara sebep olabiliyor. Masada oturduğunuz saatleri hareketli saatlerinizle dengelemeye çalışın. Vücudunuz size teşekkür edecek.
7. Laptop ile geçirdiğiniz süreyi minimumda tutun:
Tüm günü bilgisayar ekranına bakarak geçirdiğiniz uzun bir günün ardından, en az ihtiyacımız olan şey eve gidip, laptop’ta internette dolanmaya başlamak—ama yine de çoğumuz bunu yapıyoruz. Gözlerimiz uzun bir iş gününün ardından hem yorgun düşmüş oluyor, hem de çoğu laptop’un monitör ve klavyesinin birbirine yakın olması duruşumuzu uygun biçimde şekillendirmemize izin vermiyor. Bu yüzden faturalarınızı ödemek, kişisel mailinizi kontrol etmek veya sosyal networking yapmak gibi özel aktiviteler için ofiste geçirdiğiniz mesai süreniz içerisinde bir zaman ayırın.
8. Patronunuzla veya İnsan Kaynakları yetkilisiyle daha ergonomik şartlar için konuşun:
Patronunuzla veya İnsan Kaynakları yetkiliyse “ergonomi” hakkında konuşun. Ergonomik ekipmanlar daha verimli bir çalışmaya sebep olur. Kısaca “İyi ergonomi daha ekonomik” denilebilir. Bir firmanın masraflarının yüzde 90’ı eleman masraflarından ibaret; ergonomik ürünlerle çalışanların çalışma alanlarını iyileştirmek, maddi açıdan firmalara olumlu geri dönüyor.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|