Uzun ömrün sırrı dişlerde gizli
UZUN ÖMRÜN SIRRI DİŞLERDE GİZLİ
İnsanlar yaşamları süresince ağız ve diş sağlığına yeterince önem vermeme, kazalar, travmalar, hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve yanlış diş tedavileri gibi farklı nedenlerle dişlerini kaybedebiliyor. Bu kayıplar da doğal olarak beslenme gibi önemli bir gereksinimi yerine getirememe gibi önemli bir soruna yol açıyor. Ancak, ağız ve diş hastalıklarındaki modern tedavi yaklaşımları sayesinde diş kayıplarına kolay bir şekilde çözüm bulunuyor. İmplant sayesinde kaybedilen dişlerin kolayca yerine konulabileceğini belirten Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Altuğ Serçe şu bilgileri veriyor:
Çözüm "üçüncü dişlenme"de
Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan dişler beslenmemizde önemli görevler yürüttükleri gibi, dışarıya yansıyan ifademizin de vazgeçilmez birer parçasıdırlar. Çocuklukta süt dişlerimizle başlayan yolculuğumuz, ergenlik döneminde ise kalıcı dişlerimizle devam eder. Ancak insanlar yaşamı süresince çeşitli nedenlerle dişlerini kaybetmektedir. Diş kayıpları kişinin beslenmesini ve yaşam kalitesini bozduğu gibi, ifadesini de büyük ölçüde değiştirmektedir. Artık günümüzde üçüncü dişlenme diye tanımlanan diş implantlarıyla, bu kayıplar en doğal şekliyle giderilebilmektedir.
Birçok avantajı var
İmplantlar kişinin diş eksikliğini giderdiği gibi; tek diş eksikliği durumunda komşu sağlam dişlere dokunulmadan tedaviyi sağlarken, birden fazla diş eksikliği durumunda takılıp çıkartılan protezlere olan gereksinimi ortadan kaldırıyor. İmplantlar ayrıca sabit köprüler yapılarak dişsizliğin giderilmesinde, tam dişsizlik durumunda takılıp çıkartılan protezler (damak) yerine sabit protezler yapılabilmesinde, her türlü dişsizliğin ve eksik fonksiyonların giderilmesinde de büyük kolaylık sağlıyor.
Operasyon rahat ve konforlu
İmplant sağlam, rahat, güvenilir ve uzun ömürlü bir uygulama olup, implantlar üzerine yapılan protezler de gerçek dişlerin yerini alırken, en doğal ve en konforlu yapıyı oluştururlar. Ayrıca implant operasyonu da sanılanın aksine ağrı vermeyen kolay bir uygulama olup gerektiği durumlarda genel anestezi kullanılabilir. Genellikle lokal anestezi altında yapılan implant uygulamasında dişetine yapılan küçük bir kesik ile kemiğe ulaşılır ve kemik içinde bir yuva hazırlanarak implant(vida) yerleştirilir. Bu uygulama İmplant adedine bağlı olarak 30 ila 90 dakika sürer. Ortalama 3 ay süren iyileşme süresi sonarsında hastaya geçici protez yapılır. İyileşme safhasından sonra da implantın üzerine gerçek diş görünümünde olan ikinci parçası yerleştirilir.
Vücut implantı reddetmiyor
Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.
Ayrıca tıp ve diş hekimliği dünyasında dillendirilen bazı iddiaların aksine, diş implantlarının kansere neden olduğunu gösteren tek bir örnek bile yoktur.
İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir. İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli “iyileşme potansiyeli” olması, implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir.
İmplantın sakıncalı olduğu durumlar:
Bazı bedensel rahatsızlıklar veya engeller nedeniyle implant yapılması sakıncalı olabilir. Bu durumları şöyle özetleyebiliriz:
-Bazı kalp rahatsızlıkları
-Kan pıhtılaşma sorunları
-Romatizmal hastalıklar
-Aşırı düşkün olmak ve benzeri durumlar.
-Diyabet (kontrol altında olmayan ve diyabetin düzenli seyretmediği durumlar.)
-Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması (yetersiz veya anatomik olarak riskli olması)
-Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması (aşırı korku, endişe)
-Hastanın implant sonrası oral hijyenini tam olarak sağlayamayacağı durumlar
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|