Bahar yorgunluğuna dikkat!
Küçük önlemlerle bahar yorgunluğundan kurtulmak mümkün.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Yağmur, havaların ısınmasıyla birlikte, birçok kişiyi etkileyen bahar yorgunluğuna karşı vatandaşları uyardı. Bahar yorgunluğunun bir hastalık olmadığını ancak romatizma, astım, kalp, mide ülserleri ve hipertansiyon gibi hastalıkları etkileyebileceğini belirten Yağmur, sağlıklı beslenme ve düzenli bedensel aktiviteyle yorgunluğu atmanın mümkün olduğunu söyledi.
YORGUNLUK ŞİKAYETİ ARTAR
Kış aylarının bitmesi ve baharın hissedilmeye başlandığı bu günlerde hastanelere yorgunluk, bitkinlik, uyku hali gibi şikâyetlerle gelenlerin sayısının arttığını belirten Uzm. Dr. Yağmur, "Bahar kelimesi hepimizde canlılığı, zindeliği, tazeliği, dinamizmi çağrıştırır, ancak bu dönemin insan bedeninde bazı negatif etkileri olur. Yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, konsantre olamama durumu, eklem ve kas ağrıları, göğüste sıkışması, uyuklama, sürekli esneme gibi yakınmalardan oluşan bu etkilere bahar yorgunluğu denir" dedi.
ELEKTRİK YÜKÜ ARTIYOR
Bahar yorgunluğunun bir hastalık değil, geçici bir fonksiyonel bozukluk olduğunu belirten Hayati Yağmur, "Bahar yorgunluğunun sebebi bahar başlangıcında atmosferin elektrostatik ve manyetik yükünün artmasıdır. Atmosferde elektrik yükü artar. Bu elektrik iyonlarla taşınır. Vücudumuzda oldukça yoğun bir iyon yükü vardır. Pozitif iyonlar canlılığı, zindeliği sağlarken negatif iyon yükü yorgunluğa ve bitkinliğe neden olur. Bu durum iyon dengesi sağlanıncaya kadar devam eder" diye konuştu.
BAŞKA HASTALIKLARI ETKİLEYEBİLİR
Bahar yorgunluğunun bazı kişilerde de ruhsal sıkıntılara neden olabileceğini belirten Yağmur, "Havadaki elektrik yükü özellikle büyük şehirlerde daha fazladır. Bu duruma bir de hava kirliliği, sanayi atıkları ve trafik yoğunluğu eklenirse, kişilerdeki bahar yorgunluğu belirtileri daha da yoğun olarak yaşanır. Bahar ayının ve güneşin getirdiği rehavet duygusuna, stres ve gerginlik duygusu da eklenince insanda mevcut olan birçok hastalık da negatif olarak etkilenebilir" dedi.
UZUN SÜRÜYORSA DOKTORA BAŞVURUN
Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissinin bahar yorgunluğunun yanı sıra başka hastalıkların da belirtisi olabileceğini vurgulayan Yağmur şunları söyledi: "Bu aylarda yorgun yaşayan birçok kimse bunu bahar yorgunluğuna bağlıyor, ancak yakınmaları birkaç haftadan uzun süren, kişiler yorgunluğa sebep olan başka hastalıkların da araştırılması için mutlaka doktora görünmelidir."
NELER YAPILMALI
Dr. Hayati Yağmur, bahar yorgunluğundan korunmak ve kurtulmak için de şu önerilerde bulundu:
- Dengeli beslenin. Özellikle meyve ve sebzeyi bol tüketin
- Vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlamak için günde 3 litre su için
- Düzenli bedensel aktivite yapın
- Her gün belirli bir süre yürüyün
- Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durun
- Uyku ritmine dikkat edin
- Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.
|