Kortizon neden kilo aldırır?
Pek çok hastalığı tedavi eden kortizon, yan etkileri yüzünden hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Kortizon tedavisi ve yan etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?
Aslında vücudumuz kortizon üretir. Kortizon bir böbrek üstü bezi hormonudur. Beyinin kontrolüyle en çok da sabah saatlerinde üretilir. Aslında bir çeşit stres hormonudur. Vücudun stresli olduğu durumlarda, travma ve cerrahi müdahale gibi durumlarda artar.
Vücutta kortizon olmadığında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkisi vardır.
Kortizon tedavisinin gerektiği durumlarda, yan etkiler oluşuyor. Bunların başında kilo alma geliyor. Kortizon vücuttaki yağ dağılımını değiştiriyor. Kortizon kullananlarda özel bir tip şişmanlık oluşuyor. Vücutta su ve tuz tuttuğu için, ödem oluşmasına da sebep oluyor. Kortizondan kaynaklanan kilo alımlarında yağ, karın bölgesi ve arkada iki kürek kemiğinin arkasındaki bölgede birikiyor, yüz şişiyor. Bacak ve kollar aynı kalıyor.
Kortizon tedavisi görenlerin tuz ve şekeri kesmeleri, yağı azaltmaları gerekiyor. Uzun süreli tedavilerde ve yüksek doz uygulandığında, Cushing Sendromu adıyla bilinen bir hastalığa yol açıyor.
Kortizonun Oluşturabileceği Yan etkiler:
Yüzde şişme ve yuvarlaklaşma, sırtta yağ birikimi
Deride morarma, incelme, yarılma ve sivilceler
Hipertansiyon ve şeker hastalığı
Kas zayıflığı ve kemik erimesi
Midede ve yemek borusunda ülser ve kanamalar, hazımsızlık, şişkinlik, bulantı
Psikolojik bozukluklar
Kıllanma
Göz tansiyonu, katarakt
İnfeksiyonlara karşı eğilim
Yaraların geç iyileşmesi
|