Balıklarda Bulunan Parazitler
balıklarda parazit - parazit hastalıkları - parazitli balıklar
Tatlı su ve Deniz balıklarında görülen parazitler,Balık eti tüketimi ile insanlara geçerek çeşitli sağlık sorunlarına sebeb olurlar,Bu gibi durumlara sebeb olmamak için Parazit türlerini biraz tanıyalım.
OPİSTORCHİS FELİNEUS
OPİSTORCHİS FELİNEUS 8 İla 11 mm uzunluğunda 1.5 -2 mm genişliğinde TREMATODDUR.Vücudunun ön kısmı sivri ve kırmızıya yakın bir renktedir, Yumurtaları oval kapaklı ve açık kahve rengidir.Boyları 25-30 mikron genişlikleri 11 ila 15 mikrondur.
YNİA LEACHİ
Derilerinin üzeri mukoza ile kaplı tatlı su balıklarının derilerinden girerek kaslara yerleşir ve orada kistleşirler.
Tatlı su balıklarında en çok rastlanan Sazan,Kızılkanat ve çitaridir.
Kistleşmiş larvalar balık etinde normal ısı derecesinde üç gün canlı kalır, Tuzlanmış balıklarda 10 güne kadar canlı kaldıkları bilinmektedir.
Balıkların az pişirilmiş olarak ve çiğ olarak tüketimlerinde 2 ün içerisinde olgun formlar gelişir ve bu formlar karaciğerede tehlikeli tahribata yol açar, Bu gibi balıklar tüketilmemeli ve derhal imha edilmelidir.
DİPHYLLOBOTRİUM LATUM L
İnsan tenyası (DİPHYLLOBOTRİUM LATUM)Gelişmesini birçok balık türünde tamamlar.Şerit 9 metreyi aşan uzunlukta ve yaklaşık 2cm genişliğindedir, Badem şeklindeki SCOLEXİ 2-3 mm uzunlukta olup boyun kısmı kısadır,Sayıları 3000 ile 4000 arasında değişen halkalardan oluşur. İnsanların bağırsaklarında olduğu zaman iştahsızlık başlar.Çıkardığı toksinler insanlara zarar verir, İnsan vücudunda fazla kaldıkları zaman anemiye sebeb olur.
Turna ve sazan gibi balıklar parazit içeren maddeleri yerler ve balıklarda bu parazit oluşarak bağırsak duvarından karna ve kaslara geçerler.
LİGULA SİMPLİCİSSİMA
Su kuşlarında yaşayan tenyanın rengi beyazdır 10 ila 40 cm uzunluğundadır 1 metre olanlarıda vardır.
Su kuşlarının dışkısı ile balıklara geçerler, Bunlara meraklı olan sazan kara balık parazitleri büyük miktarda alır, Bunun gibi balıkların karın boşluğunda gelişmelerini tamamlar ve 35-50 CM uzunluğa erişirler ve aşırı derece büyüyen karın duvarı herhangi yerinden yırtılarak balık ölür.
ASKARİTLER
Bir çok balık türünde kaslarda rastlanır,Özellikle Morina ,Ringa,Turna,Som, Tatlı su levreği(Testere balığı olarakta bilinir)sık bulunurlar. Balıklarda yerleştikleri bölge karın boşluğu ve karın sırt kaslarıdır.Kaslarda genelde kıvrılmış olarak bulunurlar, Bunlar pişirme sırasında ölürler.
HOLOSTOMUM PERLATUM CİUREA
Sazanların pullarının dökülmüş olduğu noktalarda ve kaslarda toplu iğne başı kadar modüller oluştururlar.
7:PİSCİCOLA GEOMETRA
Balıkların deri üstünde pek çok sayıda bulunan 4 cm uzunluğunda gri ve yeşil renkte üzerinde kahve rengi noktaların olduğu bir solucandır.
|