Yorgunluğunuz Kronik mi? Kronik Yorgunluk
Kronik yorgun olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?
Yatak istirahatiyle düzelmeyen, fiziksel veya zihinsel aktivitelerde artan ve en az 6 ay ve daha uzun süre devam eden şiddetli yorgunluk durumu, kronik yorgunluk olarak adlandırılıyor.
Normal bir yorgunluktan farklı olarak uzun süre devam eden ve yatak istirahatiyle düzelmeyen kronik yorgunluğun belirtilerinin hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, uyku bozuklukları, tedaviye dirençli kas ağrıları, çeşitli eklemlerde oluşan ağrılar (eklemde şişlik ve kızarıklık olmadan), baş ağrısı, sık ve tekrarlayan boğaz ağrısı, boyun ve koltuk altındaki lenf bezlerinde hassasiyet olduğunu söyleyen Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, hastalıktan korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı; stres yönetimi uygulamak, düzenli olarak günde 8 - 10 saat uyumak, hafif tempolu fiziksel egzersizler yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, ideal kiloda kalmak, hayata iyimser bakabilmek ve iş yoğunluğundan sıyrılıp dinlenmeye zaman ayırmak.
Doç. Dr. Sergen Tandırbüken; kendinizi sürekli halsiz hissediyor, müracaat ettiğiniz doktorunuz tarafından yakınmalarınızla ilgili yapılan laboratuvar testleriniz normal bulunuyor, yakınmalarınız 6 aydan daha uzun süre devam ediyorsa ve aşağıdaki sorulardan 4 veya daha fazlasına 'evet' diyorsanız kronik yorgunluk sendromuyla karşı karşıya olabileceğinizi belirtti.
1. Çabuk unutuyor veya konsantrasyon güçlüğü yaşıyor musunuz?
2. Fiziksel veya zihinsel bir aktivite sonrasında uzun süre bitkin, yorgun ve kendinizi hasta hissediyor musunuz?
3. Uyku sonrası yorgun mu kalkıyorsunuz?
4. Vücudunuzun değişik bölgelerinde kaslarınızda ağrı oluyor mu?
5. Eklemlerinizde şişlik ve kızarıklık olmaksızın ağrı oluyor mu?
6. Sık sık başınız ağrıyor mu?
7. Sık ve tekrarlayan boğaz ağrınız oluyor mu?
8. Koltuk altı veya boyundaki lenf bezelerinizde ağrı veya hassasiyet var mı?
|