Maalesef öyle olmak istiyorum demekle olunmuyor. Mizac, karakter meselesi. Kaç darbe yersen ye, kaç kazık atılmış olursa olsun, kaç kez ihanete de uğrasan biz gibi insanlar bir damla gözyaşına, bir boyun bükmeye, bir dudak kıvrılmasına yeniliyoruz. Bazen bunu sonucunu bile bile yapıyoruz. Çünkü vebal altında kalmak istemiyoruz. Bir insanın bizim yaptığımız veya yapmadığımız bir davranışımızın sonuçunda kötü olmasını görmeye tahammül edemiyoruz. Ve kendimizi bile bile feda ediyoruz. Çünkü bizler seçilmiş köleler oluyoruz. Düşmanımıza bile darda kaldığında yardım ediyoruz. Yeminler etsek de kötü, acımasız, gaddar olamıyoruz. Ben başaramadım. Aslında siz de kötü gaddar olmak istemiyorsunuz. Sadece bu şekilde zor durumlara düşmemek için kendinizi korumak ve kollamak adına tetbir almak istiyorsunuz.
Bunu pek başaracağınızı sanmıyorum. Ancak küçük bir tiyo verebilirim. Çevrenizdeki insan sayısını azaltın. Az insanla muhatap olursanız daha az kandırılırsınız. Daha az aldatılırsınız.
2. Tiyo ise yaptığınız yardımın asla size olumlu olarak geri dönüşünü beklemeyin. Öyle bir beklentiye girmeyin. Hatta yardım ettiğiniz insanlardan her an bir kötülük geleceğini hesaplayın. O yüzden yardım ettiğimiz insanlara da bir daha gözükmeyin. Çünkü insanlar o yardımın altında eziliyorlar. O ezikliğini ortadan kaldırmak için üstünü ört bas etmek için yalan yanlış davranışlarda bulunuyorlar. Önce kurtarıcılarına saldırıyorlar.
|