Ağız Kokusu ve Ağız içi bakterileri ve ağız kokusu nedenleri
Ağız kokusu hiç de hafife alınacak bir problem değil… Hem çok yaygın olan, hem de insanın tüm özel, iş, sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilecek güce sahip ağız kokusuna neden olan birçok etken vardır. Beslenme alışkanlıklarından sigaraya, mide rahatsızlıklarından bademcik iltihabına kadar birçok nedeni olan ağız kokusunun önemli bir diğer sebebi de diş problemleridir. Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, kokunun basitçe diş taşlarından kaynaklanabileceği gibi, ağızdaki eski dolgu ve kron-köprülerin bozulmuş diş eti ilişkilerinden oluşabileceğini söylüyor.
Neden dişler ise, tedavi nasıl yapılıyor?
Dişlerden kaynaklanan kötü kokuların tedavisi diğer sebeplere göre daha kısa sürede sonuç veriyor. Diş Hekimi Dr. Mahfinaz Kamburgümeç; ağız kokusu şikayeti ile gelen hastaları öncelikle tam bir ağız muayenesinden geçirerek, sorunun bir mi yoksa birden fazla nedene mi dayandığını tespit ettikten sonra tedaviye başladığını söylüyor.
Enfeksiyonlar ve dişeti sorunları koku yapabilir.Ağız kokusu bazen ağız hijyenine yeterli önemin verilmemesi, bazen ağız enfeksiyonları, bazen ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri, bazen de ağız kuruluğu gibi sebeplerin bir ya da bir kaçından kaynaklanıyor olabiliyor. Kamburgümeç; ağız hijyenine yeterli önemin verilmemesinden kaynaklanan ağız kokusunu gidermek için diş taşlarını temizlediğini ve kişiye ağız bakımı için neler yapması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiğini belirtiyor. Eğer ağız kokusu ağız enfeksiyonlarından ileri geliyorsa ağız enfeksiyonları tedavi ediliyor ve bu tedavi sırasında gömük ve sorunlu dişler varsa çekiliyor. Sorun diğer bir neden olan ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürüklerinden kaynaklanıyorsa bunlar tedavi ediliyor ve ağız kuruluğundan ileri gelen kötü ağız kokusu da hastaya tükürük salgısını artıracak önlemler uygulatarak gideriliyor. Ağız kokusu nasıl engellenir? Ağız içi bakterilerle savaşan bir baharat olduğu için tarçın kullanın.
Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su için.Diş çürüklerine sebep olacağından basit şeker tüketiminizi azaltın.Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmaları iyi çiğneyin. Diş fırçasının çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebileceği için diş ipi kullanın.Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğuna neden olduğundan ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayarak ağız kokusu oluşturacağından sigara içmeyin.
__________________
Sözün kıymetini '' Lal'' olandan,
Ekmeğini kıymetini ''Aç '' olandan,
Aşkın kıymetini ''Hiç'' olandan öğren..
|