Fatih Sultan Muhammed'in ilk hocası Molla Gürani Efendinin İbni Teymiyyeyi bedbaht (sapkın, imânsız) saydığına dair
Fatih Sultan Muhammed'e (Allâh ona rahmet eylesin) ilk hocalık yapıp yetiştiren Molla Gürani Efendi (Allâh ona rahmet eylesin) Sahîh-i Buhârî kitabını açıkladığı "el-Kevseru'l-Cârî" adlı eserinde
"وَلاَ تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلاَّ إِلَى ثَلاَثَةِ مَسَاجِدَ مَسْجِدِ الْحَرَامِ، وَمَسْجِدِى، وَمَسْجِدِ الأَقْصَى"
“Kılınacak namazın sevabının artırılması amacıyla yolculuk için üç Cami hariç yolculuk yükü bağlanmaz. Mescid-i harâm, benim Mescidim ve Mescid-i Aksâ.” anlamındaki hadisin bahsinin sonunda şöyle demiştir:
"فلا دلالة فيه على عدم جواز السفر لزيارة الأنبياء والأولياء كما توهمه من رُمِي بِسَهم الشَّقاء".
“O halde bunda (bu hadîs-i şerîfte), peygamberlerin ve ermişlerin (mezarlarının) ziyareti için sefere çıkmanın, kendisine bedbahlık (şakîlik) okunun saplandığı kimsenin tevehhüm ettiği (kuruntu ettiği) gibi câiz olmadığına dair hiç bir delâlet (gösterecek bir işaret) yoktur (böyle bir yolculuk câizdir).”
Osmanlı döneminde yetişmiş bu büyük âlim burada, peygamberlerin ve ermişlerin (mezarlarının) ziyareti için sefere çıkmanın câiz olmadığını tevehhüm eden (kuruntu eden) kendisine bedbahlık oku saplanmış birisi olarak nitelediği kişi, bizzat İbni Teymiyye'dir.
Şöyle ki, büyük âlimlerden olan Takiyyuddîn es-Subkî'nin belirttiğine göre sevgili Peygamber Efendimiz’in (salât ve selâm üzerine olsun) kabr-i serîfini ziyaret için yolculuğa çıkmayı ilk haram kılan İbni Teymiyye'dir, ondan önce kimse buna haram dememiştir. O birçok kitabında küstahlık ederek bu sözünü açıkça ortaya koymuştur. Bir de yalan söyleyerek âlimlerin çoğuna göre bu tür yolculuğun haram olduğunu ve bu yolculukta dört rekatlı namazların da kasren (kısaltılmış) olarak kılınmasının haram olduğunu iddia etmiştir.
Allâh müslümanları İbni Teymiyye'nin şerrinden korusun. Öyle ki, onun kitaplarının müslümanlara verdiği zararlar hala devam etmektedir.
__________________
Ne senle yaşanıyor
Ne de sensiz oluyor
Şu garip bomboş dünyada..
|