Alıntı:
ulucayto Nickli Üyeden Alıntı
bidat ile hayırlı ammellerde ki karar merceği sen olmadigina gore ben inanmaya devam ederim bilakis mezar başlarında yapilan geleneksel dua lar eminimki islami olarak fayda veriyor ....
ve acikca belirteyim ki boyle sahih hadislerle ve ayetlerle bakınca olenin arkasindan ruhlarina bagisda bulunmak niyetlerin ammellere göre olmasi ve daha derin
bakinca hak yolunsa öldürülenler ölu değiller ayetini inceleyince sizin bu görüşünüz de bir çok noksanlik dolu daha destek leyyiici hadisler lede ornekler veredebilirim
ve illakii mezar basinda olunun ruhunabhediye etmek gerekmediğini de biliyorum
|
ve sana kuvvetli hadis seriflerden örnek verelimde dinimizde varmi yeri yokmu anla bilakis cenaze namazı da bu dediklerime destekleyen bir jbadettir.
İnsan ölünce (salih) ameli kesilir. Ancak üç amel (in sevabı) kesilmez: Sadaka-i câriye (kamuya yararlı sadaka), faydalanılan bir ilim ve arkasında kendisine dua edecek hayırlı bir çocuk bırakmak."(2)
buyurarak buna işaret etmiştir. Ebû Hureyre'den rivâyet edilir
Mü'min'e ölümünden sonra amel ve hasenatından ulaşacak şey: Öğretip yaydığı ilim, bıraktığı salih evlat, miras bıraktığı Mushaf, yaptığı mescit, yolcu için yaptığı ev, akıttığı ırmak ve sağlığında malından verdiği sadakadır."(3)
buyurmuşlardır. Başka bir hadisin ifadesiyle;
"Ölüyü (mezara kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi geri döner, biri bâki kalır. Ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle bâki kalır."(4)
Allah'ım, filan oğlu filan senin güvencende, senin koruman altındadır. Onu kabir fitnesinden ve cehennem azabından koru. Sen vefa ve övgü sahibisin. Allah'ım onu bağışla, ona acı! Muhakkak ki sen çok bağışlayan, çok acıyansın."(15)
Ey Allah'ın Resulü, anne ve babamın vefatlarından sonra da onlara iyilik yapma imkanı var mı, ne ile onlara iyilik yapabilirim?" diye soran Ebû Ubeyd Mâlik İbn Rabîa es-Sâidî (r.a)'ye Peygamber Efendimiz (s.a.v):
"Evet vardır. Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra -vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak."(21) cevabını vermiştir.
Ayet lerden birisi ise apaacik bu dedikelrine reddiye dir
Onlardan, sonra gelenler şöyle derler: Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce imanla geçmiş olan kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı bir kin bırakma.
Onlardan sonra gelenler şöyle derler: Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla..."(22)
Alıntı:
Callip Nickli Üyeden Alıntı
Büyük ve salih kimsenin zatını vesile kılmak suretiyle tevessül etmek: Mesela, "Allah'ım şu dileğim yerine gelmesi için Peygamberi veya Ebu Bekir'i vesile kılıyorum." demek gibi, Hz. Ömer (ra) yağmur duasında Hz. Abbas'ı (Peygamberimizin amcası) vesile kılarak şöyle dua etti:
"Allah'ım, biz Peygamber'in amcasını sana vesile kılıyoruz, bunun için bize yağmur yağdır.” (Buhari, İstiska, 3).
|
bu denilende sahih hadisdir bu bile aslında doğrudan reddiye ye yeterde artar