Alıntı:
Kekik kokusu Nickli Üyeden Alıntı
--------------------------------------------------------
Bu konularda hiç bir bilgisi olmayan aciz biriyim ama aynı davranışı sergilediğim için size yazmak istedim....
Namaz kılarken secde de neden gözler kapanmaz ya da kapanmamalı !!!!!!! ....neden öyle demişler bu konuyu bende çok düşündüm ,sizi rahatsız eden durum beni de rahatsız etti....gözler açık olmalı deniyor ama ben secde de gözlerimi kapatınca daha bir odaklanıyorum derin,huzur veren ve korkutmayan o sonsuz karanlık bende daha bir bütünlük sağlıyor ...en sonunda dedim ki "Allah beni bilmiyor mu? neyi neden yaptığımı..şah damarımdan daha yakın değil mi...bunlara çok odaklanıp özden uzaklaşmak mı ,öze ulaşmaya çalışmak mı!!! ........hem "kolaylaştırın zorlaştırmayın "denmiyor mu!!!..."vs.
Secdeye kadar açık secde de bazen açık bazen kapalı şimdilik bende durum bu ...
Ama....
Doğrusu secde ederken gözlerini kapatmamakmış..eski alimler o durumda gözler açık iken alemleri seyreylerlemiş...biz aciz kullar nasıl seyreyleyelim seyreyleyemeyiz tabii ki... ama...bu seyreylemenin dışında bence bilmediğimiz görmediğimiz bir şey daha var...bence namaza başladığımız an çevremiz ışık seli nur ile çevreleniyor,üstümüze nur yağmaya başlıyor ..biz 4 çevremiz namazda o ışık selinin içindeyiz çevremiz önümüz her yer nur ışıl ışıl çağlayan gibi yukardan üstümüze yağıyor ...secde ederken de o pozisyonda direkt yüzümüzü o nur gölüne daldırıyoyuz..... bence o görünmeyen göremediğimiz ışık nur gölüne dalarken gözleri açık tutmak daha kıymetli....dediğim gibi ben bir şey bilmiyorum ama böyle düşünüyorum....
Umarım o nura gözlerimizi açarak bizlerde nail oluruz...
Babaannem derdi ki " kızım ezan okunurken, namazdan sonra seccadeden kalkmadan dua ederken avuç içlerini gökyüzüne çevir....avuçların açık bir kase gibi olsun..parmaklarını çok sıkmadan genişçe birleştir sadece serçe parmaklarının üst uçları birbirine değsin..avuçlarının durumu yukardan yağan yağmuru avuçlarında tutmaya çalışır gibi olsun...o yağan nuru,rahmeti avuçlarında tut ve ezan bitince duan bitince avuçlarını 3 kere yüzüne 3 kere Amin,Amin,Amin de....belki geçmişten getirdiğim bu bilgi bende bir alışkanlık yaptı ve düşünceler de onun yansıması..ama ben böyle düşünüp böyle davranıyorum...namazda nur içindeyiz nur yağıyor değerlendirmek dileğiyle hoşça kalın...
|
Secdedeyken Gözü kapatınca daha İyi oluyor gibi ama daha iyi olmuyor aslında,Secdede burunun iki yanlarına bakılmasının Hikmetini bir düşünmek lazım.Allah Esması da Zikredilirken Buruna Bakılıyor tabi farklı farklı Zikir şekilleri var.Namaz kılarken gözleri yummak mekruhtur.*Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:
"Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın."
Çünkü namaz kılarken secde yerine bakmak sünnettir; gözleri yummak da bu sünneti terk sayılır. Yalnız buradaki mekruhluk tenzihîdir, büyük bir vebali yoktur.
Bence Hadise göre bakacak Olursak Namazda da Peygamberimizin Sünnetine Uymak daha iyi olacaktır.