Mide yanmasını önlemek için ne yapmalı?
Gıdaları tüketmeden önce mideye 'fayda mı sağlar, zarar mı verir' diye mutlaka düşünmek gerektiğini ifade eden Acar, "Tükettiğimiz besinlerin miktarı, ısısı, gün içindeki zamanı çok önemli. Aldığımız gıdalara ne kadar dikkat etsek de günlük hayatta karşılaştığımız problemler, strese engel olmuyor. Aşırı stresin yükünü ise midemiz çekiyor." dedi.
Uzun süre aç kalmanın mide asidinin mide duvarına zarar vermesine ve yanma hissine sebep olduğunu belirten Acar, "Açlık sonrası aşırı beslenmek midede yük oluşturur ve sindirimi zorlaştırır. Hızlı yemek midede gaz ve şişkinlik oluşturur. Yemekleri yavaş yemek ve iyi çiğnemek sindirim işlemini kolaylaştırıp mideyi yormaz. Yemeklerin ısısı çok önemlidir. Aşırı sıcak ve soğuk besinler mide dokusuna zarar verir. Yiyecek ve içecekleri ılık tüketmeliyiz." diye konuştu.
Hilal Acar, yemekten hemen sonra uzanmanın mide sıvısının yemek borusuna kaçmasına sebep olacağını ve bunun da yanma şikâyetini artıracağını ifade etti.
Bu uyarılara kulak verin
Fazla kilolu kişilerde mide sorunları sık görülür. Kilonuzu normal aralıklarda tutmak mide şikâyetlerinizi azaltacaktır.
Mide yanmasından yakınan kişiler bilinçsiz ilaç tüketmemelidir. Özellikle ağrı kesicilerin pek çoğu mide yanmasını tetikler.
Alkol ve sigara mide rahatsızlıklarını önemli derecede artırır.
Kızartma ve aşırı yağlı besinler mideyi yorar.
Çiğ sebze ve meyveler, kurubaklagiller içerdikleri yüksek posa sebebiyle mide rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken besinlerdir. Sebzeleri pişirerek, meyveleri kabuksuz tüketebilirsiniz.
Asitli içecekler ve meyve suları yanma hissini tetikler.
Kafein yanma, ekşime ve ağrıyı artırdığı için mideyi yorar.
Kahve, çay, çikolata ve acı soslar sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|