Havas Okulu - Tekil Mesaj gösterimi - Gabaset 400 Mg
Tekil Mesaj gösterimi
  #2  
Alt 12.02.17, 19:03
SiLence SiLence isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,486
Etiketlendiği Mesaj: 1587 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Epilepsi

Gabapentin'in diğer antiepileptik ilaçlarla birlikte kullanımı ile ilgili olarak en sık bildirilen yan etkiler 12 yaşın üstündeki epileptik hastalarda uyuklama, baş dönmesi, ataksi, yorgunluk ve nistagmus; 3-12 yaş arasındaki epileptik hastalarda ise viral enfeksiyon, ateş, bulantı ve/veya kusma, uyuklama, düşmanca duygu ve davranışlardır. Erişkin ve pediatrik hastaların %7'si yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakmıştır.



Erişkinlerde (> 12 yaş) tedavinin bırakılması ile ilişkilendirilen başlıca yan etkiler uyu klama (%1,2), ataksi (%O,8), yorgunluk (%O,6), bulantı ve/veya kusma (%O,6) ve baş dönmesi (%O,6)'dir. Pediatrik hastalarda ise en çok emosyonel dengesizlik (%1,6), düşmanca duygu ve davranışlar (%1,3) ve hiperkinezi (%1,1) nedeniyle tedavi kesilmiştir. Kontrollü klinik araştırmalarda, erişkinlerde, sıklığı %1'in üstünde olan ve plaseboya göre daha sık görülen yan etkiler aşağıda gösterilmiştir:



Genel: Yorgunluk, kilo alma, sırt ağrısı, periferik ödem.

Kadiyovasküler: Vazodilatasyon, periferik ödem.

Sindirim sistemi: Hazımsızlık, ağız ve boğaz kuruluğu, kabızlık, diş anomalileri, iştah artışı.

Hematolojik ve Lenfatik sistem: Lökopeni (beyaz küre azalması).

İskelet-Kas sistemi: Miyalji, kırık, titreme, hiperkinezi, sırt ağrısı.

Sinir sistemi: Uyuklama, baş dönmesi, ataksi, nistagmus, titreme, sinirlilik, dizartri, depresyon, anormal düşünce, kas titremesi, koordinasyon bozukluğu.

Solunum sistemi: Rinit, farenjit, öksürük.

Deri ve ekleri: Sıyrılma, kaşıntı.

Ürogenital sistem: İmpotans.

Duyu organları: Diplopi, ambiiyopi, görme bozukluğu, nistagmus.

Laboratuvar bulguları: Lökosit sayısında azalma.



Gabapentin tedavisi sırasında en az %10 sıklıkta görülen ve sıklığı dozun artması ile artan yan etkiler uyuklama ve ataksidir.



Yaşları 3-12 arasında olan epileptik hastalarda Gabapentin tedavisi sırasında görülen, sıklığı %2'den fazla olan ve plasebo grubundakinden daha sık görülen yan etkiler şunlardır;

Genel: Viral enfeksiyon, ateş, kilo alma, yorgunluk.

Sindirim sistemi: Bulantı, kusma.

Sinir sistemi: Uyuklama, düşmanca duygu ve davranışlar, emosyonel dengesizlik, baş dönmesi, hiperkinezi.

Solunum sistemi: Bronşit, solunum yolları enfeksiyonu.



Postherpetik nevralji

Erişkin hastalarda Gabapentin tedavisi sırasında en sık görülen ve sıklığı plaseboya göre daha yüksek olan yan etkiler baş dönmesi, uyuklama ve periferik ödemdir.



Kontrollü araştırmalarda Gabapentin alan hastaların %16'sı, plasebo alan hastaların ise %9'u tedaviyi bırakmıştır. En sık olarak, Gabapentin tedavisinin bırakılmasına neden olan yan etkiler baş dönmesi, uyuklama ve bulantıdır.



Postherpetik nevraljinin Gabapentin ile tedavisi için yapılan kontrollü araştırmalarda görülen yan etkiler epileptik hastaların Gabapentin ile tedavisi sırasında görülenlerin benzeridir.



BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:



İnsan karaciğer mikrozom preparatları ile yapılan in vitro araştırmalarda Gabapentin'in ilaç metabolize eden P450 enzim sistemini inhibe etmediği gösterilmiştir. Gabapentin diğer antiepileptik ilaçların metabolizmalarını etkilemez.



Fenitoin

Fenitoin monoterapisi gören epileptik hastalarda tek doz olarak (400 mg) veya çoklu dozda (günde 3 kez 400 mg) verilen Gabapentin, fenitoinin doz öncesi kararlı durum konsantrasyonlarını etkilemez. Fenitoin de Gabapentinin farmakokinetiğini etkilemez.



Karbamazepin

Karbamazepinin doz öncesi kararlı durum konsantrasyonları ve 10, 11 epoksid konsantrasyonları Gabapentin'den (günde 3 kez 400 mg) etkilenmez. Gabapentin farmakokinetiği de karbamazepinden etkilenmez.



Valproik asit

Valproik asidin kararlı durumda ortalama doz öncesi serum konsantrasyonları Gabapentin verilmesiyle (günde 3 kez 400 mg) değişmez.



Gabapentin farmakokinetiği de valproik asit verilmesiyle değişmez.



Fenobarbital

Fenobarbital ve Gabapentin'in ayrı ayrı veya birlikte verilmeleri durumunda kararlı durum farmakokinetik parametreleri hemen hemen aynı olur.



Naproksen

Naproksen sodyum kapsülleri (250 mg) ile Gabapentin'in (125 mg) birlikte verilmesi durumunda Gabapentin absorpsiyonu %l2-°1o15 artar. Naproksen farmakokinetiği değişmez. Bu ilaçların terapötik dozlarda kullanılmaları durumunda etkileşim derecesinin ne olacağı bilinmemektedir.



Hidrokodon

Beraber verildiğinde Gabapentin, hidrokodonun Cmax ve EAA değerlerini doza bağımlı biçimde azaltır. Hidrokodon (10 mg) da Gabapentin'in EAA değerini %ı4 artırır.



Morfin

60 mg dozda kontrollü salınımlı morfin kapsülleri 600 mg'lık Gabapentin kapsüllerinin alınmasından 2 saat önce verildiğinde Gabapentin'in ortalama EAA değeri %44 artar. Morfinin farmakokinetik parametreleri ise değişmez.



Simetidin

Simetidin (günde 4 kez 300 mg) ile birlikte verildiğinde GabapentinTin ortalama oral klirensi %14, kreatinin klirensi de %1O azalır. Gabapentin klirensindeki bu ufak azalmanın klinik önemi olduğu düşünülmemektedir.



Oral Kontraseptifler

Gabapentin verilmesi (günde 3 kez 400 mg) noretindron asetat (2,5 mg) ve etinil estradiol (50 mcg) kombinasyonunun farmakokinetik profilini noretindronun Cmax'ındaki %13'lük artış dışında değiştirmez.



Antasitler

Magnezyum ve alüminyum hidroksit oral süspansiyonu Gabapentin biyoyararlılığını %20 azaltır. Gabapentinin süspansiyonun alınmasından 2 saat sonra verilmesi durumunda ise biyoyararlılığındaki azalma %5 ile sınırlı kalır. Bu nedenle Gabapentin antasitlerden en az 2 saat sonra alınmalıdır.



Probenesid

Probenesid Gabapentin'in farmakokinetiğini değiştirmez. Bu da Gabapentin'in renal tübüler sekresyon yoluyla atılımı olmadığını gösterir.



Laboratuvar Testleriyle etkileşim

Gabapentin diğer antiepileptik ilaçlara eklendiğinde idrarda protein aranmasında kullanılan Ames N-frlultistiks SG® daldırma şeritlerinin yalancı pozitif reaksiyon verdiği bildirilmiştir.



Bundan ötürü protein aranırken daha spesifik sonuçlar veren sülfosalisilik asit çöktürme yöntemi kullanılmalıdır.



Alkol

Gabapentin ile alkolün beraber kullanılması frİSSye bağlı yan etkilerin şiddetlerinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle alkol ile Gabapentinin bir arada kullanılmasından kaçınılmalıdır.



Beslenme

Besinlerin Gabapentinin absorpsiyonu üzerine herhangi bir etkisi yoktur.



Bitkiler

Gabapentin'in Evening Primrose ile kullanımı hastanın nöbet eşiğini düşürebilir. Bu nedenle Gabapentin ile Evening Primrose bir arada kullanılmamalıdır.



Gabapentin'in Kediotu, St. John's Wort, Kaya Kaya, Gotu Kula ile beraber kullanımına bağlı olarak MSS'ye bağlı yan etkilerin şiddetlerinde artma olabilir. Bu nedenle adı geçen bitkilerle Gabapentin bir arada kullanılmamalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:



GABASET oral yolla, yemeklerle birlikte ya da yemeklerden bağımsız olarak kullanılabilir.



Epilepsi

GABASET 3 yaşındaki ve daha büyük yaşlardaki epileptik hastalarda yapılmakta olan tedaviye ek olarak endikedir. Gabapentin'in 3 yaşın altındaki çocuklarda etkinliği araştırılmamıştır.



12 yaşın üstündeki hastalar

GABASET'in etkili dozu günde 900"â€1800 mg'dir. Bu doz üçe bölünerek günde 3 defada verilir. Başlangıç dozu günde 3 kez 300 mg'dir. Gerekiyorsa bu doz günde 1800 mg'ye kadar artırılabilir. Uzun süreli klinik araştırmalarda günde 2400 mg'lik doz iyi tolere edilmiştir. Az sayıda hastaya kısa süreli olarak günde 3600 mg verilmiş ve iyi tolere edildiği gözlenmiştir. İlacın günde 3 kez verilmesi durumunda dozlar arasındaki süre 12 saati geçmemelidir.



3-12 yaş arası pediatrik hastalar

Başlangıç dozu günde 10-15 mg/kg olmalı ve bu doz üçe bölünerek günde 3 defada verilmelidir. Etkili doza 3 gün içinde dozu artırarak erişilmelidir. 5 yaşındaki ve onun üstündeki hastalarda etkili doz günde 25-35 mg/kg'dir ve üçe bölünerek günde 3 defada verilir. 3 ve 4 yaşındaki çocuklarda etkili doz günde 40 mg/kgdir ve üçe bölünerek günde 3 defada verilir. Uzun süreli araştırmalarda günde 50 mg/kgye kadar olan dozlara iyi tolere edilmiştir. İki doz arasındaki zaman aralığı 12 saati geçmemelidir.



Gabapentin tedavisinin optimizasyonu için Gabapentin plazma konsantrasyonlarının izlenmesine gerek yoktur. GABASET'in kesilmesi gerekiyorsa ya da tedaviye yeni bir ilaç eklenecekse bu işlem en az 1 haftalık sürede ve yavaş yavaş yapılmalıdır.



Renal fonksiyon azalmasıAyakta tedavi gören hastalarda kreatinin klirensinin ölçülmesi zordur. Böbrek fonksiyonu stabil olan hastalarda ise kreatinin klirensi serum kreatinin değerinden Cockcroft ve Gault formülüyle hesaplanabilir:



Kadınlarda: Ccr = (0,85) (140 - yaş) (ağırlık) / [(72) (5cr)]

Erkeklerde: Ccr = (140 - yaş) (ağırlık) / [(72) (Scr)]



Bu formüllerde yaş yıl olarak, ağırlık kg olarak doldurulur; Scr ise mg/dl cinsinden serum kreatininini ifade eder.



12 yaşın üstündeki, renal fonksiyonu azalmış ya da hemodiyalize giren hastalarda doz ayarlamaları aşağıdaki tabloya göre yapılır



- Toplam günlük Doz rejimi (mg)



Bobrek fonksıyonu -



- - - doz aralıgı Gunde kaç kez verılecegı



(Kreatının Klırensı - ml/dk)



(mg/gun)



> 60 900 "†3600 300 400 600 800 1200



"†3kez 3kez 3kez 3kez 3kez



> 30 "†59 400 "†1400 200 300 400 500 700



2 kez 2 kez 2 kez 2 kez 2 kez



> 15 "†29 200 "†700 200 300 400 500 700



1 kez 1 kez 1 kez 1 kez 1 kez



15 100 "†300 100 125 150 200 300



1 kez 1 kez 1 kez 1 kez 1 kez



Hemodiyaliz 125b 150b 200b 250b 350b



a) Kreatinin klirensi < 15 ml/dk olan hastalarda doz, kreatinin klirensi ile orantılı olarak azaltılır. Örneğin CLcr = 7,5 ml/dk ise doz CLcr = 15 ml/dk için verilen dozun yarısı kadar olmalıdır.



b) Her hemodiyaliz sonrası hastaya verilecek ek doz. Hastalar ayrıca kreatinin klirenslerine göre hesaplanan günlük dozu almalıdır.



Gabapentin'in böbrek fonksiyonu azalmış olan 12 yaşın altındaki hastalarda kullanımı araştırılmamıştır.



Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonu azalmışsa, kreatinin klirenslerine göre yukarıdaki tablodaki gibi bir doz düzenlemesi yapılır.



Doz Aşımı

Gabapentin'in 49 grama kadar alındığı akut oral doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Görülen semptomlar diplopi, dizartri, uyuklama, letarji ve diyaredir. Destekleyici tedavi ile bütün hastalar iyileşmiştir. Gabapentin hemodiyaliz ile kandan uzaklaştırılabilir. Her ne kadar az sayıda doz aşımı yakasında hemodiyaliz kullanılmamışsa da hastanın klinik durumu ağırsa ya da böbrek yetmezliği varsa diyaliz gerekebilir.






Hiçbir ilacı doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız

__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147