Bu sorunuza akılları ve kalpleri tatmin edecek bir cevap vermek için İslam hukukunu ve dayandığı felsefeyi en temelden ele alıp vermek lazım. Zira zahire göre vereceğim cevap,başka sorulara, polemiğe neden olacak. Şunu söyleyeyim ki, zahire göre verilmiş olan hükmün ayn-ı hikmet olduğunu dusunenlerdenim/görenlerdenim.
Zahiri hükme göre; o ev kocasının mülküdür ve karısının dediğiniz hizmetlerden dolayı o evde hiçbir hissesi yok. Şayet karı koca arasındaki ilişkiyi bu anlamda maddiye indirgersek bu halde o zaten bu hizmetlerine karşılık patronu olan kocasından yeme, içme, giyinme ve barınma, güvenlik/ namusunun korunması ihtiyaçları karşılanmak suretiyle ücretini almış oluyor. Kendine ait/ özel mülkiyeti ve mihri üzerinde kocasının hiç bir hakkının olmadığını biliyoruz.
Not: Dinimize göre karı koca, kadın erkek ilişkisinin temel felsefesi/ yaklaşımı üzerinde en fazla düşündüğüm konuların başında yer alır. Bu konuda çokça paylaşımda bulundum. Hakikaten zamanın anlayışı ile telifi zor. Ama hakikat bu, zaman ve mekan üstüdür, onu görebilene ne mutlu!
|