Tropikal Meyvelerle Gelen Sağlık
PAPAYA
Faydaları: Papayanın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Papaya da bulunan papain adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesini kolaylaştırır.Hem meyvenin hazmının çok kolay olması hem de birlikte tüketildiği yiyeceklerin de sindirimini kolaylaştıran meyveyi yemekten sonra ya da yemeğin içinde de rahatça kullanabilirsiniz. Bu meyveyi düzenli yediğiniz zaman kabızlığa, kronik ishale, basura, bağışıklık sisteminizin bulaşıcı hastalıklara karşı gelişmesine fayda edecektir.
ANANAS
Faydaları: İçerdiği vitamin ve faydalı maddelerden dolayı tüketimi giderek artan ananasın son yapılan araştırmalarda doğal yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlandı. Bromelain, vücuttaki proteinleri ayrıştıran ve sindiren bir enzim olduğundan hazmı kolaylaştırır, mide asidini düzenler. Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler. Alerjilere karşı korunma sağlar. Ananasın içindeki enzimlerin yağ yakma özelliğinin olması kozmetik sektörünün de bu meyveye olan ilgisini giderek arttırıyor. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki toksinlerin atımına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde de kullanılıyor.
ZENCEFİL
Faydaları: Gribal durumlar için doğal bir ilaç değeri taşıyan, balgam söktüren, bronşite iyi gelen, kolestrolü düşüren, iltihaplanmayı ve ödemi atan zencefil; solunum yolu rahatsızlıklarında, terlemeyi arttırması nedeniyle toksinlerin atılmasına ve ateş düşürücü etkiye de sahip. Isıtıcı etkisi, soğuk algınlığı ve faranjit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Böyle bir rahatsızlıkta taze zencefili sıcak su olan bir bardağa rendeleyip, bal ile tatlandırabilirsiniz. Öksürük içinse bal ile zencefili karıştırıp bir kaşık yiyebilirsiniz. Romatizmal ağrıları azaltır, kusmayı önler, yağları yakar, bağırsak gazı söktürür, iştah açar, ishali keser, bedeni ve zihni gücü arttırır, cinsel isteği çoğaltır.
KUMKUAT
Faydaları: C vitamini bakımından zengin olan Kumkuat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 vitaminleri ve Kalsiyum da ihtiva eden Kumkuat, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kumkuatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Türkiyede özellikle de Rize bölgesinde yetişmektedir.
KUŞKONMAZ
Faydaları: Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir. Karbonhidrat, kolestrol ve yağ yok. Enerjisi düşüktür. A ve C vitaminleri bakımından zengin kuşkonmaz aynı zamanda cinsel isteği arttırmaktadır. Karaciğer ve bçbreği çalıştırır. Kanı temizler, sinirleri kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir ve şeker hastalığına da faydalıdır. Bol fosfor, çeşitli vitamin ve madeni maddeleri ile sinir ve dimağ yorgunluğunu giderir, böylece fikren çalışanlara, sınava girenlere iyi gelmektedir.
AVOKADO
Faydaları: Türkiyenin güney sahillerinde de üretilmeye başlanan avakado içerdiği vitaminlerle şifa dağıtıyor. Avakado da bulunan 14 mineral hücre yenilenmesini sağlamakta. Zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır. Avakado % 30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolestrolün artmasını önler ve kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Aynı zamanda içinde barındırdığı mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımıza olduğu kadar faydalıdır. İçerdiği yüksek potasyum dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kandaki alkalin dengesini korur ve kandaki kırmızı kan hücrelerini yapan avakado aynı zamanda bir demir kaynağıdır.
|