İki tarafın rızasına ve icap ile kabul esasına dayalı bir nikah akdi ile cin ve insan arasında evlilik cereyan edemez. Bir cinnin insana saldırması ve onu aldatması akla gelebilir. Tecavüzün vukuu, aralarında evliliğin meşru olduğunun delili olarak gösterilemez. Gerek sevgi, gerekse yiyip içmek yönünden insanlar ile cin arasında uyuşmazlık mevcuttur. Bu ayrılıklar sevginin doğmasına, evliliğin tesisine ve hele devamına mani bulunmaktadır.
(Hulasatü'l Beyan fi Tefsiril Kur'an)
Beyhaki’nin senediyle Cabir’in nakliyle, Medineli bir kadının cinlerden bir dostu vardı O, kuş şeklinde gelip, evinin duvarına düştü Kadın ona, "İn de laflayalım" diyince o şu cevabı verdi: "Hayır olmaz! Mekke’de bir peygamber gönderildi; bir arada kalmamızı men etti ve bize zinayı yasakladı"
İmam Malik’in,
"Cinlerden bir adam var Bizden kız istiyor Helal yoldan evlenmek istediğini söylüyor Ne dersiniz?" sorusuna cevaben,
"Dince bunda bir sakınca yoktur Lakin ben şahsen bunu hoş karşılamam Çünkü kadın cinden hamile kaldığı zaman ‘Bu çocuk kimdendir?’ diye sorduklarında, ‘Cin’den’, diye cevap verecektir Ve bu yüzden müslümanlar arasında fesat alıp yürüyecektir" şeklinde cevap verdiği kaydedilmektedir
İmam Şibli, cinlerle evlenmenin mümkün ve vaki olduğunu kabul etmekle beraber, buna engellerinde bulunduğunu belirterek insan neslinin insanlarla evlenmekle olacağını belirtiyor Ancak, "İnsanla, cin arasında bir aşk meydana gelir de, insan evlenmek zorunda kalırsa, o zaman iş değişir "Zararından kurtulmak için evlenebilinir" diyor ve "Yinede zararından kurtulunmaz "diye ekliyor
Yemen’den bir cemaat imam Malik’e mektup yazıp sordular, "Burada bir cinni var bizden kız istiyor, siz ne buyurursunuz?" İmam Malik, "Dinen bunda bir sakınca yoktur Fakat ben bunu kerih görüyorum Çünkü, kadın cinden hamile kaldığı zaman seni kim hamile bıraktı, bu çocuğun babası kim diye sorulduğunda, "cin" diye cevap verecektir Bu da Müslümanlar arasında fesada sebep olacaktır" demiştir (Akamül Mercan)
Ebu Mansur es- Sealibi,
"Babası insan, annesi cin olan kişilerden doğan kimseye ‘el-Has’, insan ile cin sihirbazından dünyaya gelene de ‘el-Amluk’ denir.
Katde’den nakil,
"Belkis’in annesi veya babasından biri cinlerdendi”.
İmam Şibli cinlerle nikahın mümkün olduğunu savunmaktadır. Şibli bu konuda şunları söylemektedir:
"Hz.Peygamber’in, cinlerle evlenmeyi yasaklaması, fukahanın ‘cinlerle insanlar arasında nikahlanmak caiz değildir’, tabiinden bazı kimselerin bunu hoş karşılamaması, böyle bir şeyin mümkün olduğunu gösterir. Çünkü: "Mümkün olmayan bir şeyin cevazına veya meşru olmadığına hükmedilmez.” demektedir.
.
__________________
'Muhammedün Seyyidü’l-Kevneyni; / Ve’l-Ferikayni min Arabi’n ve min Acemi' (Muhammed (s.a.v)
|