Otistikler Arkadaslarimiz Icin Diyet Listesi
OTISTIKLER ARKADASLARIMIZ ICIN DIYET LISTESI
Etler (yagsiz olmayacak, fazla pisirilmeyecek)
Kirmizi et (tercihen yemlenen degil, otlayan hayvan eti), geleneksel sucuk, kavurma, pastirma vb serbest. Katki maddelerinden dolayi salam-sosis yasak.
Sakatat: Cok yararli. Fakat hastalikli olmamasina dikkat.
Beyaz et: Tercihen koy tavugu ve diger kumes hayvanlari (koy tavugu gec piser)
Deniz urunleri (balik, midye, istakoz) (agir metal zehirlenmesi nedeni ile yasak. Havuzda yetistirilenlerde de toksinler mevcut oldugundan onlar da yasak.
Yuksek klorofil icerdigi icin agir metalleri baglayan deniz borulcesi ve deniz yosunlari (kolerella veya spirullina) serbest.
Yumurta: En Kaliteli protein kaynagidir. Koy yumurtasi tercih edilmeli. Gunde 1-4 adet yenilebilir. Tercih sirasina gore 1. Cig (enfeksiyon olmadigindan eminseniz!), 2. Rafadan, 3. Lop, 4. kizartma (mumkunse yenmemeli, yenilecekse, zeytinyaginda ya da findik yaginda ya da tereyaginda yapilmali ve once aki pisirilmeli, sarisi ayrica cig olarak eklenmeli)
Sebzeler ve yesil yapraklilar: her cesidi yenilebilir. Daha cok cig tuketilmeli. Koyu yesil yapraklilar K vitamini, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir ve ayrica omega-3 yag asidi icerir. Dogal yetistikleri icin yabani otlar (ebegumeci, kuzukulagi, isirgan otu, semizotu, labada vb) mukemmel. Semiz otu sebzeler icinde en onemli omega-3 kaynagidir.
Sebzeler ne kadar yesilse o kadar klorofil icerir ve o kadar cok agir metal ve toksin temizler.
Patates kizartmasi kesinlikle yenmemelidir. Sebze yemeklerinin icine az miktarda patates konulabilir (yuksek seker icerigi).
Sarimsak: Hucreleri paslanmaktan koruyan (antioksidan) en onemli yiyeceklerden biri. Kukurtlu bilesikler icerdigi icin ayni zamanda agir metal bosaltimina da yardimci oluyor. Kukurtlu amino asitler otistiklerde genellikle dusuk olmaktadir. Sarimsagi ezin (yutmayin) ve en gec 1 saat icinde tuketin. Sogan de yuksek kukurt icerigi ile en az sarimsak kadar degerli. Her ikisinden de bol miktarda yenmelidir.
Zeytin: Mumkun oldugunca tuzu cikartilmali. Sele zeytininin tuzu daha rahat cikiyor. Daha cok yesil zeytin tercih edilmeli.
Meyveler: Elma, uzum, cilek gibi fenol iceren meyveler fazla tuketilmemelidir. Kayisi, uzum, muz, gibi seker icerigi yuksek meyveler de sinirli yenmelidir. Az sekerli meyveler daha cok yenilebilir (tazesi tercih edilmeli). Meyve kurularinin kuflu olmamasina dikkat edilmelidir.
|