Işte asıl engel!
Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, önce kulüplere kendilerinden izin almaksızın yardım almalarını yasakladı, ardından da milli sporculardan 8 bin liralık tekerlekli sandalyelerin yarısını ödemelerini istedi
Bu ülkenin neresine el atsanız, çözüm bekleyen binlerce sorunla karşılaşırsınız. Kimi işsizlikten yakınır, kimi yoksulluktan, kimi fırsat eşitsizliğinden, kimi adaletin tesis edilemediğinden... Örnekleri çoğaltmak mümkün. Buna gazete sayfaları yetmez. Bütün bu sorunların kaynağı, Türkiye’nin gelişmişlik düzeyinin çağdaş ülkelerin çok altında kalmasıdır. Şimdi önümüzde genel seçimler var. Partilerin tümü dağ gibi biriken devasa problemleri çözebileceği iddiasıyla çeşitli vaatlerde bulunuyor. Ancak bu vaatler arasında toplumun önemli bir kesiminin yine ıskalandığı görülüyor. Sayıları 8.5 milyona varan engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara çözüm üreteceğini belirten bir parti lideri duymadım şu ana kadar. Çünkü, böyle bir vaadi gerçekleştirebilmek için ülkeyi yeniden dizayn etmek gerekecek! Hani işsizlik, yoksulluk vs. bir süre sonra çözelebilir, ama bırakın iş aş gibi dertlerden muzdarip olmayı, engellilerin bu ülkede günlük yaşamlarını idame ettirmeleri dahi başlı başına büyük bir sorun. Ondan dolayıdır, milyonlarca engelli bir köşeye atılmış, kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış durumda.
Engeller nasıl kalkacak?
Hal böyle olduğu için engellileri hayata bağlamak için bir takım sivil örgütlenmelerin devreye girmesi gerekiyor. Onların ihtiyaçlarının karşılanması ve seslerinin duyurulması için bazı vakıf ve derneklere gereksinim duyuluyor. Zaten bugün ortada somut bir takım engelli spor faaliyetleri varsa, böyle taşıma suyla oluyor. Gelgelelim, engelli sporlarının önemli bir kısmını koordine eden Bedensel Engelliler Spor Federasyonu akıllara ziyan bir genelgeyle engelli spor kulüplerinin bir takım kamu kuruluşları ile dernek ve vakıflardan para ve malzeme yardımı almasına kısıtlama getiriyor. 20.01.2011 tarihli genelgede söz konusu yardımların önce federasyonun bünyesinde toplanması gerektiği belirtilerek, buna uymayanların cezalandırılacağı belirtiliyor. Kulüpler neye uğradığını şaşırırken, federasyon ikinci bombayı patlatıyor ve 8 bin lira tutarındaki tekerlekli sandalyelerin parasının yarısını milli sporculardan talep ediyor. Daha fazla söze gerek var mı? Sizce engellilerin önündeki engeller kalkar mı? Bu kafayla!..
Hamit Turhan