Engelleri Kaldır Nedir - EKH
"Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil, sahiplenen herkesindir."
Ocak 2009 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü son sınıf öğrencisi Rodin Alper Bingöl'ün tez projesi olarak başlayan Engelleri Kaldır Hareketi (EKH), insan hakları için çalışan insanların oluşturduğu, "Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil, sahiplenen herkesindir!" inancıyla yola çıkarak İstanbul merkezli olmak üzere dünya çapında bir harekettir. Tüm hükümetlerden, siyasi ideolojilerden, ekonomik çıkarlardan ve dinlerden bağımsız hareket eden EKH'nin nihai amacı, "Kalbini engelleme, engelleri kaldır!" sloganı ile her türlü siyasi ideoloji ve dünya görüşünün üstünde bir değer olarak kabul ettiği insan haklarına yönelik her türlü ihlalin önüne geçmek, bu ihlal sorunlarının kaynağına ilişkin farkındalığı geliştirmek ve somut çözüm önerilerini uygun yöntem ve stratejilerle hayata geçirmektir.
EKH, Türkiye'deki engellerden en çok etkilenen kesimin öncelikle engelliler olduğuna inanarak 1 Nisan 2009 tarihinde Türkiye'deki 8,5 milyon engellinin farkındalığını arttırmak için ülke genelinde başlattığı ilk kampanya kamuoyu ve basında büyük yankı buldu. PTT Film sponsorluğunda çekilen TV reklam filmi, ana akım kanallarda yayımlandı. Okan Bayülgen, Beyazıt Öztürk, Berrin Şeker gibi birçok TV programı sunucusu Engelleri Kaldır ekibini kendi programlarına konuk ederken proje Hürriyet, Fanatik gibi gazetelerde, dergilerde, blog ve websitelerinde yer aldı.
“Sıradan Kişiler Olağanüstü Etkiler” sloganıyla Türkiye’nin dört bir yanında iyiliğin peşine düşen,insanların hayatında fark yaratanları arayan, Cüneyt Özdemir’in sunduğu “Fark Yaratanlar” programının 7 Mart 2010 konuğu Engelleri Kaldır Hareketinin kurucu başkanı Rodin Alper Bingöl, konu Engelleri Kaldır Hareketi’nin çalışmalarıydı.
Engelleri Kaldır Hareketi erişilebilirlik problemlerine dikkat çekmek adına Deutsche Bank 'ın düzenlediği Urban Age Award yarışması kapsamında ‘’Renovatio İstanbul’’ adı altında bir proje yürüttü. ‘’Renovatio İstanbul’’ 87 projeden değerlendirilen 10 proje arasına girip, finale kalan 5 projeden birisi seçildi. ‘’Renovatio İstanbul’’ projesi Engelleri Kaldır hareketinin erişilebilirlik problemleri açısından çıkış noktası olup projenin üniversite ayağı olan ‘’Renovatio University’’ olarak devam edecektir.
Engelleri Kaldır Hareketi, ‘’Başka Dilde Aşk’’ film ekibi ile ortak çalışmalar yürüterek, Türkiye’nin ilk işitme engellilere yönelik filminin hayata geçiş sürecinde yer aldı.
Engelleri Kaldır Hareketi 2009’da kurulmuş olmasına rağmen en başarılı ve bilinen sosyal sorumluluk projelerinden biri haline gelmiştir. Bu başarı doğrultusunda, Hareketi Kurucu Başkanı Rodin Alper Bingöl, JCI(Junior Chamber International) Türkiye tarafından bu yıl 15.’si düzenlenen TOYP- Ten Outstanding Young Person “Türkiye’nin On Başarılı Genci” Yarışması’nda İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı kategorisinde birincilik ödülüne layık görerek Engelleri Kaldır Hareketi’ni Türkiye’nin en başarılı projesi seçti. Yürütülen çalışmalarla insan haklarına yönelik toplumdaki engelleri, kalıcı çözümlerle kaldırmayı amaçlayan Engelleri Kaldır Hareketi, ‘’Hasta Hakları” konusunda yıl boyunca yapılan olumlu çalışmaları, katkı ve hizmetleri olan kişi ve/veya kurumları plaketle onurlandıran, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) tarafından jüri özel ödülüne layık görüldü. Her yıl Galatasaray Üniversitesi öğrencileri tarafından 30 farklı kategoride seçilen yılın EN’lerin de Engelleri Kaldır Hareketi de 2009 yılının “EN İyi Sosyal Sorumluluk Projesi” olarak ödüllendirildi.
Kısa sürede gündem oluşturmayı başaran EKH, duygu sömürüsüne yer vermeden ve bireylerden bağış toplamadan Universal McCann, Microsoft Türkiye, Hürriyet Gazetesi, Doğuş Grubu, UPS, PTT Film, 1000Volt, TEB, 41? 29!, Arkitera, BMR, California Foundation for Independent Living Centers, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği gibi ulusal ve uluslar arası kurumların işbirliğiyle ve imkânlarını seferber eden binlerce gönüllünün desteğiyle hızla büyüyerek güçlenmektedir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|