Engellilik Önlenebilir mi
Doğum öncesi ve doğum sonrasında alınabilecek bazı önlemlerle ve yapılabilecek bazı testlerle birçok engellilik önlenebilir ve engel oluşma riski azaltılabilir.
Hamilelik döneminde sigara, alkol ve uyuşturucu kullanılmazsa ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı önlenebilirse, bebeğin engelli doğma olasılığı azalır. İyot eksikliği saptanıp takviye yapılırsa, ağır anemi ve daha birçok hastalık uygun yöntemlerle tedavi edilirse birçok engelliliğin önüne geçilebilir. Ayrıca, doğumların steril koşullarda ve uzman kişilerce yapılması zihinsel engelliliği azaltan faktörler arasındadır.
Akraba evliliğinin sakıncaları bilinmektedir. Bu tür evliliklerden kaçınmak zihinsel engelli çocuğa sahip olma riskini azaltır.
Anne karnında ve doğumdan hemen sonra yapılan tarama testleriyle bazı genetik ve ####bolik bozuklukları teşhis edilerek, gerekli müdahalelerle engellilik önlenebilmektedir.
Hidrosefali, erken fark edildiğinde tıbbi müdahaleyle beyinin içinde biriken sıvı, çeşitli araçlarla ana damarlara bağlatılarak vücut tarafından emilmesi sağlanabilir, böylece zihinsel engellilik önlenebilir.
Mikrosefali, altı ayda kapanması gereken bıngıldağın daha erken kapanması sonucu kafatasının küçük kalması durumudur. Erken önlem alınırsa engellilik önlenebilir.
Fenilketonüri, ####bolik bozukluğu sonucu oluşur. Doğumdan hemen sonra bebeğin topuğundan filtre kâğıdına emdirilen ik damla kan test edilerek belirlenir. Bu hastalığa ilk üç ay içerisinde uygun diyet uygulandığında zihinsel engellilik durumu önlenebilir.
Galactosemia, karbonhidrat ####bolizmasına etki eden ve Zekâ geriliğine yol açan genetik bir bozukluktur. Beyinde hasar oluşumuna yol açmadan önce fark edilirse, süt ve süt ürünlerinin olmadığı bir diyetle engele dönüşmesi önlenebilir.
Kretenizm, troid yetmezliği sonucu meydana gelen bir hormon bozukluğudur. Doğumdan hemen sonra yapılan bir test sonucu saptanır ve uygulanan tedavilerle eksik olan hormonlar dışarıdan verilerek zihinsel engellilik önlenebilir.
Kan uyuşmazlığı, anne ile bebeğin kanının uyuşmaması durumudur. Annenin kanı negatif, babanın kanı pozitif olduğu durumlarda bebeğin kanı pozitif olur. Anne ve babanın kan grupları önceden bilinirse, önlenebilmektedir.
Down sendromu, hücrelerdeki kromozomal bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Hamileliğin 11-14. haftalarında yapılan testler sonucu saptanır. Bozukluk önlenememektedir; ancak ailenin onayı ile gebelik sonlandırılabilir.
Özet olarak günümüz koşullarında erken fark edilen bazı yetersizlikler ve engel durumları gerekli eğitim ve tedavilerle önlenebilmektedir; fakat hangi önlem alınırsa alınsın bazı engelliliklerin önüne geçilemediği de bir gerçektir.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|