13.08.22, 11:29
|
Gayretli üye
|
|
Üyelik tarihi: 27.06.21
Bulunduğu yer: Istanbul
Mesajlar: 317
Etiketlendiği Mesaj: 13 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
SiLence Nickli Üyeden Alıntı
Normal kulaklıklar bildiginiz gibi dıs gurultuleri cok az seviyede azaltır. Bu deger 1 dB civarıdır. Buda ne demektir caddelerde yururken, otobuste, teknede vs vs yerlerde cok gelen dıs gurultuleri bastırıp muzik sesini duymak icin volume seviyesi acılır. İste burda tehlike baslar. Gereginden fazla dB kulak icin cok zararlıdır. Uzun vadede bunun cok zararını gorursunuz ve duyma kaybının geri donusu, tedavisi yoktur.
Gelelim IEM tipi kulaklıklara. Aslıdan bu kulaklıklar kullanıcı dostudur fakat cogunuk bunu ihmal eder. IEM tipi kulaklıklar dıs gurultuleri 10 dB civarında azaltır. Bu normal kulaklıklara gore cok ciddi bir rakamdır. Yani gurultulu ortamlarda normal kulaklıkla 3-4 seviyesinde anca duydugunuz sesi IEM tipinde 1 seviyesinde rahatca duyarsınız. Buda fazla volume acmadan kulagınızı fazla dB e maruz bırakmadan muzik dinlemenizi saglar. IEM tipi bu acında cok faydalı. Fakat malesef insanlar hep daha yuksek ses pesinde kostuklarından bu olayında bir esprisi kalmıyor malesef. Gecen bir arkadasa ep630 aldık. Ipod ile kullanıyor. Bu ipod un sesi bu kulaklıga yetmiyor son ses acıp dinliyorum az geliyor dedi. Ne kadar yanlıs halbki ses seviyesi gayet tatminkardı. Ama insanlar tatminkar degil illa kulakları acımalıki yuksek ses doyumuna ulassınlar. Suc kulaklıklarda degil kullanım seklinde. IEM tipi kulaklıklarda gurultulu yerlerde kulak saglıgı acısından digerlerine gore cok daha saglıklı ve kullanıcı dostu. Onemli olan bilincli kullanım. Simdi genc ve saglıklı olabilirsiniz umursamayabilirsiniz ama bu isin yarınıda var ve geri donusu yok.
Duyma hakkında kısa bilgi:
Pek çok uzman 85 dB'den daha fazla sese maruz kalmanın zararlı olduğu konusunda hem fikirdir.
Pek çok insanda devamlı 85 dB üzerinde gürültüye maruz kalma anlamlı şekilde işitme kaybına yol açar ve daha yüksek sesler bu hasarı artırır. Korunmamış kulaklar için izin verilen maruz kalma süresi ortalama gürültü seviyesinde her 5 dB artış için yarısı kadar azaltılmalıdır. Örneğin 90 dB için maruz kalma süresi 8 saat, 95 dB için 4 saat ve 100 dB için 2 saat olmalıdır. İzin verilen en yüksek gürültü seviyesi korunmuş kulak için günde 15 dakika ve 115 dB'dir.
1-Duyma kaybı başlayınca yüksek frekanslar daha önce kaybedilir. Bu da işitme kayıplı insanların bayan ve çocukların yüksek tizlik seslerini neden daha zor duyduklarını açıklar.
Yüksek frekanslardaki duyma kaybı ile ses duyulmasına rağmen anlaşılamaz. Ayrıca işitme Kayıplı hastalar benzer duyulan kelimeler arasındaki farkı ayırt edemezler çünkü sessiz harfler diğer sessizlere ve sesli harflere nazaran daha yüksek frekans ağırlığına sahiptirler.
0 insan kulağının duyabileceği en silik ses
30 Fısıldama sessiz kütüphane ortamı
60 Normal konuşma, daktilo, dikiş makinesi
90 Çimen biçme makinesi, kamyon trafiği (günlük 8 saat)
100 Demir testere, havalı delici, kar aracı (korumasız maksimum 2 saat)
115 Rock konseri, oto kornası (korumasız max. 15 dakika)
140 Jet motoru (gürültü ağrı yaratır ve geçici sağırlık oluşturur)
2- Ab'nin standartları da budur...
Ama Benim gözlemlediğim kadarıyla sesi 120 küsür db ye kadar çıkaran akustikler var ve bu bir felaket...
Yapmayın etmeyin arkadaşım atın ölümü böyle bir arpadan olmasın...
Burada telefona akustik atanların anlamadığı bir şey var...
Biz aslında neden yüksek ses isteriz diye hiç düşündünüz mü?
Bu sorunun cevabı seslerin dolgun gelmesini istememizdendir...
Ama bir akustiğin dolgun ses vermesi için illa ki yüksek ses vermesine gerek yoktur.
Yine bir akustiğin dolgun ses vermesi için yüksek ve temiz bass vermesine de gerek yoktur.
Bunu özel ayarlarla zeten yapabilir...
Dolgun ses dolgun sestir o apayrı bir şeydir.
Bu bakımdan her akustiği ve karma akustikleri tercih etmemek (sağlığınızı düşünüyorsanız) uygun olur...
Zamanında dünyanın en yüksek sesini veren akustiği ile müzik dinliyordum (Hayır paylaşmayacağım çünkü hem kulaklara hem hoparlörlere hem de akla zarar bir akustik), yalnız dolgun bir ses alamıyordum ve kulaklarımı bir süre sonra bozmaya başladı)
Ama daha özel akustikler atınca bu durum düzeldi...
bu akustikte ses gayet yüksek ama hiç yüksek seste dinlemek istemiyorsunuz. ÇÜnkü düşük seslerde bile dolgun ses verdiği için gayet rahatlatıcı bir akustik...
(Kendi eko patchini de eklemelisiniz) ve bu paketi uyguladıktan sonra kulaklarımda hiç sorun yaşamadım....
2030'da 78 milyon kişi sağır olacak!
***
Yüksek sesli yayınlar nedeniyle dünyada milyonlarca kişi sağırlık riski altında
***
Ses yükseldi sağırlık arttı
Hergün yeni bir gelişmeyle insanoğlunun hayatını mucizevi derecede kolaylaştıran modern hayat, aynı zamanda tehlikeleri de beraberinde getiriyor. ABD'de yapılan bir araştırma da yukarıdaki tezin ne kadar haklı olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, sinemadan eğlence salonlarına kadar yüksek sesin hakim olduğu bir çok alan, insanoğlunun duyma yetisini ortadan kaldırıyor. Bilimadamları sadece ABD'de 28 milyon kişinin farklı seviyelerde işitme kaybıyla karşıya olduğunu söylerken, bu sayının 2030 yılında 78 milyonu bulacağını belirtti. Araştırmalara göre, işitme kaybının en büyük nedenleri ise gittikçe daha yüksek sesle yayın yapan sinemalar, ses kalitesi yüksek televizyonlar, radyo sistemleri ve özellikle gençlerin ellerinden düşürmediği MP3 çalarlar...
85 DESİBEL NORMAL
İşitme kaybında geri dönüş olmazken özellikle 85 desibelin üstündeki tüm sesler, insan kulağı için tehdit oluşturuyor. Bir saat 110 desibellik müzik dinlemek, yaklaşık 8 saat ile 95 saat müzik dinlemek kadar kulağı yoruyor ve ona hasar veriyor.
***
Kulaklıkla müzik dinlemek sağırlık nedeni!
Kulaklıkla müzik dinleyenler, işitme kaybına uğrayabilirsiniz.
Kulaklıkla uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kaybına neden olduğu belirlendi. Prof. İrfan Papila, "Yüksek volümlü ses, iç kulağa hasar vererek gençleri sağır ediyor" diyerek gençleri uyardı.
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren mp3 çalan cep telefonları ve walkmanlar, birçok sağlık problemini de beraberinde getirdi. Kulağın içine takılan kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek, işitme kaybına neden oluyor.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Papila, "Cep telefonu ve walkman gibi araçların sesini sonuna kadar açtığınızda, yüksek sesi kulak kanalından içeri vermiş olursunuz. Bu durum iç kulağa hasar veriyor" dedi. Gürültüye bağlı işitme kayıplarına 'akustik travma' denildiğini ifade eden Prof. Papila, bu alışkanlığın kulak çınlaması, uyku bozuklukları, huzursuzluk ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini söyledi.
İnsanların gündelik hayatta sürekli gürültüye maruz kaldığını kaydeden Papila, 80 desibelden daha fazla sese maruz kalmanın kulağa zarar verebileceğini ifade etti. Papila, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Fısıltı 30, normal konuşma 60, yol ve trafik 80, walkman ve cep telefonlarının ses çıkışları 60-120 desibel olduğu biliniyor. Bununla birlikte şimşek 120, tüfek 140 desibeldir. Bu oranlara baktığımızda insan kulağının sürekli gürültüye maruz kaldığını söyleyebiliriz. Bu yüzden kulaklarımızı gürültüden uzak tutmamız gerekir."
Kulakların, gürültüden korunması gerektiğini kaydeden Papila, sesi dışarı veren ve kulağın içine girmeyen kulaklıkların kullanılmasını tavsiye etti. Papila, "Duyabileceğinizin çok üstünde yüksek sesle müzik dinlemenin kulağa zarar verdiğini unutmayın. Ansızın gürültüyle karşılaştıysanız, kulaklarınızı ellerinizle korumaya çalışın. Uzun süre cep telefonu ve kulaklık kullanmaktan kaçının" tavsiyesinde bulundu.
|
Kendini birşey zannediyorlar
.
|