Cüzi irade külli iradenin bir parçasıdır. Planın içindedir. İzin ve mehil verilmese yaratıkların elinden ortaya hiçbir şey çıkmazdı ve yaratılanlar kendi fillerini hatta kendi seçimlerini kendi yaratmaz.
Ama siz tamamen cüzi irade yok derseniz kitabın geri kalanını ve yorumlardaki mantıklı cevapları görmezden gelirsiniz.
Umarım araştırarak irade ile meşietin farklı ve Tanrıya has olduğunu, irade özelliğini kullarına sınırlı olarak kendi iradesi altında yarattığını anlayıp insanların kafasını karıştırmak ve tartışma yerine doğru yönlendirirsiniz.
“Oysa sizi de, yapmakta olduklarınızı da Allah yaratmıştır.”
Saffat 96
“..Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne yücedir.”
Müminun 14
Yani melek cin ve insanların yarattığı şeyler ortaya koyduğu iradeler de sonuçta Allahın onayı bilgisi ve yaratması içinde. Yaratmayı ilk başlatan da tüm yaratmaların gerçek sahibi de Allah. Ancak kötü şeyler yaratanlar meşiete tabi yani mehil ve izin verdiği için yaratmasına. Oysa güzel şeyler iradesine tabi doğrudan. Yani isteyerek de yaratmasına. Ancak tablonun tümünde sonuçta Tanrının istediği sonucun çıkması da tüm iradenin yine herşeyi kapsadığını tekrar gösterecek ama bunu henüz bu dünyada kavrayamayız. Melekler dahi kavrayamıyor.
Yaratması ve bilmesi yani yazgı da insanlara ve cinlere kalsa ne seçeceklerini ortaya çıkarmak ve bunu zaten bize göre önceden de bilmesi demek. Bunlar Allah için kolay şeyler. Ama konu yanlış sunulursa “o zaman insanın ne suçu ne de sevabı olmaz ki” diye kendince haklı olarak anlayanları da suçlamak mantıksız oluyor. Çünkü onlar da kitabın sadece diğer kısmını öğrenmiş oluyorlar. Tümüne bakalım. Ama algılar nedense işin sadece bir yanını görüp anlıyor genelde. (Bu da Allahtan)
Yardıma gelince katılıyorum. tabi ki başımıza gelecek hersey önceden belli iyi ya da kötü. Hangi vesile ile tarafımıza bir iyilik ve yardım geleceği de ilahi kontrol içinde. Yaratıklar O nun izniyle hareket ediyor bu film sahnesinde. Bu dilmi aslında önceden onaylayıp rolümüzü kabul edip geliyoruz da o ayrı ve uzun bir konu. Onun için aracılara sebeplere değil herşeyi kontrol eden ve sonuca ulaştırandan dileriz her yardımı. Kulluğun gereği ve aslında mantığın da gereği. Fatihadaki gibi.
Doğrusunu Allah bilir.
.
|