11.06.22, 01:19
|
|
Bilgili Üye
|
|
Etiketlendiği Mesaj: 3547 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
sancar1979 Nickli Üyeden Alıntı
Hocam ,
Hans dediniz aklima geldi , birazda genel kültürden yazayim
belki birgün biryerde lazim olur ,
Hans 100 sene icinde iki kere savasdan cikdi yerle bir oldu , suan sanayide birinci sirada ,
M.A.N ( makinafabrikasi augsburg nürnberg demektir acilimi bende nürnbergdenim cok arkadasim calisir orda 250 senelik fabrikadir ilk isi tren parcasi üretmek avrupada ilk tren yolu bizim burdadir 400 metre kullanilmaz anit olarak birakmislar bizimkiler restore edecegiz diye camimerimizi yikiyorlar) ,
kamyoncularin meshur sözü dünyada MAN ahirette IMAN.
almanca indu-german dil gurubuna aittir , kürt vatandaslarimizda indu-german dilini kullanir alfabeleri ve bazi kelimeler uyar , mesala X W onlarda vardir bizde yokdur ,
ingilizceye yakindir daha dogrusu ingilizce almacan alinmadir
ingilizler dünyaya kolay hükmedelim diye biraz traslamislar kolay ögrenilsin diye ,
almanca ögrenmek bir türk dili bilen icin zordur , türkceye göre terzden konusulur : biz 21 deriz onlar ilk önce 1 sonra 20 der
bizim millet sadece Hans ismini bilir meshur olmusdur,
soy adi kanunu cikinca genelde yaptiklari isi vermisler, bizdeki gibi oglu yokdur- oglu danimarka isvec iskandinav ülkelerinde vardir sons eklerler sonuna,
hitap ederken soy isminizle hitap ederler , sayin sancar gibi,
dayi amca teyse hala terimi yokdur - tek bir kelime hepsini kapsar
türkce karsiligi ve islamda olan bir kac alman ismi yazayim ögrenmis olun,
Otto - Osman Osmanliya Ottomanen derler,
cüneyit - georg
Nuh - Noah
Süleyman - Salamon
Ibrahim - Abraham
Isak - Isak
Cebrail - gabriel
Meryem - Maria
Adem - Adam Opel Adam araba markasi yaslilarda cok vardir
habil - kain
kabil - abel
Yusuf - Yosef yaslilar da cok vardir
Yunus - Yones
suan aklima gelmeyen daha cok vardir ,
matematik ögretirken bir terim vardir adam risse sonrasinda diye ,ögretmenler kullanir genelde
arap sayilarini ve hesap yapmayi avrupaya ögreten insandir ,
bizim nürnbergde adliye sarayinin cati alt kisminda , 9 tane heykel vardir dünyaya yön verenlerin keykelini koymuslar bir taneside kanunin heykelidir,
adliye sarayida baya eskidir 150 senelik felan ,adamlar sevmesede kanuniyi , saygisindan heykelini dikmis,
bizimkiler düsmanligindan yikiyor ,
Hocam sizde bunlari okuyun , belki birgün lazim olur
|
gözüm sen bana ne anlatiyorsun,dunyayimi tanitiyorsun,ilim mi ogretiyorsun,o yazdiklarin cebinde kalsin,ben iktisat doktoruyum,sen kisa pantolonla gezerken ben doktora tezi yaziyordum,30 dan fazla ulkeyi gezdim,3 sene amerikada kaldim,sana biraz tevazu gosterdik diye ders ve ögüt verme havalarina girmeye basladin,burda sana bie kac cevap verdim diye sen beni karamürsel sepeti sandin zaar,almancada boyle ustten üstten pervasizca kendini bilmeden ukala ukala konusana dummkopf diyorlardi he.