Alıntı:
yavuzsozmen Nickli Üyeden Alıntı
Merhaba. maneviyat elde etmek, yüksek makamlara ulaşmak nefis terbiyesi için uzlet ( insanlardan uzak durup tek başına yaşamak ) ve riyazet ( az konuşma , az yeme , az uyuma ) şart mıdır ?
Şimdi ben nakşibendi tarikatına bağlıyım ve bu tarikatda uzlet riyazet uygulaması yok. Ben uzleti ve riyazeti belli bir seviyede yaparak ibadet ve zikirde güzel bir hoşnutluk yakaladım.
Bugüne kadar yaşamış bir çok evliya örn: geylani hz.leri 25 sene insanlardan uzakta durmuş. Bende bir zaman bir seviye bunu yaptım ve gerçekten de işe yarıyor. Fakat tarikat'da bu yok. Ben odaklanma sorunu ve mükemmelliyet sorunu ( kusurdan azade değilim biliyorum ama fıtratıma işlemiş ) yaşıyorum. Bir şeye çok odaklanırsam bunu kazanma şansım çok yüksek oluyor. Odaklanamazsam ise devam ettiremiyorum dikkatim dağılıyor. (Örn: zanaatım yazılım mesleğidir. Yazılımı kendim öğrendim ve öğrenirken gecemi gündüzüme kattım her anım kod yazmaktı. Ki böyle oluncada öğrenmeyi ve gelişmeyi başardım)
Uzleti dikkatımı dağıtacak her türlü sebepten uzakta tutmak için riyazatı ise nefsin güçlenmesini aza indirmek için istiyorum. Şehirde yaşarken dünyevi işler veya tarikat merkezinde hizmetde koşuşturma halinde odağınız dağılıyor ve bu işleri halledebilmek içinde sağlam yemek yemeniz gerekebiliyor. Bu şekilde sadece farz ve nafileleri ve zikiri eda edebiliyorum. Peki bu şekilde yaşamak gerçekten insana yol aldırabilir mi bunu çok merak ediyorum kafamı karıştan şey bu. İnsan farz nafile ve zikrini eda ederek nefsini terbiye edebilir ama yüksek makamlara ulaşabilir mi cidden hayat karmaşası içinde ? Cahil biriyim bu konuda. biraz da edepsizlik gibi geliyor bunu sormam. Çünkü bir şeyhin verdiği method'un dışında ekstra şeyler yapmak istemek ve verdiği methoda teslim olmamak sanki haşa şeyhinden daha mı iyi biliyorsun? gibi soru soruyorum kendime. Virdin sonuna varıp kaç kişi sağlam bir makama ulaşmış etrafta bir örnekte olmaması'da kafamı karıştırıyor. Bilmiyorum vesvese mi yapıyorum. Bu soruları sorarak kendimden de utanıyorum ama nasıl bir yol izlemem gerektiğini hiç mi hiç bilmiyorum. Tek isteğim muhabbetullahı ve marifetullahı elde etmek fen makamına varmak. Şu dünyadan bunları elde etmeden göçersem ateşde yanmaktan bir farkı yoktur benim için. her arayan bulamaz ama bulanlar hep arayanlardır demişler o yüzden sorguluyorum.
ehil ve ilim sahibi olanların bu kafamı karıştıran şey üzerinde nasıl bir yol izlemem gerektiği hususunda bir yorum yaparsa dua ederim kendisine.
|
Kaçıncı derstesin bilmiyorum 9. dersi geçince 1. sülük yaparsın. Bu sülük yaparken 10gün en az bir halvet ve riyazet olur. 70bin tevhid çekersin, bazıları için 30 güne kadar önerilir. 36 ders var, bunun sonuna varıp hala birşey olamamış dediğin, bence zordur hangi virdin sonuna varmış. Derslerden sonra seyrler başlıyor.
Seyr-i fillah'ı tamamlamadan da fena makamına ulaşamazsın.
Oruç tutmak güzeldir 3 aylarda geldi sen gene riyazet et, oruç tut. Kimsenin sana yapma diyeceğini sanmam. Bedenen zorlukda alışkanlıkla alakalıdır gene nefsdir, sen bedenini öyle alıştırmazsan beden daha az yemeye başlamaz.
Şimdi örnek olarak yazıcam riya gibi olmasın ama, bende çok yemek yerdim önce yemeğimi 1 öğüne indirdim 2 senedir sadece akşam yemeği yerim. Sonra 3 hurmaya sonra 3 ay 3 hurma yedim sonra normale döndüm 1 öğün yemeğe. Yani 3 hurma ile 3 tabak yemek arasında vücudun diriliği arasında hiç fark hissetmedim, sadece ilk bir hafta zorluyor sonra vücud alışıyor ona göre kendini düzenliyor. Ve bundan kendinde birçok güzel hallerin zuhur ettiğini görüyorsun.
mahmut hoca efendi k.s bir çorba içer bir dilimde ekmek yer her gün tek öğünü budur. Zaten buda sana bir örnek olmalı, Allahın veli kulları da riyazet'e dikkat ederler
Anladığım kadarıyla sana bir görev verilmiş zaten. Bu görevde insanlarla ilgiliyse genelde derslerde aksıyor ilerliyemiyorsun. Tabi bu görev birazda istek esaslı, şeyhine bu durumu anlatıp ben derslerimde ilerlemek, daha kapanıp nefsimde ilerlemek istiyorum dedin mi. İçinden geçenleri paylaşman ve yol göstermek için Mürşidler var.