Alıntı:
Ayhanhoca Nickli Üyeden Alıntı
Kadının erkek doktora muayene olması caiz midir ?
Hasta olan kimsenin doktora gitmesi ve tedavi olması Peygamberimiz (s.av) ın emridir. Bir Hadis-i Şerifte şöyle buyurur: "Cenabı Allah, ihtiyarlık müstesna mutlaka her hastalık için bir ilâç yaratmıştır"
Ancak imkân varsa erkekler erkekleri, kadınlar da kadınları muayene edip tedavi etmelidir. İmkân olduğu halde aksini yapmak caiz değildir. Fakat imkân olmazsa yani hasta kadın olduğu hâlde kadın doktor veya hasta erkek olduğu hâlde erkek doktor olmazsa veya ehli bulunmazsa imkânda olanı yapmakta beis yoktur.
“El Hafız diyor ki. “Zaruret halinde yabancı doktorun kadını tedavi etmesinde beis yoktur.” İbn Müflih "el-Âdâb el-Şer'îye" adlı kitabında şöyle diyor: "Bir kadın hastalanır ve erkekten başka onu tedavi edecek kimse olmazsa ihtiyaç nispetine göre kadını muayene edip gerekirse avret mahalline dahi bakabilir."
İbn Hamdan da şöyle diyor: "Bir erkek hastalanır, kadından başka onu tedavi edebilecek kimse bulunmazsa o kadın onu tedavi edebilir. Gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir" Hatta doktor müslüman da olmazsa onda tedavi görmekte beis yoktur.” (Halil GÜNENÇ, G. Meselelerine Fetvalar II.195)
|
gittiğim hastanede acilen yaptırmam gereken testi yapacak bayan doktor yoktu, başka hastanelerde illaki vardır ama o gün acil dedikleri için bir de bugünlerde randevu almak çok zor olduğu için mecbur kaldım ağlaya ağlaya olsa da testi yaptırdım. günaha girdim mi bilmiyorum