Sigara için kimse doğrudan haram diyemez, sağlığa ve çevredekilere zarar verdiği için, içenlerin içini kararttığı için habais diyebilirler, buda bunu mekruh yapar. Ama tabi “O peygamber, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten meneder, onlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar.” (A'râf, 7/157) suresi ile habais yani iğrenç olan şeyin haram olduğunu da düşünebilirsin ama bunu ilk elden 4 mezhep imamı söylememiştir.
Aynı durum denizdeki balığa benzemeyen hayvanlar için imamı hanefi bunlar böceğe benzer bu sebeple iğrençdirler der. Sen bu sureye de dayandırıp haramdır diye düşünebilirsin de, imamı Hanefi öyle birşey dememiştir. Keza imam- ı Şafii denize yakın malezya gibi bir bölgede yaşamış oda “Deniz avı ve deniz yiyeceği size helâl kılındı.” (Maide, 5/97) suresine ve bir kaç sureye daha dayandırıp suda yaşayanlar için helaldir ama sudan karaya çıkanlar mekruhdur demiştir.
Velhasıl, aslında kelime olarak bu büyük 4 mezhep imamları haram kelimesini kullanmamışlardır. Belirli delillere dayandırıp iğrendirici demiş buda onları mekruh yapmıştır. Biz takva sahibi insanlar olarak mekruh olandan da uzak dururuz.
Şimdi dönelim sigaraya. Sigara etraftakileri rahatsız eder, içenin sağlığını bozar, kişini bedenine zarar vermesi caiz değildir, bu sebeple sigara için caiz değildir diyebiliriz.
Birşeye haram demek için açıkça kuranda yazması veya sahih hadis bulunması gerekir. Eğer böyle bir delil yoksa en fazla caiz değildir dersin veya mekruhtur dersin, ama haram kelimesi biraz ağır gelir.
|