Kulak Mantarı ve Korunma Yolları
Kulak mantarından korunmak için ne yapılmalıdır?
Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durmak gerekir.
Kalabalık havuzlara girmekten vazgeçin.
Kulaklarınızı kaşımayın, şiddetli kaşıntılarınız oluyorsa doktordan yardım alabilirsiniz.
Kulaklarınızda pamuklu çubukları sadece banyo sonrası, ıslaklığı gidermek amacıyla kullanın. Bunu haftada bir defadan fazla kullanmayın.
Alerji yapan gıdaları tüketmeyin.
Deniz ve havuza girerken kulak tıkacı kullanmayı ihmal etmeyin.
Kulak damlalarını açtıktan sonra, sadece on beş gün kullanın.
Kulağınızı kaşıdıktan sonra suyla temas ettirmeyin.
Siyah çayı demleyip, bu çayla İran kınası muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılıp, kaşınan bölgelere sürülür. Mantara çok iyi gelir.
* Kaşınan yerelere, limon ve domates dilimlenip, sürülür.
* Kulak mantarı için ise, kulap çöpü kantaron yağına batırılıp, sürülür.
ulak iltihabının tedavi edilmesi için uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Kulak iltihabına iyi gelen şeyler: Beyaz sirke:
Sirke, kulak iltihabını dindirmek için kullanılabilecek oldukça etkili bir maddedir. Dış kulak kanalında bakteriyel gelişimin oluşmasını engelleyici özelliğe sahiptir. İçerisindeki kuvvetli asidik bileşenler göz önüne alındığında, beyaz sirkenin biraz su ile karıştırılarak tedavi için kullanılması daha doğru olacaktır. Bu beyaz sirke su karışımının eşit miktarlarda olması idealdir. Yarım bardak beyaz sirke üzerine yarım bardak su eklenerek iyice karıştırılır ve elde edilen karışımın 4 ya da 5 damlası kulağın içerisine damlatılır. Damlatırken sorunlu kulak üst kısma, yani yukarı bakacak şekilde yan yatılması gerekmektedir.
2. Kulak iltihabı için ne yapmalı: Hidrojen peroksit:
Hidrojen peroksitin birkaç damlası ile enfekte kulağın kanallarındaki tıkanıklığın iltihaplı sıvının çözülerek açılması mümkündür. Kelimenin tam anlamıyla kulağının içinde iltihaplı sıvının yok olmasını sağlar ve bununla birlikte bakteri üretiminin de önüne geçer. Bu çözümde peroksit absorbe eğiliminde bir madde özelliği gösterir. Bu tedavi yönteminde daha verimli olmak karışımın sirke oranı çok azıcık daha fazla tutulabilir. Bu ilaç 3 ya da 4 günlük bir süre içerisinde etkisini gösterecektir.
Virüslü kulak üzerine ısıtma yastıklarının konması da bir çözüm teşkil etmektedir. Kulaktaki virüsler sıcağın etkisiyle işlevlerini yitirebilirler. Bu yüzden tedavinin uygulanması ile birlikte kişinin çektiği acı yavaş yavaş azalarak zamanla bitecektir. Isıtma yastığının yanı sıra alternatif olarak, bir havlu ısıtılarak da kullanılabilir. Bunların yerine kullanılabilecek bir diğer çözüm ise sıcak su dolu şişedir. Unutulmamalıdır ki bu yöntemle beraber bir ağrı kesicinin alınması ağrının çok hızlı bir şekilde tamamen geçmesini sağlayacaktır.
4. Kulak iltihabına yağ:
Madeni yağ kulak iltihabını önlemek için kullanılabilecek etkili ev tedavilerinden birisi olarak bilinmektedir. Bu önlem en çok yüzücüler tarafından kullanılmaktadır. Kulağın içerisine birkaç damla madeni yağ damlatılması iltihabı önlemeyi sağlar. Yüzücülerde kulağa su kaçma olayı çok sık görülmektedir. Kulağa su kaçtığı zaman kişinin kulağında iltihaplanma görülme riski bir hayli artar. Bu durumun önüne geçilmesi için yüzmeden önce bu tedavinin kullanılması gerekmektedir.
5. Kulak iltihabı sarımsak yağı:
Sarımsak yağı da kulak iltihabı için kullanılabilecek çözümlerden bir tanesidir. Aynı zamanda kulak iltihabı gibi olan diğer kulak rahatsızlıklarının birçoğunda da kullanılabilmektedir. Bir diş sarımsak ezilir ve zeytinyağının içerisine konularak gece boyunca bu şekilde bekletilir. Ertesi gün, sorunlu kulak yukarıda olacak şekilde yan yatılır ve gece boyunca bekletilen yağın 3 ya da 4 damlası kulağın içerisine damlatılır.
6. Kulak iltihabı için alkol:
Bir damlalık yardımı ile kulak içerisine birkaç damla alkol dökerek kulak iltihabının tedavi edilmesi sağlanabilir. Dökülmesinin ardından kulağın içerisine iyice yayıldığından emin olunması gerekmektedir. Beş dakika kadar beklendikten sonra içerisine alkol damlatılan kulak aşağı gelecek şekilde tam ters dönerek alkolün dışarı çıkması sağlanır. Ancak alkolün kulağa zarar verebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden zorunlu kalmadıkça ve çok ağrı çekmedikçe kullanılması önerilmemektedir. Çünkü alkol cildin aşırı kurumasına neden olabilir. Ancak kullanılacaksa da daha hızlı sonuçlar elde etmek için alkolün içine biraz sirke eklenerek kullanılması gerekmektedir.
7. Kulak iltihabına zeytinyağı iyi gelirmi?
Kulak iltihabı için kullanılabilecek bir antiseptik olarak zeytinyağı gösterilebilir. Bir pamuk topağı zeytinyağının içerisine daldırılır ve zeytinyağı ile ıslatılır. Sorunlu kulak yukarı gelecek şekilde yatılır ve kulağın üzerine ıslatılan pamuk yerleştirilerek bu şekilde 10 15 dakika kadar beklenir. Ardından sorunlu kulak aşağıya, yani tam tersine gelecek şekilde yatılarak 10 15 dakika da o şekilde bekletilir. Kulağa dökülen zeytinyağının bu şekilde dışarı çıkması sağlanır. Bu tedavi en hızlı ve en etkili tedavilerden bir tanesidir.
8. Saç kurutma makinesi:
Saç kurutma makinelerini dikkatli kullanmak gerekmektedir. İltihap oluşmasının bir diğer nedeni kulaktaki ani sıcaklık değişimleri olabilir. Duş aldıktan sonra saçların kurutulması amacı ile kullanılan saç kurutma makinasının kulakla uzun süre temas ettirilmesi haline kulak kanallarında iltihaplanma gözlemlenebilir. Bu yüzden duşlardan sonra saç kurutma makinasının dikkatli kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde kulak iltihaplanabilir ve kişi çok şiddetli ağrılar çekebilir.
9. Kulak enfeksiyonu için bitkisel tedavi: Hindistan cevizi yağı:
Ilık Hindistan cevizi yağı kulak iltihabı ile mücadele için kullanılabilecek mükemmel bir çözümdür. Bu yağın birkaç damlası kulağın içerisine dökülür ve 1 2 dakika beklenerek enfekte kulak yönünde kafa eğilir. Ancak, aşırı soğuk olan Hindistan cevizi yağının kullanılması tavsiye edilmez.
10. Hardal yağı:
Tüm iklim koşullarına uygun olan bir çare aranıyor ise en uygunu bu tedavidir. Hardal yağı bir damlalık kullanarak sorunlu kulağın içerisine dökülür. Hardal yağının biraz sıcak olarak kullanılması önerilmektedir ve miktarının 20 ml olması gerekmektedir. Bu yap bir pamuklu çubuk yardımı ile kulakların içine sürülebilir.
Tüm bu tedavi yöntemleri kullanıldığında etkili olacaktır. Ancak, kulak çok hassas bir organ olduğu için mutlaka öncelikle kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerekmektedir.
__________________
öLürüm yoLuna öLürümde yine boyun eğmem, yakarım dünyayı uğruna ama sana eğiLmem.. öyLe sInIrsIz öyLe Derin öyLe Çok Severim ki KORKARSIN!! Kuruyup çöLe dönsemde Pare Pare oLsamda YENiLMEM!!..
|