Nümeroloji hakda geniş bilgi
Nümeroloji Okültizm’in bir dalı olup, evrenin sayısal bir kurgu içerdiğini, evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin sayısal bir düzen içinde meydana geldiğini varsayar ve sayılarla ilgili çeşitli analitik ve sentetik çalışmalarla, evrendeki ve olaylardaki gizli yasa ve ilkeleri keşfetmeyi amaçlar.Numeroloji’nin kaynakları adeta sınırsızdır, uygulanması da öyle. Konusal olarak bir ucu batıl inançlara, bir ucu ise toplumların bilinçaltına dayanır.
Eski Mısır’da, Mezopotamya’da, antik Yunanistan’da, İslam öncesi Türkler’de, Araplar’da numeroloji karşımıza çıkmaktadır. Eski uygarlıkların bilginleri ve felsefecileri sayıların tutkusundan kurtulamamışlardır. Yüzyıllar geçmesine rağmen benzer bir tutkuyu, ya da açıklama ihtiyacını, Bertrand Russel’den Hitehead’e kadar, çağdaş matematikçilerde ve felsefecilerde de bulmak mümkündür. Çünkü her şeyi düzene sokmak, bir formüle bağlamak, açıklamak, değerlendirmek sayılarla olmaktadır.
Mezopotamya bilginleri için sayı sadece bir nicelik işareti değildi. Çözüldüğünde, yorumlandığında niceliği aşan bir güze sahip olan, hatta kutsal sayılan, olumlu ya da olumsuz, uğurlu ya da uğursuz bir işaretti.
Babil’de 28 sayısı kutsal sayılırdı; çünkü 28, hem kutsal sayı olan 7′nin başka bir kutsal sayı olan 4 ile çarpılmasından oluşuyor, hem de ilk 7 sayının toplamına eşitti:
1 2 3 4 5 6 7 = 28
Pitagor’un izleyicileri için 1 sayı sayılmazdı, diğer sayıları doğuran bir başlangıçtı. Bu yüzden ilk iki sayının (2 3) toplamından elde edilen 5 ile yine bu ilk iki sayının çarpmasından (2×3) oluşan 6′yı kutsal saymakta, fakat nedenleri açıklanmamakta, gizli kalmaktadır.
Eski Mısır ve Yunan'da Nümeroloji
Nümeroloji bilgilerinin gelecek veya gizli şeyler hakkında bilgi edinmeye yönelik olarak kullanılmasıyla ilgili alana ise aritmansi adı verilir. Eski Yunan ve Kalde’de uygulanan aritmansi ya da aritomansi “sayılar bilimi” denilen nümerolojinin öncüsü olarak görülür. Nümeroloji’nin Batı’daki gelişimi, esas olarak, “sayılar bilimi ilâhî güçler bilimi demektir” diyen Pisagor’la başlamıştır. Pisagor’a göre, evren sayılar üzerine kurulmuş bir sistem olup, evrendeki ahenk sayıların bir uyumudur. Fakat sayılar bilimine Yunanlılar’dan çok daha önce Mısır’da önem verildiği bilinmektedir. Nitekim esin kaynağı eski Mısır bilgeliği olan inisiye Pisagor’un nümeroloji ile ilgili sözlerini eski Mısır bilgeliğini yansıtan Hermetika’da bulmaktayız: “Mükemmel işleyen evren, sayıların gücüyle düzenlenmiştir.” Sayıların seslerle ilişkilendirilmesi de, tarihçilere göre yine eski Mısır’da başlamıştır.
Eski Mısır’ın İsis misterleri inisiyeleri 22 sayısına çok önem verirlerdi. Yirmiiki sayısını kutsal saydıklarından ezoterik anlamını çok gizli tutmuşlarsa da, dinsel işlemlerde bu sayıyı kullandıkları bilinmektedir. Mısır’ın 22 sırrı, hermetik bilgeliğin Mısır’dan Avrupa’ya geçişiyle Okültizm’de 22 arkan ya da anahtar biçimine dönüşmüştür. Fakat Avrupa’da Okültizm’in ortaya çıkışından çok önce, Mısır’ı ziyaret eden Pisagor bu sayının önemini öğrenmiş bulunuyordu. Nitekim Pisagor matematikteki ünlü “pi” sayısını 22’yi 7’ye bölerek bulmuştur. Bu sayının daha sonra Dante’nin İlâhî Komedya eserinde kullanmış olduğu görülür. 22 gibi 11 ve 33 de nümerolojide “üstad sayılar” olarak kabul edilir.Tradisyonlarda en çok sözü edilen sayılar 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 22, 40 ve 50’dir.
İbraniler'de Nümeroloji
Fakat harflere nümerik değerler verilerek harflerle sayıların ilişkilendirilmesi alanında en yoğun çalışmaları kabalistlerin yapmış oldukları bilinmektedir. İbrani alfabesini kutsal alfabe olarak gören kabalistlere göre İbrani alfabesinin 22 harften oluşması bir rastlantı değildir. Fenike alfabesi gibi, bu alfabenin de 22 harften oluşmasında eski Mısır'ın hermetik etkisi olduğu sanılmaktadır.
Kabalistler 22 sayı ve harfi 3 7 12 biçiminde üç grupta ele alırlar. Bunlardan 3 temel harf semavi alemi, evrensel kökeni, başlangıcı temsil eder. Sonraki 7 "düalite harfi" "bilinçle idrak edilebilir âlem"in, yani aracı âlemin karşılığıdır. Kalan 12 harf ise duyularla algılanabilir âlemin karşılığıdır. Sayılarla ilgili kabalistik çalışmalar gematria, temurah ve notarikon adları altında üç ayrı uzmanlık alanı oluştururlar.
Araplar'da Nümeroloji
Aslında, Kabalistlerin 3 7 12 biçimindeki üç gruplu sistemi Yahudiler'e özgü değildir, eski Mısır, Fenike ve eski Etyopya'nın hiyeratik alfabe harflerinde ve Arap alfabesi harflerinde de uygulanmaktaydı. (Arap alfabesi de çok önceleri İbrani alfabesi harflerine denk düşen 22 harften oluşmaktaydı.) Harflere nümerik değerler vererek yapılan çalışmalar, İslam nümerolojisinde ebced hesabı ve cifr ilmi adıyla bilinir. "Allah" sözcüğünün ebced hesabındaki sayısal değeri 66’dır
Numeroloji Nedir?
Hayat çizgimiz olan numeroloji, yaşam çarkımızda bizleri nelerin beklediği konusunda nasıl yardımcı olur? Bu dünyaya geliş amacımız ve hayata bakış açımızda etkileri nelerdir? Bu tarzda soruları zaman zaman kendimize sormuşuzdur. Bu tarz sorulara cevap alabilmek için başvuracağımız, pek çoğumuzun ilgisini çeken konulardan birisi; sayıların ilk dünyaya gelişi ile başlayan ve günümüze dek uzanan gizemli dünyadır ki bu dünyanın bilimsel ismi Numerolojidir. Hayatımızda özel bir yer ve anlam taşımaktadır bu gizemli dünyanın sayıları... Ailemiz dünyaya gelişimizle birlikte zaten kader çarkımızı çizerler ve bunun ilk adımını da kişilik yapımızı oluşturan adımızı koyarak başlarlar. Doğduğumuz gün ise kader çarkımızın başlangıcıdır. Gökyüzünde her bir gezegen bir isim yani bir sayı değerine sahiptir, bizlerinde bir sayı değeri ismimizin getirisi ile oluşmaktadır.İnsanın gizemli dünyası aslında numerolojik etkenlerin içinde gizlidir. Sayılar dünyası kendi içinde; isim ve doğum sayısı olmak üzere gruba ayrılır. Bu sayılar geleceğimize yön verirken hayat amacımızı dabelirlerler. Pek çok kişi numerolojinin hayat çarklarına ve başlarından geçen olaylara özel bir anlam getirdiğini fark etmişlerdir. Hayatımızda etkili olan konulardan bazıları;evimizin adresi, iş yerimizin adresi, okulumuz, arkadaş çevremizin seçimi, mesleki seçimlerimiz, diğer tüm konularla ilgili seçimlerimiz, sayıların seçim ve değişim gücü ile bize etkilerini göstermektedirler.
Acaba numeroloji gerçek mi? 13. Cuma günü gerçekten korkunç mu? Çalıştığınız işyerinde,evinizin kapı numarasında ya da kalmakta olduğunuz otelde 13. Kat var mı? Hiç 13 kişinin olduğu bir partiye davet edildiniz mi? Herhalde hayır! Bunlar 13'ün şanssız bir sayı olduğunu mu gösteriyor? Numerolog'lar bu sorulara "hayır" cevabını veriyorlar. Onlara göre hiçbir belirlenmiş sayı şanslı veya şanssız değildir ancak, her biri belirli etkilere sahiptir ve bazı şeyleri planlarken, binaları dizayn ederken dikkat edilmesi iyi olur kanaatindeyiz. Mesela Napolyon Bonaparte'nin yaşamı hayat çarkı gereğince 13 sayısının etkisi altındaydı. Bir onbaşı iken, bir rahip kendisine çok büyük bir güç kazanacağını, ama gücünü yanlış kullanırsa, sonunun kötü olacağını söyledi. Napolyon hakikaten de, insanın ulaşabileceği son noktaya kadar yükseliş yaşadı ama sonu iyi olamadı. St. Helena Adası'nda, yurdundan çok uzaklarda, sürgün olup tek başına vefat etti. Gizemli bir sayı olan 13'ün pozitif yönünü kullanamayarak,negatif yönünden etkilenmişti. 13 gizemli, bir o kadar da şanslı bir sayıdır. Mucizelerin bazıları da 13 sayısı ile ilgilidir. Kıyılardaki iri dalgalar üçerli şekilde kıyıya vuruş sergilerler. Bu sebeple cankurtaranlara kıyıya vuran bu iri dalgaları takip etmeleri öğretilmiştir. Cankurtaranlar, botlarına binmek için bu 3 dalganın şeklinin tam olarak belirler ve kurtarma işine geçerler. Asal sayılar ve tek sayılar din, mit ve spiritüellikle bağlantılı olarak düşünülür. Yaratıcı güç 1 - 3 - 7 gibi sayılarla ele alınır ve bunların her biri spiritüel mükemmelliği ve bütünlüğü sembolize ederler. Beş rakamı insan gücünün spiritüel yanını simgelerken, beş köşeli yıldız ise Solomon'un mührü olarak bilinmektedir. Bunun gibi daha bir dolu örnek vardır. Harflerin uzun zamandan beri kabul edilen numerolojik, spirit ve mistik manaları olduğu kaçınılamaz bir gerçektir. Harfler ve sembolik simgelerin temeli, madde ve sayma sistemi üzerindeki sayılardır.
Çivi yazısındaki sayılar Sümerliler tarafından MÖ 3300'ler civarında kullanılmıştır.Bunlar 2 veya 3 basit işaretin birleşiminden oluşuyor ve köşeli keskin bir aletle yazılıyordu. Rakamlar için olan sembolizm, harfler için olan sembollerden farklıydı ve harfleri sayılar gibi yorumlamak mümkündü. Fenikeliler ve Samiler (MÖ 1500-1100) ifadeleri için harfleri, sayıları kullanmışlardı. Yunanlılar sayı sistemini ve alfabeyi miras olarak almışlar, Sami - Fenike yazı sistemini kendi ihtiyaçları yönünde değiştirmişlerdir. Fenike harflerinin bazı harfleri (ekstra olarak ilk sesli harfleri) sayıları belirtmek için kullanmışlardır, bazılarını da ifadelerini belirtmek için kullanmışlardır. Romalılar ise bu yazı sistemini ve alfabe sistemini miras olarak aldıktan sonra, harflerle sayıların yazılışını kolaylaştırmışlardır. Bu işlemi yaparken de harflerin arasındaki faktör değerlerini çoğaltarak uygulamışlardır. Bugünkü modern sayılarımız ise Arabistan'dan alınmıştır. İngilizce de ilk harfi biri ifade etmek için, ikinci harfi ikiyi ifade etmek için kullanırız. Harflerin anlamlandırılması sayılarla, numerolojinin değişik bir tadını ortaya çıkarmıştır; "Gemmatria". Sayıların yerini tutan bu sanat, harflerin toplamını bulmaya dayalıdır. Gemmatria' nın ana düşüncesi şudur: Harfleri aynı sayı toplamını veren sözcüklerle ifade edilen şeyler, sonuç olarak aynı çıkmaktadır. Sayılar , bu şeylerin gerçek özünü yansıtmaktaydı. Özünde eğer bir adın numerolojisi, ismin mistik önemini ve anlamını belirtiyor, onu açıklıyorsa, aynı numeroloji niteliklerinde (özünde) karşılaştırılabilir olmalıdır. Mesela, Kutsal Kitapta Tekvin-18'de geçen bir olaya bu tekniğin nasıl uygulandığını gözlemleyelim. Söz konusu yerde şöyle bir ifade geçmektedir. "İbrahim Mamre ovasındaki çadırın önünde duruyordu ve birden üç adam yanında dikildi." ifadesi gematria yönteminde 701 toplamını vermektedir. Aynı şekilde, bunlar "Mikail, Cebrail ve İsrafil" dir ifadesi de, aynı toplamı vermektedir. Buradan çıkarılan sonuç, ibaredeki üç adamın söz konusu baş melekler olduğudur. Başka bir örnek ise: Şeytanın sayısı 666'dır ve 6:66 ile numaralandırılmış tek İncil John 6:66'dır. "Bu andan sonra artık onun havarilerinden bir çoğu geri döndüler ve onu izlemediler. Rastlantı mıdır? Yoksa bilinçaltındaki bir etki midir? Aslında bu teorilerin hiçbiri bu "tesadüf"ü açıklayamaz fakat, o hala oradadır.
Numeroloji ve Sayılar
Numerolojinin Yıllarla İlgisi
Numeroloji, yılların da rakamla simgelenmesi ve bunların birer birer toplanması sonucunda bulunan değerle ilişkili olarak o yılın nasıl geçeceğini önceden tahmin eder.
Mesela 1900 yılı için 1 + 9 + 0 + 0 = 10 = 1 bulunur.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|